Τζορτζ Όργουελ: Από την Υπηρεσία Πληροφοριών και Ερευνών του Foreign Office στην… ελληνική Βουλή

Ο Τζορτζ Όργουελ σε εκπομπή του στο BBC
Φώτο Αρχείου / Ο Τζορτζ Όργουελ σε εκπομπή του στο BBC

Ο Τζορτζ Όργουελ παρείσφρησε στη χτεσινή συζήτηση στην ελληνική Βουλή, με τον Κυρ. Μητσοτάκη να τον επικαλείται ως πολέμιο του «αριστερόστροφου ολοκληρωτισμού» και τον Τσίπρα να του απαντάει ότι «παραβιάζει ανοιχτές πόρτες», επειδή η ανανεωτική αριστερά ήταν πάντα κριτική απέναντι στον υπαρκτό σοσιαλισμό. Ο Όργουελ τους ένωσε και σε ό,τι αφορά την έχθρα τους για τον σοσιαλισμό που γνωρίσαμε και ο οποίος, παρά τις αδυναμίες και τα λάθη, κατάφερε να επιλύσει μεγάλα λαϊκά προβλήματα, που ο καπιταλισμός, για τη διαχείριση του οποίου ερίζουν η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ και οι άλλοι, τα οξύνει ολοένα και περισσότερο, οδηγώντας τον λαό από αδιέξοδο σε αδιέξοδο.

Ο Τζορτζ Όργουελ έδωσε κατάλογο με τα ονόματα 38 κομμουνιστών ή «συμπαθούντων» του κομμουνισμού… και του Τσάρλι Τσάπλιν

Μέρος της λίστας (George Orwell’s list) με τα ονόματα 38 κομμουνιστών ή «συμπαθούντων» του κομμουνισμού, ανάμεσα στους οποίους ήταν και ο Τσάρλι Τσάπλιν, που κατέδωσε ο Τζορτζ Όργουελ στην Υπηρεσία Πληροφοριών της Βρετανίας
Μέρος της λίστας (George Orwell’s list) με τα ονόματα 38 κομμουνιστών ή «συμπαθούντων» του κομμουνισμού, ανάμεσα στους οποίους ήταν και ο Τσάρλι Τσάπλιν, που κατέδωσε ο Τζορτζ Όργουελ στην Υπηρεσία Πληροφοριών της Βρετανίας / Πηγή: georgetown.edu

Απάντηση πήραν όλοι τους από τη δευτερολογία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, ο οποίος θύμισε τι πραγματικά υπήρξε ο Όργουελ. Για την Ιστορία, σύμφωνα με ντοκουμέντα του βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών, που αποκαλύφθηκαν μετά το 1991, ο Όργουελ επιστρατεύτηκε από την Υπηρεσία Πληροφοριών και Ερευνών του Foreign Office, η οποία είχε στόχο τη συλλογή πληροφοριών ενάντια στους κομμουνιστές και στη «ρωσική προπαγάνδα». Μάλιστα, τα ντοκουμέντα αναφέρουν ότι τον επισκέφθηκε η αξιωματούχος της ΥΠΕ, Σίλια Κίρουαν, η οποία κατόπιν ενημέρωνε τους ανωτέρους της ότι ο Όργουελ «έδειξε ενθουσιασμό και είπε ότι εγκρίνει απολύτως τους σκοπούς μας». Έδωσε μάλιστα στην Κίρουαν κατάλογο με τα ονόματα 38 κομμουνιστών ή «συμπαθούντων» του κομμουνισμού, ανάμεσα στους οποίους ήταν και ο Τσάρλι Τσάπλιν!

Με άλλα λόγια, ο Όργουελ υπήρξε ένας στρατολογημένος ρουφιάνος των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών, που «κάρφωνε» κομμουνιστές και άλλους προοδευτικούς ανθρώπους της εποχής. Σε αυτόν αλληλοσπρώχνονταν χτες να απονείμουν τα …εύσημα η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...