Βαθαίνει η εμπλοκή των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων σε όλα τα μέτωπα

Βαθαίνει η εμπλοκή των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων σε όλα τα μέτωπα αντιπαράθεσης του ευρωατλαντικού άξονα με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα.

Χαρακτηριστικά, ο υπουργός Αμυνας, Ν. Δένδιας, και ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζορτζ Τζέιμς Τσούνις, συναντήθηκαν χτες στο ΥΠΕΘΑ με αντικείμενο την «εμβάθυνση της στρατηγικής αμυντικής σχέσης Ελλάδος – ΗΠΑ».

Προηγουμένως, ο υπουργός Εξωτερικών, Γ. Γεραπετρίτης, μιλώντας στον ομογενειακό ραδιοφωνικό σταθμό «Ελληνική Ηχώ» ανέφερε ότι «υπάρχει ένα συνολικό στρατηγικό σχέδιο για την εξωτερική πολιτική, το οποίο εδράζεται στη δημιουργία ισχυρών συμμαχιών στο εξωτερικό, με χώρες οι οποίες πρωταγωνιστούν στο διεθνές προσκήνιο, με τις οποίες η χώρα μας έχει προαγάγει τη στρατηγική συνεργασία, τόσο στην Ευρώπη όσο και στις ΗΠΑ, στη Μέση Ανατολή και στη Βόρεια Αφρική». «Αυτή τη στιγμή», πρόσθεσε, «η Ελλάδα αποτελεί τον στρατηγικό εταίρο όλων των μεγάλων παικτών στον κόσμο».

Ενώ αξίζει να καταγραφούν και τα όσα ανέφερε ο πρώην σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Τζον Μπόλτον σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή», ζητώντας την αλλαγή της Συνθήκης του Μοντρέ και σημειώνοντας ότι «η Ελλάδα έχει σημαντικό ρόλο όχι μόνο για τη Μαύρη Θάλασσα αλλά και για το ευρύτερο πλαίσιο της Μεσογείου. Βλέπουμε τώρα τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και την Αφρική, που θα έχουν τεράστιο αντίκτυπο στην Ευρώπη, και ως μεσογειακού κράτους η θέση της Ελλάδας θα είναι απολύτως κρίσιμη. Ετσι θα ήμουν υπέρ μιας πιο εκτεταμένης στρατιωτικής παρουσίας και συνεργασίας των ΗΠΑ με την Ελλάδα… Επίσης θα πρέπει να δούμε την Ελλάδα να παίζει μεγαλύτερο ρόλο στα συμβούλια του ΝΑΤΟ και αυτό είναι κάτι που και άλλες χώρες της Ανατολικής Ευρώπης και το ΝΑΤΟ θα υποστήριζαν». Πρόσθεσε δε ότι «σε αυτή την περιοχή (Ανατολική Μεσόγειος) υπάρχουν πολλές δυνατότητες σε οικονομικό και πολιτικό επίπεδο που μπορούν να γεφυρώσουν τη Μέση Ανατολή με την Ευρώπη. Οπότε θα απαιτηθεί μεγαλύτερη αμερικανική παρουσία και νομίζω ότι η Ελλάδα είναι το φυσικό μέρος για να γίνει αυτό».

Σε αυτό το πλαίσιο πραγματοποιήθηκαν τις προηγούμενες ημέρες σειρά στρατιωτικών ασκήσεων με άλλες χώρες, εντός και εκτός συνόρων.

Δείτε ακόμα...