Χωμένη μέχρι τα μπούνια είναι η κυβέρνηση στις αμερικανοΝΑΤΟικές επιχειρήσεις στήριξης του Ισραήλ που μακελεύει ξανά τον παλαιστινιακό λαό. Με βάση την κατάπτυστη Συμφωνία για τις Βάσεις, αλλά και τη σύμφωνη γνώμη των λοιπών αστικών δυνάμεων, οι Αμερικανοί έχουν ενεργοποιήσει ήδη τη Σούδα και έχουν «stand-by» Πειραιά και Κερατσίνι για τα πολεμικά τους πλοία που επιχειρούν στην περιοχή, κι ενώ ήδη η ελληνική φρεγάτα «Ψαρά» βρίσκεται μια ανάσα απ’ την περιοχή ενταγμένη στον ΝΑΤΟικό σχεδιασμό.
Συγκεκριμένα, την Παρασκευή ελλιμενίστηκαν στη Σούδα τα αμερικανικά αντιτορπιλικά, «USS Roosevelt» και «USS Thomas Hudner» προκειμένου να ανεφοδιαστούν σε καύσιμα και να λάβουν υλικοτεχνική υποστήριξη. Θυμίζουμε, τα δύο πλοία είναι στην αρμάδα συνοδείας του αεροπλανοφόρου «USS Gerald R. Ford» (πλέει ανοιχτά της Παλαιστίνης) μαζί με το καταδρομικό «USS Normandy» και τα αντιτορπιλικά «USS Ramage» και «USS Carney». Θυμίζουμε, επίσης, την Τετάρτη στη Σούδα κατέπλευσε δεξαμενόπλοιο μισθωμένο από τους Αμερικανούς για την υποστήριξη Στρατιωτικών Επιχειρήσεων («Military OPs»), για να φουλάρει τις εκεί αποθήκες καυσίμων τους.
Επιπλέον, στελέχη της Διοίκησης του 839 Τάγματος Μεταφορών του US Army (με χώρες ευθύνης Ελλάδα, Τουρκία και Ιταλία) επιθεώρησαν το απόσπασμά του (TC Det Eastern Med – Greece Detachment), που έχει αναπτυχθεί στο Κερατσίνι αναλαμβάνοντας, για λογαριασμό της Military Surface Deployment and Distribution Command (SDDC), διεκπεραιώσεις υλικού τους. Τα στελέχη της Διοίκησης επιθεώρησαν τα γραφεία και την αποθήκη που διατηρεί το 839 Transportation Battalion στο Κερατσίνι, καθώς και υποδομές του «Λιμένα Ηρακλέους» όπως ονομάζεται επισήμως, τον οποίο και χρησιμοποιούν ως κόμβο logistics μια ανάσα από τους Κινέζους της COSCO.
Εξάλλου, κατά πληροφορίες, δεν παρέλειψαν να συναντηθούν και με στελέχη του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πειραιά, καθώς αξιοποιούν συχνά και το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας για να δέσουν εκεί πλοία τους.
Στο μεταξύ, ήδη από τις 10/10 και για «αρχικό διάστημα περίπου 30 ημερών» η φρεγάτα «Ψαρά» εντάχθηκε στη ναυτική δύναμη του ΝΑΤΟ SNMG2, ενταγμένη δηλαδή στον ΝΑΤΟικό σχεδιασμό που κάνει πλάτες στο κράτος – δολοφόνο, κι ενώ στην περιοχή έχει ανάψει φιτίλι ακόμα και γενικευμένης σύγκρουσης.
Εξάλλου, έτερη φρεγάτα, η «Σαλαμίς», είναι στην ίδια περιοχή, ενταγμένη στην επιχείρηση UNIFIL, η οποία επισήμως από το 2006 «επιβλέπει» την τήρηση της λεγόμενης Συμφωνίας του Λιβάνου. Στην ουσία επιτηρεί τον αποκλεισμό του Λιβάνου με πρόσχημα να μην περάσουν όπλα στην οργάνωση «Χεζμπολάχ», άρα και αυτή βρίσκεται στο επίκεντρο των εξελίξεων. Ακόμα και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε την Παρασκευή ότι το πλοίο βρίσκεται «στις ακτές του Λιβάνου», κι ενώ ήδη η ισραηλινή αεροπορία την Κυριακή βομβάρδιζε στα νότια της χώρας.
