Βάλια Κάλντα: 12 ημέρες καίει η πυρκαγιά στον Εθνικό Δρυμό – Προς τι η ολιγωρία;

Δάσος - Εθνικός Δρυμός Βάλια Κάλντα - περιβάλλον
Πηγή: valiacalda.com

Για 12η ημέρα συνεχίζει να καίει η φωτιά στον Εθνικό Δρυμό της Βάλια Κάλντα, στη θέση Τσακατούρα, ανάμεσα στην Βωβούσα Ιωαννίνων και το Περιβόλι Γρεβενών προς την πλευρά που γειτνιάζει με το Αρκουδόρεμα.

Μπορεί η φωτιά να είναι έρπουσα, να καίει, δηλαδή, χαμηλή βλάστηση και τα ξερόκλαδα, με τα ρόμπολα (λευκή πεύκη) και η μαύρη πεύκη, που αποτελεί την κυρίως βλάστηση του δάσους, μέχρι στιγμής να μην κινδυνεύουν, αλλά προς τι η τόση ολιγωρία στην κατάσβεση της;

Γιατί δεν έχουν διατεθεί ικανά εναέρια μέσα για την κατάσβεση της πυρκαγιάς σε μια περιοχή φυσικού κάλους, που αποτελεί μάλιστα, το μεγαλύτερο καταφύγιο για την καφέ αρκούδα στην Ελλάδα;

Όπως ανέφερε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διοικητής της Πυροσβεστικής Γρεβενών Αντώνης Καλαϊδόπουλος, το σημείο της φωτιάς είναι αρκετά δύσβατο και τα πεζοπόρα τμήματα χρειάζονται αρκετή ώρα για να το προσεγγίζουν.

Στην κατάσβεση συμμετέχουν 7 πυροσβέστες από τα Γρεβενά, 7 από την Κοζάνη και 7 άνδρες από το νεοσύστατο τμήμα δασοκομάντος, που εδρεύει στα Ιωάννινα.

Σύμφωνα με τον κ. Καλαϊδόπουλο, η φωτιά έχει περιοριστεί στο ελάχιστο, ενώ παρουσιάζονται καπνοί και μικροεστίες κατά τη διάρκεια του μεσημεριού.

Δείτε ακόμα...