Βαλεαρίδες: Ισπανική άσκηση ναρκοθηρίας με συμμετοχή SNMCMG2 και EUMARFOR

Φρεγάτα του ισπανικού Πολεμικού Ναυτικού Cristóbal Colón (F105)
Φώτο Αρχείου / Φρεγάτα του ισπανικού Πολεμικού Ναυτικού Cristóbal Colón (F105) / Πηγή: Spanish Navy (Diego Quevedo Carmona)

Ευρεία συμμετοχή πολεμικών πλοίων στην άσκηση ναρκοθηρίας του Ισπανικού ναυτικού MINEX-21 που διεξάγεται από 26 Απριλίου έως 7 Μαΐου 2021. Στην άσκηση συμμετέχουν :

  • η Μόνιμη Νατοϊκή ομάδα αντιναρκικών αντιμέτρων 2 ( SNMCMG2) υπό τη διοίκηση του αντιπλοίαρχου Gregory Guiran (Γαλλικό ναυτικό) και το επιτελείο του στο πλοίο διοικήσεως «FS Somme» και τα τρία ναρκοθηρευτικά: το Ν/Θ Ευρώπη (Ελλάς), ITS Termoli (Ιταλία) και το TCG Ayvalik (Τουρκία).
  • Η ομάδα αντιναρκικών αντιμέτρων της Ευρωπαϊκής Ναυτικής Δύναμης (EUMARFOR), που ενεργοποιήθηκε στις 24 Απριλίου στη ναυτική βάση του Port-Mahon στην Μενόρκα της Ισπανίας, ειδικά για την συμμετοχή της στην ισπανική άσκηση. Υπό την διοίκηση του Ισπανού πλοιάρχου Javier Núñez De Prado Aparicio, η ομάδα πλοίων περιλαμβάνει το πλοίο διοικήσεως MHC Segura, το γαλλικό Capricorne, καθώς και μια ομάδα δυτών εξουδετέρωσης ναρκών ρηχών υδάτων (VSWMWD) από το Πορτογαλικό ναυτικό.
  • και ένας αριθμός από Ισπανικά ναρκοθηρευτικά πλοία

SNMCMG2

Θυμίζουμε ότι η SNMCMG2 είναι μία από τις 4 μόνιμες ναυτικές δυνάμεις του ΝΑΤΟ που αποτελούν μέρος της Διακλαδικής Δύναμης πολύ υψηλής ετοιμότητας (Very High Readiness Joint Task Force  – VJTF), που με την σειρά της είναι μέρος της Νατοϊκής Δύναμης Αντίδρασης (NATO Response Force – NRF).

EUMARFOR (EMF)

Επίσης η  EUMARFOR (EMF) ιδρύθηκε το Μάιο του 1995 κάτω από τις προβλέψεις της διακήρυξης  Πέτερσμπερκ (Petersberg Declaration – 1992). Είναι μια μη μόνιμη ναυτική δύναμη που μπορεί να δράσει κάτω από τις εντολές ΕΕ, ΝΑΤΟ, ΟΗΕ, ή απλά μετά από συμφωνία μεταξύ των 4 χωρών μελών της EUMARFOR: Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία. Το μέγεθος της δύναμης εξαρτάται από τις απαιτήσεις κάθε αποστολής. Εκτείνεται από μικρή ομάδα, έως μεγάλη δύναμη επιχειρήσεων.

Η πρώτη πραγματική επιχείρηση (“Real World OperationRWO”) στην οποία συμμετείχε η δύναμη ήταν για υποστήριξη της επιχείρησης ACTIVE ENDEAVOR” στην ανατολική Μεσόγειο το 2002. Επίσης μεταξύ 2003 και 2005 στον Ινδικό ωκεανό επιχείρησε στο πλαίσιο της επιχείρησης “ENDURING FREEDOM”. Μεταξύ 2008 – 2009 η EMF συμμετείχε στις επιχειρήσεις της “UNIFIL” στην περιοχή του Λιβάνου. Ακολούθησε η συμμετοχή της στην επιχείρηση “ATALANTA” «εναντίον της πειρατείας» μεταξύ 2011 μέχρι 2016. Τελευταία ενεργοποίηση της έγινε το Μάιο – Ιούνιο 2020 σε υποστήριξη της νατοϊκής επιχείρησης “SEA GUARDIAN” στην Μεσόγειο.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...