Βαθαίνει η εμπλοκή των Ενόπλων Δυνάμεων στα ΑμερικανοΝΑΤΟϊκά σχέδια

Αεροπλανοφόρο στη βάση της Σούδας
Αμερικανικό αεροπλανοφόρο στη βάση της Σούδας

Σε πελάγη ευτυχίας πλέει η ελληνική κυβέρνηση μετά την πρόσφατη υπερψήφιση από την ολομέλεια της Γερουσίας του νομοσχεδίου για το νέο αμυντικό προϋπολογισμό των ΗΠΑ (NDAA) ύψους 770 δισ. Δολαρίων. Το νομοσχέδιο, που προβλέπεται να γίνει νόμος μετά την υπογραφή του από τον πρόεδρο Μπάιντεν, περιλαμβάνει ως τροπολογία και την Αμυντική συμφωνία ΗΠΑ-ΕΛΛΑΔΑΣ, με τον εύγλωττο τίτλο «Αμυντική και Διακοινοβουλευτική Εταιρική Σχέση ΗΠΑ-Ελλάδας 2021»

Χαρακτηριστικό είναι το tweet του Έλληνα Πρωθυπουργού για την εξέλιξη: «Υπέροχη μέρα για Ελλάδα και ΗΠΑ! Ευχαριστούμε τον γερουσιαστή Menendez και τους φίλους μας στο Κογκρέσο των ΗΠΑ για την υιοθέτηση της Άμυνας και της Διακοινοβουλευτικής Πράξης ΗΠΑ-Ελλάδας!»

Μια ματιά και μόνο σε κάποια σημεία της τροπολογίας αρκεί για να καταλήξουμε ότι η χώρα μετατρέπεται σε ορμητήριο των ΗΠΑ την ώρα που κλιμακώνεται επικίνδυνα η αντιπαράθεση ΝΑΤΟ-ΡΩΣΙΑΣ:

  • Η παράταση της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA) με την Ελλάδα για περίοδο πέντε ετών περιλαμβάνει εμβάθυνση των εταιρικών σχέσεων σε ελληνικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις σε όλη τη χώρα και αποτελεί μια ευπρόσδεκτη εξέλιξη
  • Οι ναυτικές συνεργασίες με την Ελλάδα στον κόλπο της Σούδας και στην Αλεξανδρούπολη είναι αμοιβαία επωφελείς για την εθνική ασφάλεια των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ελλάδας
  • Ενίσχυση της διαλειτουργικότητας και των δυνατοτήτων για κοινές επιχειρήσεις
  • Προώθηση καλύτερης κατανόησης των Ηνωμένων Πολιτειών
  • Δημιουργία μιας σχέσης μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων των Ηνωμένων Πολιτειών και του στρατού της Ελλάδας για την οικοδόμηση μελλοντικών συνεργασιών
  • Εκπαίδευση μελλοντικών ηγετών
  • Συστήνεται μια ομάδα, γνωστή ως «Διακοινοβουλευτική Ομάδα 3+1 Κύπρου, Ελλάδας, Ισραήλ και Ηνωμένων Πολιτειών»

Επίσης το νομοσχέδιο ζητάει η λεγόμενη «Αναπτυξιακή Τράπεζα των ΗΠΑ» (DFC) «να (…) υποστηρίξει ιδιωτικές επενδύσεις σε στρατηγικά έργα υποδομής στην Ελλάδα», ώστε να περιλαμβάνει ναυπηγεία και λιμάνια, προβλέπει έργα «αναβάθμισης» της Σούδας.

Ακόμη ζητά «οι ΗΠΑ (…) να υποστηρίξουν την πώληση μαχητικών “F-35” στην Ελλάδα», ενώ καλεί την κυβέρνηση των ΗΠΑ να διαθέσει «πλεονάζον στρατιωτικό υλικό» στις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, αλλά και «απευθείας δάνεια» στην Ελλάδα για εξοπλισμούς και στρατιωτικές υποδομές και να στηρίξει περισσότερες πρόβες πολέμου – κοινές ασκήσεις συνεργασίας για την ασφάλεια στη θάλασσα με την Κύπρο, την Ελλάδα και το Ισραήλ.

Το ξεκλείδωμα όλων αυτών των «δώρων» από την αμερικανική πλευρά, που προξένησε, μεταξύ άλλων και τα ενθουσιώδη σχόλια και τις ευχαριστίες του πρωθυπουργού, δεν πρέπει να ξεγελάσει τον λαό.

Τα δάνεια, ο παλιός και νέος στρατιωτικός εξοπλισμός που φέρεται να είναι διαθέσιμα πλέον, ούτε δωρεάν είναι ούτε και εξασφαλίζει κατά κανένα τρόπο τα κυριαρχικά δικαιώματα και την άμυνα της χώρας!

Οι κατά καιρούς αγορές του αιώνα και πιο ειδικά οι αγορές με τα πανάκριβα δάνεια των προγραμμάτων FMF – FMS των ΗΠΑ είναι γνωστά τι πραγματικά σημαίνουν δεκαετίες τώρα.

Η Κυβέρνηση όπως και όλες οι προηγούμενες, διαχρονικά, εμπλέκουν ακόμα βαθύτερα τις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και τις μετατρέπουν στο μακρύ χέρι των ΗΠΑ στην περιοχή της Αν. Μεσογείου και Μαύρης Θάλασσας, για τα συμφέροντα της αστικής τάξης. Σχεδιασμοί που σε καμιά περίπτωση δεν έχουν στο επίκεντρο τις πραγματικές, λαϊκές ανάγκες.

Ενδεικτικό στοιχείο αποτελεί η εκτόξευση στα 50 δισ. των φόρων του κρατικού προϋπολογισμού για το 2022 αυξημένος  κατά 3,5 δις σε σχέση με το 2021, καθώς η Κυβέρνηση με τον αντιλαϊκό προϋπολογισμό κλιμακώνει την αφαίμαξη των λαϊκών στρωμάτων.

Στον αντίποδα βρίσκουμε αύξηση των δαπανών για νέα εξοπλιστικά προγράμματα ύψους 7,5 δις. προσαρμοσμένα στις ΝΑΤΟϊκές ανάγκες, που εξυπηρετούν ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς.

Οι σχεδιασμοί αυτοί όπως είναι γνωστό δεν εξασφαλίζουν ούτε τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, ούτε τη «σταθερότητα και την ασφάλεια στην περιοχή».

Η λύση βρίσκεται στο τρίπτυχο, απεμπλοκής της χώρας από τα σχέδια ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ, αποδέσμευση από τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις με τον λαό νοικοκύρη στον τόπο του.

Γιατί μόνο ο λαός μπορεί να σώσει το λαό.

Τριαντάφυλλος Φωτιάδης
Αντιπλοίαρχος ΠΝ εα

Δείτε ακόμα...