Νέες κινητοποιήσεις κατά της κυβέρνησης Βούτσιτς έγιναν χτες στο Βελιγράδι, όπου η αντιπολίτευση επιμένει στις καταγγελίες της για εκτεταμένες παρατυπίες στις πρόσφατες εκλογές (αφορούσαν την ανάδειξη νέας Βουλής αλλά και την ανάδειξη νέων Δημοτικών Συμβουλίων, σε ορισμένες πόλεις).
Στις χτεσινές διαμαρτυρίες πρωτοστάτησαν μεταξύ άλλων φοιτητικές οργανώσεις και σχήματα με τον κωδικό «Students Against Violence», δανειζόμενοι τον συνασπισμό που σχημάτισαν δυνάμεις της αντιπολίτευσης στις πρόσφατες εκλογές, που μεταξύ άλλων διαφοροποιούνται από την κυβερνητική διακομματική συνεργασία – της οποίας ηγείται το κόμμα όπου για χρόνια ήταν επικεφαλής ο σημερινός πρόεδρος της χώρας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς – στους όρους συνεργασίας με τη Δύση, την ΕΕ και το ΝΑΤΟ.
Οι χτεσινές διαμαρτυρίες μπλόκαραν για περίπου 4 ώρες το κέντρο της πόλης, με τους συμμετέχοντες να ζητούν μεταξύ άλλων τη δημοσιοποίηση των εκλογικών καταλόγων -υπάρχουν καταγγελίες για πολλούς που ήρθαν από τη «Σερβική Δημοκρατία» της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης για να ψηφίσουν τον συνασπισμό του Βούτσιτς χωρίς να έχουν όμως εκλογικά δικαιώματα- με συνθήματα για «εκλογική κλοπή» και επιμένοντας να ζητούν νέες εκλογές.
Είχε προηγηθεί την Κυριακή και συγκέντρωση έξω από το δημαρχείο του Βελιγραδίου, όπου μεταξύ άλλων τραυματίστηκαν δύο αστυνομικοί και προκλήθηκαν σοβαρές ζημιές στο κτίριο, μετά από προσπάθεια για είσοδο διαδηλωτών στον χώρο, που η αστυνομία απώθησε.
Ο Σέρβος πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς σε διάγγελμά του δήλωσε ότι «το κράτος δεν θα υποκύψει στη βία των κομμάτων της αντιπολίτευσης», ενώ ευχαρίστησε και ξένες υπηρεσίες που «προειδοποίησαν έγκαιρα και άμεσα αποτρέποντας τα σχέδια των τραμπούκων»… Αλλά και η πρωθυπουργός, Άνα Μπρνάμπιτς, ανέφερε ότι «η ρωσική υπηρεσία πληροφοριών προειδοποίησε τις σερβικές αρχές πριν από τις εκλογές για τις προθέσεις της αντιπολίτευσης».
Από τη μεριά της, η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ, Μαρία Ζαχάροβα, παρομοίασε τις κινητοποιήσεις της αντιπολίτευσης με τα γεγονότα στην πλατεία Μεϊντάν στο Κίεβο το 2014 και επανέλαβε τα περί «ουκρανικού σεναρίου βίαιης ανατροπής της νόμιμης εξουσίας στη Σερβία». Ο δε εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, υποστήριξε ότι «υπάρχουν διαδικασίες και προσπάθειες τρίτων δυνάμεων, μεταξύ άλλων από το εξωτερικό, να προκαλέσουν παρόμοιες αναταραχές στο Βελιγράδι».