Β. Ζελένσκι: Είναι ώρα να σταματήσουν οι εχθροπραξίες

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο TASS από την Ινδονησία, ο Ουκρανός πρόεδρος Βλαντιμίρ Ζελένσκι δήλωσε ότι είναι καιρός να τερματιστεί η σύγκρουση Ρωσίας-Ουκρανίας, αλλά το Κίεβο δεν θα υπογράψει τις συμφωνίες Μινσκ-3.

«Είμαι πεπεισμένος ότι τώρα είναι η στιγμή που πρέπει και μπορούν να σταματήσουν οι εχθροπραξίες», είπε, μιλώντας με βιντεοκλήση στους συμμετέχοντες στη σύνοδο κορυφής της G20.

Ο Ζελένσκι πρόσθεσε ότι η Ουκρανία δεν θα συμφωνήσει να υπογράψει συμφωνίες παρόμοιες με το Minsk-3. Σύμφωνα με τον ίδιο, το Κίεβο έχει το δικό του σχέδιο για την «εφαρμογή της φόρμουλας ειρήνης», που αποτελείται από δέκα σημεία. Μεταξύ αυτών είναι η εξασφάλιση πυρηνικής, επισιτιστικής και ενεργειακής ασφάλειας, η ανταλλαγή αιχμαλώτων πολέμου και η αποκατάσταση της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας.

Ο Ζελένσκι υπενθύμισε ότι το Κίεβο επέμεινε στις διεθνείς εγγυήσεις ασφαλείας και είχε συντάξει σχετικό έγγραφο. Κάλεσε τους συμμετέχοντες στο G20 να «τσιμπήσουν βασικό στοιχείο της μεταπολεμικής αρχιτεκτονικής ασφάλειας στον ευρωατλαντικό χώρο», προσθέτοντας ότι το κύριο αποτέλεσμα, σύμφωνα με την αντίληψη του Κιέβου, θα πρέπει να είναι η υπογραφή μιας «συνθήκης ασφαλείας του Κιέβου». Σύμφωνα με τον Ουκρανό ηγέτη, το Κίεβο είναι έτοιμο να πραγματοποιήσει αυτή την εκδήλωση ανά πάσα στιγμή, «ακόμα και φέτος».

Ο Ουκρανός πρόεδρος επεσήμανε ότι το Κίεβο ήθελε να επιτύχει τη συγκρότηση ενός διεθνούς μηχανισμού για να αποζημιώσει την Ουκρανία για τις απώλειές της από τις εχθροπραξίες σε βάρος των ρωσικών πόρων.

Οι συμφωνίες του Μινσκ που υπογράφηκαν το 2015 υποτίθεται ότι ήταν η βάση για μια διευθέτηση στο Ντονμπάς. Ωστόσο, για χρόνια, το Κίεβο εμπόδισε την ειρηνευτική διαδικασία και αρνήθηκε να εφαρμόσει τις συμφωνίες, ενώ στη συνέχεια κήρυξε το πολιτικό μέρος αυτού του συμφώνου απαράδεκτο, καθώς και την κατηγορηματική άρνησή του να συμμετάσχει σε άμεσο διάλογο με τις δημοκρατίες του Ντονμπάς.

Τον Μάιο, ο Επικεφαλής του Ουκρανικού Προεδρικού Γραφείου Andrey Yermak ανακοίνωσε ότι το Κίεβο, μαζί με τον πρώην Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Άντερς Φογκ Ράσμουσεν, συγκρότησαν μια διεθνή συμβουλευτική ομάδα για να εκπονήσει πρόταση για εγγυήσεις ασφαλείας για την Ουκρανία. Στα μέσα Σεπτεμβρίου, το γραφείο του Ουκρανού προέδρου δημοσίευσε το προσχέδιο συστάσεων για μια «συνθήκη ασφαλείας του Κιέβου». Σε αντίθεση με προηγούμενες προτάσεις, αυτό το έγγραφο δεν προβλέπει ούτε το ουδέτερο καθεστώς του Κιέβου ούτε την απόρριψη της ένταξης στο ΝΑΤΟ, ούτε τη συμμετοχή της Ρωσίας ως εγγυητή της ασφάλειας της χώρας, αλλά οι εγγυήτριες χώρες κλήθηκαν να συνάψουν μια δεσμευτική συμφωνία.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...