Τζουμχουριγιέτ: “Αυτοκτονία και προδοσία”, για τις δηλώσεις Αξενέρ

Αποσπάσματα από άρθρο της δημοσιογράφου Ζουλάλ Καλκάντελεν στην εφημερίδα Τζουμχουριγιέτ:

Αυτοκτονία και προδοσία

Χθες, παρακολουθήσαμε ζωντανά την αυτοκτονία ενός κόμματος. Η Μεράλ Ακσανέρ πρόεδρος του Καλού Κόμματος (İYİP), εμφανίστηκε στις οθόνες της τηλεόρασης και διέλυσε τη Λαϊκή Συμμαχία.

Επιπλέον, τα λόγια που είπε φεύγοντας από το τραπέζι των “έξι” ήταν ακατάληπτα. Είπε ότι “οι προσωπικές φιλοδοξίες προτιμήθηκαν από την Τουρκία και ότι το κόμμα της πρότεινε τον Εκρέμ Ιμάμογλου και τον Μανσούρ Γιαβάς ως κοινούς υποψήφιους προέδρους,αλλά τα άλλα πέντε κόμματα δεν το δέχτηκαν “.

Δεν σταμάτησε ούτε εκεί, αλλά απευθύνθηκε στους Ιμάμογλου και Γιαβάς και είπε ότι το έθνος τους κάλεσε στο καθήκον.Με άλλα λόγια, προσπάθησε σαφώς να διχάσει το CHP.

Είμαι ένα πρόσωπο που υιοθετεί μια ιδεολογία που είναι εντελώς αντίθετη από τη δεξιά πολιτική από την οποία προέρχεται η Ακσανέρ.Είμαι υπέρ του σοσιαλισμού, υπέρ της κοσμικής δημοκρατίας, της πλήρους ανεξαρτησίας και της εθνικοποιημένης οικονομίας. Από την αρχή υποστήριξα ότι είναι λάθος να τίθεται μια νέα δεξιά συμμαχία κατά της δεξιάς.

Φυσικά, έχω επικρίνει συχνά τη Μεράλ Ακσανέρ για τις πολιτικές της στο παρελθόν και τα τελευταία χρόνια. Δεν την εμπιστεύτηκα ποτέ,όπως δεν εμπιστεύτηκα ποτέ κανέναν δεξιό πολιτικό. Την επέκρινα επίσης δριμύτατα όταν είπε “Καλότυχη” την Αγία Σοφία όταν από μουσείο άλλαξε σε τζαμί με την υπογραφή του Ερντογάν, διαγράφοντας την υπογραφή του Ατατούρκ.

Πέρα από αυτές τις ιδεολογικές επικρίσεις, όταν την αξιολογώ ως πολιτικό, πρέπει να δηλώσω ότι το πιο εμφανές χαρακτηριστικό της είναι η αχαριστία. Όταν υπάρχει ένας υποψήφιος που γίνεται αποδεκτός από τα άλλα πέντε κόμματα της συμμαχίας, και ο υποψήφιος αυτός είναι ο αρχηγός του κόμματος με τις περισσότερες ψήφους μεταξύ τους, η ένστασή της είναι έλλειψη δημοκρατικής κουλτούρας.

Η αιτιολόγηση “η είσοδος στις εκλογές με έναν εκλέξιμο υποψήφιο” του İYİP με αποτέλεσμα τη μη αποδοχή του Κιλιτσντάρογλου,είναι επίσης ανυπόστατη. Διότι οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι όποιος κι αν είναι ο υποψήφιος της συμμαχίας, όλοι θα κερδίσουν τον Ερντογάν.

Αν το πρόβλημα είναι ότι ο Κιλιτσντάρογλου είναι αλεβίτης, αυτό αποτελεί μεγάλη ντροπή για τη δημοκρατία.

Αφού ο Ιμάμογλου και ο Γιαβάς έκλεισαν την πόρτα στην πρόταση υποψηφιότητας, θα δούμε αν η Ακσενέρ θα κατέβει η ίδια υποψήφια ή θα επιδιώξει μια νέα συμμαχία.
Δεν νομίζω ότι το İYİP θα μπορέσει να εξηγήσει στους ψηφοφόρους αυτή την κίνηση, η οποία θα μπορούσε να ωφελήσει το ΑΚΡ, ενώ η χώρα βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού, και ενώ υπάρχει ένας λαός που έχει μείνει κάτω από τα ερείπια του σεισμού.Το İYİP αυτοκτόνησε και ενώ αυτοκτονούσε,πρόδωσε όσους το εμπιστεύτηκαν.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...