Β. Δάγκα: Οι δομές κοινωνικής προστασίας αντιμετωπίζονται ως «κόστος»

«Πρόκειται για ένα νομοσχέδιο που αφήνει στο απυρόβλητο την ουσία και τον πυρήνα της πολιτικής της σημερινής κυβέρνησης στον ευαίσθητο τομέα της παιδικής προστασίας, της προστασίας των ατόμων με ειδικές ανάγκες, των χρονίως πασχόντων, άλλων ευάλωτων κοινωνικών ομάδων». Τα παραπάνω τόνισε η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ Βιβή Δάγκα, μιλώντας στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής σχετικά με το σχέδιο νόμου του υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας «Αναμόρφωση του προγράμματος “Στέγαση και Εργασία για τους αστέγους” και άλλες ρυθμίσεις για τη βελτίωση των υπηρεσιών κοινωνικής πρόνοιας – Σύσταση οριζόντιων υποστηρικτικών υπηρεσιών του Υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας και άλλες διατάξεις». 

«Μένει εκτός ύλης του νομοσχεδίου ο στρατηγικός σχεδιασμός του συγκεκριμένου υπουργείου, με βάση τις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο οποίος είναι μέρος του προβλήματος και όχι της λύσης», πρόσθεσε. 

Όπως εξήγησε, η περιβόητη «κοινωνική συνοχή» αποτελεί προϋπόθεση για την ενσωμάτωση των εργαζομένων, του λαού, της νεολαίας στη βαρβαρότητα του συστήματος της εκμετάλλευσης που γεννά και αναπαράγει τη φτώχεια.  «Μιλάτε για κοινωνική συνοχή σε μια κοινωνία που έχει στο DNA της την κοινωνική ανισότητα», είπε, συμπληρώνοντας πως το νομοσχέδιο εξυπηρετεί αυτόν τον σχεδιασμό. 

Η Βιβή Δάγκα υπογράμμισε ότι οι λεγόμενες στοχευμένες δράσεις μεταφράζονται για τον λαό σε ελάχιστες παροχές στους πιο εξαθλιωμένους. Επίσης, εξέφρασε τον προβληματισμό του ΚΚΕ γιατί στο συγκεκριμένο πρόγραμμα για τη «Στέγαση και Εργασία για τους αστέγους» εντάσσονται μέχρι και ιδιωτικοί φορείς στην απεξάρτηση, νομιμοποιώντας την ιδιωτικοποίηση αυτού του ευαίσθητου τομέα. 

Οι εξαγγελίες για «εξορθολογισμό» της πολιτικής επιδομάτων μέσω της λειτουργίας ενιαίας ψηφιακής πύλης και προπληρωμένων καρτών «δεν αλλάζει το κύριο. Δηλαδή την πολιτική των νέων περικοπών, τις καθυστερήσεις και τα νέα εμπόδια στις πενιχρές παροχές. Όλες αυτές οι καινοτομίες δεν αλλάζουν τα ποσά που παραμένουν εξευτελιστικά», τόνισε. 

Πρόσθεσε πως στον τομέα των απροστάτευτων παιδιών, η κυβέρνηση -στο όνομα της αποϊδρυματοποίησης- φέρνει σε αντιπαράθεση τις δομές παιδικής προστασίας με τα προγράμματα εξωιδρυματικής φροντίδας όπως η υιοθεσία και η αναδοχή. «Πρόκειται για κεντρική κατεύθυνση της ΕΕ που λογαριάζει ως κόστος για το κράτος και τους επιχειρηματικούς ομίλους την ολόπλευρη παιδική προστασία», είπε, φέρνοντας ως παράδειγμα την πείρα άλλων κρατών-μελών της ΕΕ, όπου η αποϊδρυματοποίηση είναι το αμπαλάζ για την επιδείνωση των δημοσίων δομών και το άνοιγμα του δρόμου για την ιδιωτικοποίηση.

Επιπλέον, χαρακτήρισε κυνική παραδοχή ότι θα παραμείνουν υποστελεχωμένες οι κοινωνικές υπηρεσίες που έχουν την ευθύνη για την αναδοχή και την υιοθεσία, την πρόβλεψη του νομοσχεδίου ότι την κοινωνική έρευνα για αυτές τις περιπτώσεις θα μπορεί να την αναλάβει κάποια υπηρεσία γειτονικής Περιφερειακής Ενότητας.

Στην ομιλία της ανέδειξε την υποστελέχωση των υπηρεσιών του υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας και εξέφρασε τη στήριξη του ΚΚΕ στα αιτήματα των εργαζομένων του υπουργείου. Αντίστοιχη κατάσταση επικρατεί στις δομές για την αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών, «ιδιαίτερα σε συνθήκες που μας συγκλονίζουν περιστατικά βίας κατά των γυναικών, που φτάνουν μέχρι τη δολοφονία τους έξω από το Αστυνομικό Τμήμα», ανέφερε. Είναι χαρακτηριστικό πως με το νομοσχέδιο δεν αντιμετωπίζονται οι τεράστιες ελλείψεις στα συμβουλευτικά κέντρα, στους ξενώνες, ακόμη και στη γραμμή SOS.

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...