Το γεγονός ότι το ΚΚΕ ασκεί καθημερινά μομφή και αντιπαλεύει με όλες του τις δυνάμεις το εχθρικό για τον λαό αστικό κράτος ανέδειξε ο Βασίλης Μεταξάς, βουλευτής του ΚΚΕ, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής στο πλαίσιο της συζήτησης για την πρόταση δυσπιστίας στην κυβέρνηση.
Όπως είπε, πρόκειται για ένα κράτος το οποίο παρουσιάζεται ικανότατο να υπερασπιστεί και να ενισχύσει με κάθε τρόπο το κεφάλαιο και τα συμφέροντά του, αλλά επιλεκτικά ανίκανο σε ό,τι αφορά, για παράδειγμα, την ασφάλεια των τρένων, επειδή τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας αποτελούν κόστος, όπως έχει ομολογήσει η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ο Β. Μεταξάς σημείωσε πως αυτό το αστικό κράτος έχουν υπηρετήσει διαχρονικά τόσο η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ, όσο και οι προηγούμενες, προσθέτοντας πως τα κόμματα που είχαν βρεθεί σε κυβερνητική θέση στο παρελθόν αυτές τις μέρες μέσα από μία «κακόγουστη κοκορομαχία» ορκίζονται πίστη σε αυτό και διαγκωνίζονται για το ποιος θα είναι ο καλύτερος διαχειριστής του. Ένα δίλημμα, στο οποίο, όπως είπε, τόσο κυβέρνηση, όσο και τα άλλα κόμματα επιδιώκουν να εγκλωβίσουν τον εργαζόμενο λαό και τη νεολαία, λόγω της έντονης ανησυχίας τους για την κατεύθυνση των αγώνων που αναπτύσσουν αυτό το διάστημα. Μάλιστα, έκανε ειδική αναφορά και στα περί «κλονισμού της εμπιστοσύνης» των πολιτών απέναντι στους θεσμούς, τη δικαιοσύνη και τις λειτουργίες του κράτους που αναδεικνύονται στο κείμενο δυσπιστίας που συνυπογράφουν ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ-Νέα Αριστερά-Πλεύση Ελευθερίας.
Ο βουλευτής του ΚΚΕ επισήμανε τα συμπεράσματα που έχει βγάλει από τη λειτουργία του αστικού κράτους ειδικά ο λαός της Θεσσαλίας, όπου μετά τις καταστροφικές πλημμύρες εξαιτίας του Ντάνιελ έμεινε απροστάτευτος, καθώς τα αντιπλημμυρικά έργα αντιμετωπίζονται με βάση τη λογική «κόστους-οφέλους», και εξακολουθεί να περιμένει να λάβει έστω και τις «κουτσουρεμένες» αποζημιώσεις και την αποκατάσταση υποδομών. Μίλησε και για άλλα «πικρά ποτήρια», όπως τα ταβάνια στα σχολεία που πέφτουν στα κεφάλια των παιδιών, τα Κέντρα Υγείας και νοσοκομεία «που νοσούν» και τους 300 νεκρούς τα τελευταία δύο χρόνια από εργοδοτικά εγκλήματα: «Έχει κυλήσει το νερό στο αυλάκι και έχει γίνει οργή και συμπεράσματα».
«Σας τρομάζει ότι αυτά μπορούν να μετατραπούν σε συνολική αμφισβήτηση της υπέρτατης δύναμης και του θεού της καπιταλιστικής οικονομίας, του κέρδους. Για τον λόγο αυτό κανένας δεν τολμάει να πει εδώ, εκτός από το ΚΚΕ, ανόθευτο το σύνθημα που συγκλονίζει τους δρόμους: “Τα κέρδη τους ή οι ζωές μας”», ανέφερε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι όσο έρχονται πιο κοντά εργαζόμενοι και νεολαία με το πρόγραμμα εξουσίας και τις ιδέες του ΚΚΕ, «τόσο το σύστημα θα έχει εφιάλτες», διότι έτσι ο λαός θα μπορέσει να ξεσκεπάσει «τη συγκάλυψη του μηχανισμού της εκμετάλλευσης και της βαρβαρότητας» του καπιταλιστικού συστήματος.
Ο Β. Μεταξάς έκανε λόγο και για τον ρόλο της Ελλάδας στα πλαίσια της πολεμικής προετοιμασίας της Ευρωπαϊκής Ένωση για τη διασφάλιση της κερδοφορίας των μονοπωλίων της, εξηγώντας ότι κάθε περιοχή στη χώρα βρίσκεται στο επίκεντρο στρατιωτικών εξελίξεων εξαιτίας των αμερικανοΝΑΤΟικών βάσεων και είναι έτοιμη «να μετατραπεί σε τεράστια κοιλάδα Τεμπών και να σπείρει Τέμπη» σε άλλους λαούς, τονίζοντας ότι όλα τα κόμματα είναι «αλφαδιασμένα» σε αυτόν τον στόχο.
Τέλος, ανέδειξε ότι ο λαός έχει αρχίσει να αμφισβητεί τα διλήμματα που θέτουν τα αστικά κόμματα, το αστικό κράτος και οι θεσμοί του: «Αυτή η αμφισβήτηση μπορεί και πρέπει να φτάσει μέχρι τέλους: την ανατροπή του συστήματος της εκμετάλλευσης και της βαρβαρότητας. Το ΚΚΕ δίνει όλες του τις δυνάμεις σε αυτόν τον δρόμο», είπε.