Επιπλέον, καθώς όλη η λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου βράζει από τους ανταγωνισμούς, δόθηκαν οδηγίες και κατευθύνσεις για «διαρκή επαγρύπνηση και αυξημένη επιχειρησιακή ετοιμότητα», όπως λέγεται αρμοδίως, και σε άλλη ελληνική φρεγάτα που πλέει στα ανοιχτά επικίνδυνης ζώνης, συγκεκριμένα στην «Αιγαίον», που επιχειρεί στο πλαίσιο της επιχείρησης της ΕΕ «Irini», η οποία επισήμως «τρέχει» για την τήρηση του εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ στη Λιβύη.
Αλλωστε, όλες οι ΝΑΤΟικές δυνάμεις στην περιοχή είναι σε ύψιστη επιφυλακή και ο σχεδιασμός τους προσαρμόζεται στα νέα δεδομένα του πολέμου. Αυτό ισχύει και για τις ελληνικές φρεγάτες, αυτό φαίνεται και από την ίδια τη σύνθεση της SNMG2 που ενισχύθηκε σε πλοία και προσωπικό, ώστε από 4 – 5 πλοία που αριθμούσε η σύνθεσή της μέχρι πρότινος, εκτοξεύτηκε στα 1.500 άτομα προσωπικό και 7 πλοία, συν τη φρεγάτα «ΨΑΡΑ», συν όποια άλλα πλοία σπεύσουν με στραμμένες τις κάννες στην Παλαιστίνη και συνολικά στη Μέση Ανατολή που βράζει ξανά από τους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς.
Ταυτόχρονα, η ίδια η κυβέρνηση αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο, εφόσον «υποβληθεί αίτημα», η SNMG2, άρα και η ελληνική φρεγάτα, να ενταχθεί στην αρμάδα συνοδείας του «USS GERALD R. FORD», όπως γίνεται κάθε φορά που αμερικανικό αεροπλανοφόρο διέρχεται από την περιοχή, κι ενώ ήδη πλώρη για την ίδια περιοχή έχει βάλει και δεύτερο αμερικανικό αεροπλανοφόρο.
Ανοιχτό δίαυλο με Ισραήλ έχει η κυβέρνηση
Σε αυτό το πλαίσιο, το Σάββατο, ο Κυρ. Μητσοτάκης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου, στον οποίο εξέφρασε «τον αποτροπιασμό του για τις τρομοκρατικές επιθέσεις της Χαμάς» και «επαναβεβαίωσε τη στήριξή του στο δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα», όπως λένε από το Μαξίμου.
Αντίστοιχη επικοινωνία είχε το Σάββατο και ο υπουργός Εξωτερικών, Γ. Γεραπετρίτης, με τον Ισραηλινό ομόλογό του Ελι Κοέν, στον οποίο τόνισε «την απερίφραστη καταδίκη από την Ελλάδα κάθε τρομοκρατικής δράσης και απάνθρωπης μεταχείρισης». Εξάλλου, ενόψει κλιμάκωσης της ευρωατλαντικής επέμβασης – σφαγής στη Γάζα και αλλού, το υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε «σύσταση» στους Ελληνες πολίτες για «αποφυγή, εκτός των απολύτως απαραίτητων, επισκέψεων στο Ισραήλ, τα Παλαιστινιακά Εδάφη και τον Λίβανο».
Τέλος, ο υπουργός Αμυνας Ν. Δένδιας μεταβαίνει στο Λονδίνο για «συνάντηση εργασίας», με τον νέο ομόλογό του, Grant Shapps. Θα συμμετάσχει επίσης στο Ελληνο-Βρετανικό Συμπόσιο 2023, του οποίου θα ανοίξει τις εργασίες με ομιλία, ενώ θα έχει συναντήσεις σήμερα και αύριο με μέλη του Βρετανικού Κοινοβουλίου, αρμόδια για θέματα Αμυνας.
