Βασικός παίκτης των επικίνδυνων πολεμικών σχεδιασμών των ΝΑΤΟ, ΗΠΑ και ΕΕ

Συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον νέο πρέσβη των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής στην Ελλάδα Τζορτζ Τσούνης, Πέμπτη 12 Μαΐου 2022. (ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

Το ρόλο βασικού παίκτη διεκδικεί η κυβέρνηση για λογαριασμό της αστικής τάξης για την υλοποίηση των πιο επικίνδυνων πολεμικών σχεδιασμών των ΝΑΤΟ, ΗΠΑ και ΕΕ αυξάνοντας τους κινδύνους για τον λαό λίγες μέρες πριν τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη, όπου αναμένονται νέες επιθετικές αποφάσεις.

Χτες, εξάλλου, ο Κυρ. Μητσοτάκης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Βρετανό πρωθυπουργό, Μπ. Τζόνσον, συζητώντας, σύμφωνα με το Μαξίμου, τις «προκλήσεις ενόψει της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη την επόμενη εβδομάδα, σε μία συγκυρία κρίσιμη για την επίδειξη ενότητας της Συμμαχίας στη στήριξη της Ουκρανίας».

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Κυρ. Μητσοτάκης ενημέρωσε τον Βρετανό ομόλογό του για την «υποστήριξη της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή πορεία της Ουκρανίας και της απόδοσης σε αυτήν καθεστώτος υποψηφίου», ενώ συμφώνησαν για συνάντηση στο περιθώριο της Συνόδου.

«Οταν σήμερα αναδεικνύουμε τον τουρκικό επεκτατισμό στην Ανατολική Μεσόγειο τον αντιπαραβάλλουμε, σε έναν βαθμό, με αυτό το οποίο έγινε στη Ρωσία και την Ουκρανία. Και αυτό είναι κάτι το οποίο οι εταίροι μας το αντιλαμβάνονται. Δεν γίνεται σήμερα, είναι αδιανόητο να συζητάει οποιοσδήποτε για αλλαγή συνόρων. Αρα οποιαδήποτε αμφισβήτηση της εθνικής μας κυριαρχίας, με οποιαδήποτε δικαιολογία, είναι παντελώς αδιανόητη και καταδικαστέα εξ αρχής. Είναι μια συζήτηση την οποία κανείς ποτέ δεν πρόκειται καν να δεχθεί να κάνει», ανέφερε ο πρωθυπουργός σε συνέντευξή του στο «capital.gr» χρησιμοποιώντας τον τουρκικό “αναθεωρητισμό” ως πρόσχημα της ελληνικής εμπλοκής στον πόλεμο στην Ουκρανία.

Μάλιστα σημείωσε πως «η θέση της χώρας, σήμερα, είναι γεωπολιτικά ενισχυμένη. Και ως προς τις σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες, είχαμε μία πολύ επιτυχημένη επίσκεψη στις ΗΠΑ, η οποία επανεπιβεβαίωσε το στρατηγικό βάθος των σχέσεών μας. Αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, οι ευρωπαϊκοί θεσμοί έχουν στηρίξει ανεπιφύλακτα την Ελλάδα, όπως έχουν κάνει πια, θα έλεγα, και όλα τα κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης ως προς τις διμερείς τους τοποθετήσεις», την στιγμή που είτε ανοιχτά ΑμερικανοΝΑΤΟικοί παράγοντες αναγνωρίζουν τα «δίκια» της Τουρκίας σε Αιγαίο και Ανατ. Μεσόγειο είτε «συμβουλεύουν» για «διάλογο» και «εξεύρεση λύσεων» σε «συμμαχικό πνεύμα».

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Δένδιας, παρέθεσε χτες αποχαιρετιστήριο γεύμα προς τιμήν του απερχόμενου πρέσβη της Αιγύπτου, Ismail Khairat.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, κατά την πρόποσή του, ο υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στην «εμβάθυνση των στρατηγικών σχέσεων» μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου τα τελευταία χρόνια, κάνοντας μνεία ιδιαίτερα στη σύναψη της συμφωνίας για οριοθέτηση της ΑΟΖ μεταξύ των δύο χωρών στη βάση της UNCLOS, τον Αύγουστο του 2020, καθώς και στο Φόρουμ για το φυσικό αέριο στην Ανατολική Μεσόγειο, το οποίο έχει την έδρα του στο Κάιρο και έχει χαρακτήρα πλατφόρμας αναζήτησης – υπό αμερικανική επίβλεψη – «συνεννοήσεων» με όλες τις χώρες της περιοχής, και την Τουρκία, για να «τρέξουν» μπίζνες στις πηγές και τους διαύλους της Ενέργειας

Δείτε ακόμα...