Βαθαίνει η ελληνική εμπλοκή: Με νέα ορμή η συζήτηση για αντιαεροπορικά στην Ουκρανία

Από τη Δευτέρα 02 έως την Παρασκευή 06 Νοεμβρίου 2020, πραγματοποιήθηκαν βολές αντιαεροπορικών συστημάτων στο Πεδίο Βολής Κρήτης από Μονάδες των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, στο πλαίσιο της εκπαίδευσης και αξιολόγησης τους. Ειδικότερα, πραγματοποιήθηκαν βολές πιστοποίησης Κατευθυνομένων Βλημάτων (Κ/Β) TOR-M1 και OSA-AK καθώς και εκπαιδευτικές βολές Κ/Β ΗAWK, ASRAD και MANPAD (STINGER). (EUROKINISSI/ΓΕΕΘΑ)

Η «στήριξη» των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων προς το Κίεβο συζητήθηκε και στο περιθώριο της επίσκεψης, χθες, του πρέσβη των ΗΠΑ Τζορτζ Τζέιμς Τσούνις στο υπουργείο Αμυνας, όπου φέρεται να συζήτησε με την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία τη συμμετοχή της χώρας στο πρόγραμμα αγοράς μαχητικών F-35, την παραχώρηση από την Αμερικανική Ακτοφυλακή (US Coast Guard) περιπολικών πλοίων κλάσης «Island», ενώ δεν αποκλειόταν οι Αμερικανοί να προσπαθήσουν να μπουν, με κάποια πρόταση, «σφήνα» στα σχέδια για προμήθεια νέων τεθωρακισμένων για τον Στρατό Ξηράς, όπου μέχρι σήμερα το προβάδισμα έχουν οι Γερμανοί.

Στο μεταξύ, στο υπουργείο αρμόδιοι παράγοντες αναμένουν ότι θα συνεχιστούν και θα ενταθούν οι πιέσεις για αποστολή αντιαεροπορικών μέσων στην Ουκρανία, με τη συζήτηση να πιάνει τα ρωσικού σχεδιασμού TORM-1 και S-300, συστήματα στα οποία είναι εξοικειωμένοι και οι Ουκρανοί, εξ ου και τα θέλουν.

Μετά δε το προχθεσινό περιστατικό, με θραύσματα πυραύλων να πέφτουν σε πολωνικό έδαφος, δεν αποκλείεται – όπως αναφέρουν οι ίδιοι παράγοντες – τα συστήματα αυτά να ζητηθεί να σταλούν στην Πολωνία, «σε στήριξη συμμάχου, χώρας – μέλους του ΝΑΤΟ». Αναμένεται με ενδιαφέρον, άλλωστε, επίσκεψη του Ελληνα υπουργού Αμυνας στη Βαρσοβία το επόμενο διάστημα, κατόπιν πρόσκλησης του Πολωνού ομολόγου του, και τι θα συζητηθεί εκεί, ενώ ταυτόχρονα, σε άλλη μια κίνηση με σημασία, λέγεται ότι η πολωνική πρεσβεία διοργανώνει αποστολή Ελλήνων δημοσιογράφων στη συνοριογραμμή με την Ουκρανία.

Ολα αυτά ενώ η κυβέρνηση ακόμα αναμένει 10 τεθωρακισμένα οχήματα μάχης «Marder» που της …χρωστά η Γερμανία. Θυμίζουμε ότι οι δυο κυβερνήσεις είχαν συμφωνήσει η Ελλάδα να στείλει στην Ουκρανία 40 ΤΟΜΑ σοβιετικού σχεδιασμού BMP-1 και το Βερολίνο να της τα αντικαταστήσει με 40 «Marder». Η Αθήνα έστειλε ως πρώτη παρτίδα 20 BMP-1 στο Κίεβο, αλλά σε αντικατάσταση έχει λάβει προς το παρόν μόλις 10.

Στο μεταξύ χθες το απόγευμα ο υπουργός Αμυνας Ν. Παναγιωτόπουλος συμμετείχε σε τηλεδιάσκεψη της Ομάδας Επαφής για την Αμυνα στην Ουκρανία, η οποία οργανώθηκε με πρωτοβουλία του υπουργού Αμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Ωστιν, με συμμετοχή υπουργών, υφυπουργών Αμυνας και υψηλόβαθμων αξιωματούχων.

Συζητήθηκαν οι τρέχουσες εξελίξεις στην Ουκρανία, ενώ όπως τονίζεται «δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στην παροχή αμυντικού εξοπλισμού, εκπαίδευση του στρατιωτικού προσωπικού των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων και στη συνεργασία μεταξύ των αμυντικών βιομηχανιών για κάλυψη των εξοπλιστικών αναγκών».

Αλλωστε ο ίδιος ο υπουργός στην παρέμβασή του αναφέρθηκε στην «ανθρωπιστική και αμυντική βοήθεια που έχει παρασχεθεί, από τη χώρα μας, στην Ουκρανία, όπως πυρομαχικά 155 χλσ. και, προσφάτως, τεθωρακισμένα οχήματα μάχης BMP-1» και διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει την τέτοια υποστήριξη.

Δείτε ακόμα...