Αντικείμενο των συζητήσεων αναμένεται να είναι και τα επόμενα βήματα στην υλοποίηση της λεγόμενης «Δήλωσης Κοινού Οράματος» («Joint Vision Statement»), την οποία υπέγραψαν από τον Φλεβάρη οι κυβερνήσεις των δύο χωρών. Επισήμως, η Δήλωση «επιβεβαιώνει τη δέσμευση της Ελλάδος και του Ην. Βασιλείου για αμοιβαία υποστήριξη και συνδρομή προκειμένου να αντιμετωπιστούν κοινές προκλήσεις και επιτευχθούν οι κοινοί στόχοι στον τομέα ασφάλειας, καθώς επίσης για εμβάθυνση της αμυντικής συνεργασίας», ενώ ταυτόχρονα υπογραμμίζουν «τη δέσμευσή τους στην αντιμετώπιση των απειλών για την ειρήνη και την ασφάλεια στη Μεσόγειο».
Αλλωστε, οι δυο κυβερνήσεις έχουν ήδη από τον Φλεβάρη συμφωνήσει να καταρτίζουν κάθε χρόνο έναν «Οδικό Χάρτη» που θα περιλαμβάνει τις «προτεραιότητες της αμυντικής συνεργασίας», ενώ καθιερώνεται ετήσιος «Διάλογος για την Ασφάλεια και την Αμυνα», προκειμένου «να γίνεται επισκόπηση της προόδου και διερευνώνται νέες πρωτοβουλίες για περαιτέρω ανάπτυξη της διμερούς συνεργασίας στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας», με το περιεχόμενο, βέβαια, που τα ιμπεριαλιστικά κέντρα δίνουν στις τέτοιες έννοιες.
Και δια ζώσης η … αλληλεγγύη του ΣΥΡΙΖΑ στον σφαγέα των Παλαιστινίων
Την ώρα που το Ισραήλ σφυροκοπά την πολύπαθη Γάζα επέλεξε η τομεάρχης Εξωτερικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, Ρένα Δούρου, να συναντηθεί με τον πρέσβη του Ισραήλ στην Ελλάδα, Νόαμ Κατς.
Δεν έγινε γνωστό αν η συνάντηση αφορούσε την έκφραση και διά ζώσης της …αλληλεγγύης που διακατέχει τον ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στο κράτος – δολοφόνο Ισραήλ, ή στην απονομή ευσήμων εκ μέρους του Ισραηλινού πρέσβη για την κατάπτυστη ανακοίνωση που εξέδωσε η Κουμουνδούρου την Κυριακή 8 Οκτώβρη, με την οποία «ο ΣΥΡΙΖΑ καταδικάζει απερίφραστα τη σημερινή επίθεση της Χαμάς σε βάρος του Ισραήλ, ζητά τον άμεσο τερματισμό της και εκφράζει την αλληλεγγύη του στον λαό του Ισραήλ».
Επισήμως η Κουμουνδούρου υποστήριξε ότι «αντικείμενο της συνάντησης ήταν να ενημερωθεί για τις εξαιρετικά ανησυχητικές εξελίξεις στο Ισραήλ και στην Παλαιστίνη και να μεταφέρει διά ζώσης τις θέσεις που εξέφρασε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με τις τελευταίες ανακοινώσεις του. Η κ. Δούρου υπογράμμισε την επιτακτική ανάγκη προστασίας των αμάχων, αποτροπής της δημιουργίας ανθρωπιστικής κρίσης και εξασφάλισης της ειρήνης με επιστροφή στην διπλωματία και σεβασμό του διεθνούς δικαίου».
Την Ρένα Δούρου συνόδευσαν ο διπλωματικός σύμβουλος στον ΣΥΡΙΖΑ, Β. Καλπαδάκης, και η σύμβουλός της, Ελένη Τσερεζόλε.
Αμέσως μετά συναντήθηκε και με τον Παλαιστίνιο πρέσβη στην Ελλάδα, Γιουσέφ Ντορχόμ.
Πηγή: Εφημερίδα «Ριζοσπάστης»