Β. Ζελένσκι: Η μεγαλύτερη πρόκληση για την Ουκρανία αυτή τη στιγμή είναι η ολοκλήρωση και η έναρξη της λειτουργίας του Nord Stream 2

Χάρτης που απεικονίζει την πορεία των αγωγών Nord Stream και Nord Stream 2 που ενώνει απευθείας Ρωσία με Γερμανία μέσω Βαλτικής Θάλασσα
Χάρτης που απεικονίζει την πορεία των αγωγών Nord Stream και Nord Stream 2 που ενώνει απευθείας Ρωσία με Γερμανία μέσω Βαλτικής Θάλασσας / Πηγή: Euronews

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι χαρακτήρισε τον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 2 που συνδέει τη Ρωσία με τη Δυτική Ευρώπη ως ένα «όπλο» που θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει η Μόσχα εναντίον της χώρας του.

«Η μεγαλύτερη πρόκληση για την Ουκρανία αυτή τη στιγμή είναι η ολοκλήρωση και η έναρξη της λειτουργίας του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2. Η επιχειρησιακή του έναρξη δε σχετίζεται με την οικονομία. Είναι ένα όπλο κατά της Ουκρανίας και, είμαι βέβαιος, θα να είναι όπλο εναντίον όλης της Ευρώπης στο μέλλον» είπε χαρακτηριστικά.

Ο Ζελένσκι, ο οποίος μίλησε σε ουκρανικό πολιτικό φόρουμ τη Δευτέρα, κάλεσε τους Δυτικούς συμμάχους να εμποδίσουν το έργο, το οποίο στοχεύει να μεταφέρει 55 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως στη Βαλτική Θάλασσα, παρακάμπτοντας την Ουκρανία.

Η Ρωσία έχει αρνηθεί επανειλημμένα ότι χρησιμοποιεί συμβάσεις μεταφοράς φυσικού αερίου ως εργαλείο. Ωστόσο, η Πολωνία, η Ουκρανία και τα κράτη της Βαλτικής έχουν προτρέψει την Ευρώπη να σταματήσει τη συνεργασία με τη Μόσχα, υποστηρίζοντας τις αμερικανικές κυρώσεις κατά του έργου.

Η οικονομία της Ουκρανίας βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στη διαμετακόμιση φυσικού αερίου από τη Ρωσία. Αξίζει να σημειωθεί ότι η οικονομία της χώρας αναμένεται να χάσει 5 με 6 δισεκατομμύρια δολάρια τον χρόνο εάν ο Nord Stream 2 τεθεί σε λειτουργία.

Πηγή: sputnik.gr

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...