Τζο Μπάιντεν: Ελλάδα και ΗΠΑ είναι εκεί στην Ουκρανία σαν μια φωνή

Συνάντηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζόρτζ Μπάιντεν, Δευτέρα 16 Μαΐου 2022
Συνάντηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζόρτζ Μπάιντεν, Δευτέρα 16 Μαΐου 2022 / Πηγή: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ / ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ / EUROKINISSI

“Ελλάδα και ΗΠΑ είναι εκεί (στον πόλεμο στην Ουκρανία) σαν μια φωνή”, ανέφερε ο Τζο Μπάιντεν στην ομιλία του, σε δεξίωση που έγινε στο Λευκό Οίκο μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, δείχνοντας πως η ελληνική κυβέρνηση απροκάλυπτα έχει εμπλέξει το λαό στα πολεμικά σχέδια των ΝΑΤΟικών με ζητούμενο να παίξει ρόλο στην ενεργειακή σκακιέρα η αστική τάξη με το αμερικανικό υγροποιημένο φυσικό αέριο.

“Η εταιρική μας σχέση είναι στο απόγειο” είπε ο Αμερικανός πρόεδρος και για τη συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό δήλωσε ότι “είχαμε μια εξαιρετική συζήτηση νωρίτερα” για πολλά θέματα, τον πόλεμο, την ασφάλεια, την ενέργεια και το εμπόριο. Πρόσθεσε ότι πρέπει “να εδραιώσουμε τις διπλωματικές μας σχέσεις” και πως για τις ΗΠΑ η Ελλάδας “είναι σημαντικός εταίρος στη Μεσόγειο και στην Ανατολική Ευρώπη”.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στην ομιλία του, έκανε ειδική αναφορά στην κύρωση της ελληνοαμερικανικής συμφωνίας για τις Βάσεις, επισημαίνοντας το ρόλο της Αλέξανδρούπολης τόσο για τα πολεμικά σχέδια του ΝΑΤΟ όσο και για τις προσπάθειες αντικατάστασης του ρωσικού φυσικού αερίου από αμερικανικό LNG.

Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι “η Αλεξανδρούπολη είναι μόλις 500 μίλια από την Ουκρανία και πέρα από τη σπουδαιότητα για το ΝΑΤΟ είναι κόμβος για το υγροποιημένο φυσικό αέριο”. Κατέδειξε πως η κυβέρνηση είναι έτοιμη να βαθύνει την συμμετοχή της σε επικίνδυνα για το λαό σχέδια προκειμένου να λάβει ανταλλάγματα η αστική τάξη και κυρίως οι εφοπλιστές.

Για τα εξοπλιστικά είπε ότι η Ελλάδα θα ήθελε να αποκτήσει μαχητικά F 35 διότι πέρα από την άμυνα της θα ενισχυθεί η νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα ως μέλος του ΝΑΤΟ και της ΕΕ καλωσορίζει τους επενδυτές. 

Έμμεσα αναφέρθηκε στην επιθετικότητα της Άγκυρας, χωρίς να κατονομάσει την Τουρκία, λέγοντας ότι “οποιαδήποτε παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας θα απαντηθεί” και φυσικά δεν είπε τίποτα για ούτε για το ΝΑΤΟ ούτε για τις ΗΠΑ που παριστάνουν ότι δεν βλέπουν διότι θεωρούν στρατηγικό εταίρο την Τουρκία που θέλουν να ‘σπάσουν’ κάθε συνεργασία της με τη Ρωσία.

Για το Κυπριακό ζήτησε από τον Τζο Μπάιντεν με την επιρροή τους να βοηθήσει να συνεχιστεί η διαπραγματευτική διαδικασία με βάση τα ψηφίσματα του ΟΗΕ διότι κανείς δεν θα αποδεχθεί μια λύση δυο κρατών, να και τα σχέδια που έχουν εμφανιστεί είναι διχοτομικά και αναφέρονται σε δυο διαφορετικά συνιστώντα κράτη.

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...