«USNS YUMA» go home!

Το USNS YUMA μεταγωγικό του Αμερικανικού Ναυτικού
Το USNS YUMA μεταγωγικό του Αμερικανικού Ναυτικού

Ανήμερα της 28ης Οκτωβρίου, που ο λαός μας τιμούσε τα θύματα του πολέμου και της φασιστικής κατοχής κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ελλιμενίστηκε στην Θεσσαλονίκη το μεταγωγικό «USNS YUMA» του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού. Το τεράστιο αυτό πλοίο, που μπορεί να μεταφέρει μέχρι και μικρά υποβρύχια(!), είναι ο προπομπός της μεγαλύτερης μέχρι στιγμής μεταφοράς πολεμικών ελικοπτέρων των ΗΠΑ στην Ελλάδα. Τα ελικόπτερα αυτά θα μεταβούν μέσω της Βουλγαρίας στην Ρουμανία για την διεξαγωγή ΝΑΤΟϊκής άσκησης με το βλέμμα προφανώς στραμμένο στη Ρωσία.

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, συνεχίζοντας από κει που σταμάτησε αυτή του ΣΥΡΙΖΑ, υπέγραψε την ελληνοαμερικανική συμφωνία για τις βάσεις, που πρόσφατα ανανεώθηκε για πέντε χρόνια (και μετά επ’ αόριστον), διατηρώντας και επεκτείνοντας τις βάσεις του ΝΑΤΟ στο έδαφος της Ελλάδας. Τηρεί το ΝΑΤΟϊκό στάνταρ της παροχής τουλάχιστον 2% του ΑΕΠ για στρατιωτικές δαπάνες, που μάλιστα φέτος ξεπέρασε το 6%, παίρνοντας την πρωτιά στο κομμάτι αυτό ακόμα και από τις ΗΠΑ. Δηλώνει πρόθεση συμμετοχής σε ιμπεριαλιστικές αποστολές σε Λιβύη, στο Σαχέλ και αλλού. Με λίγα λόγια η χώρα μας μπλέκεται ολοένα και περισσότερο στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς.

Άραγε τι δουλειά έχει ο Έλληνας στρατιωτικός στο Μάλι και το Σαχέλ; Τι σκοπό εξυπηρέτησε εκτός συνόρων πολεμώντας στο Αφγανιστάν, ματώνοντας στο πλάι των Αμερικανών (όπως είπε κι ο Αμερικανός πρέσβης); Μήπως η αποστολή πυραύλων Patriot στην Σαουδική Αραβία τον Σεπτέμβριο, είχε ως στόχο την υπεράσπιση του εναέριου χώρου της Ελλάδας; Πώς τελικά η χώρα μας διασφαλίζει την εδαφική της ακεραιότητα, όταν όλες οι κυβερνήσεις διευκολύνουν με κάθε τρόπο την περικύκλωση και στοχοποίηση της Ρωσίας, την “ανακοπή της επιρροής της” (βλ. Συμφωνία Πρεσπών);

Ταυτόχρονα οι νέοι που αυτή τη στιγμή κάνουμε τη θητεία μας, ερχόμαστε με το καλημέρα αντιμέτωποι με μια σειρά δυσκολίες. Αντικρίζουμε τις απαρχαιωμένες εγκαταστάσεις των στρατοπέδων, συνωστιζόμαστε αναγκαστικά χωρίς να τηρούνται τα απαιτούμενα μέτρα προστασίας για τον κορονοϊό – εν γνώση της υπηρεσίας, χρειάζεται να βάλουμε βαθιά το χέρι στην τσέπη ακόμα και για τα απολύτως απαραίτητα, αφού ο μισθός των 8.62€/μήνα δεν φτάνει ούτε για την κάρτα του τηλεφώνου. Σαν να μην έφταναν αυτά η θητεία αυξήθηκε κιόλας…!

Ο μόνος δρόμος για μας τους νέους στρατευμένους είναι να μην σκύψουμε το κεφάλι, να διεκδικήσουμε καλύτερες συνθήκες ζωής στα στρατόπεδα και στα πλοία, να μην τσιμπήσουμε στα παραμύθια της ασφάλειας και της γεωστρατηγικής αναβάθμισης που προκύπτουν τάχα από την συμμετοχή της Ελλάδας σε ιμπεριαλιστικά παζάρια και αποστολές. Οι ΝΑΤΟϊκοί δεν είναι ευπρόσδεκτοι στην Ελλάδα. Ούτε στην Αλεξανδρούπολη, ούτε στον Βόλο, ούτε στην Σούδα ούτε και πουθενά! Να πάρουν τα καράβια τους, τα αεροπλάνα τους και τις πολεμικές τους μηχανές και να πάρουν δρόμο! Κανένας στρατιώτης και ναύτης εκτός συνόρων! USNS YUMA GO HOME!

Ναύτης Κώστας Τζίτζιφας

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...