Βενεζουέλα: «Ισχυρή απάντηση από τις Ένοπλες Δυνάμεις» απέναντι στις ΗΠΑ

Παντρίνο, υπουργός Άμυνας Βενεζουέλας

Να μην πραγματοποιεί επιχειρήσεις κοντά στα χωρικά ύδατα της Βενεζουέλας το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ, προειδοποιεί ο υπουργός Άμυνας της Βενεζουέλας, Βλαντίμιρ Παντρίνο, μετά από μία αποστολή «ελευθερίας πλοήγησης» που πραγματοποίησε κοντά στις ακτές της Βενεζουέλας την Τρίτη το αμερικανικό αντιτορπιλικό USS Nitze.

«Ένα αντιτορπιλικό των ΗΠΑ πλησίασε εντός 30 μιλίων [48 χιλιόμετρα] από την ακτή, σε μια σαφή πράξη πρόκλησης. Δεν μπορεί να χαρακτηριστεί αλλιώς […] είναι μια ξεκάθαρη παραβατική πράξη» δήλωσε ο Παντρίνο.

Ο υπουργός τόνισε επίσης πως αν το αμερικανικό πολεμικό πλοίο διεξήγαγε «στρατιωτικές επιχειρήσεις» στα ύδατα της Βενεζουέλας, «θα λάβει ισχυρή απάντηση από τις Ένοπλες Δυνάμεις μας».

US Navy- πλοίο - Αμερικανικό Αντιτορπιλικό τύπου Arleigh Burke, USS Nitze (DDG-94
Φώτο Αρχείου / Αμερικανικό Αντιτορπιλικό τύπου Arleigh Burke, USS Nitze (DDG-94) / Πηγή: US NAVY

Οι δηλώσεις αυτές ήρθαν μετά το δελτίο Τύπου της αμερικανικής νότιας διοίκησης που έλεγε πως το USS Nitze «διεξήγαγε επιχείρηση ελευθερίας πλοήγησης […] σε διεθνή ύδατα, εκτός της εδαφικής δικαιοδοσίας των 12 ναυτικών μιλίων της Βενεζουέλας».

Όπως ανέφερε το δελτίο τύπου, τα πλοία του Πολεμικού Ναυτικού και της Ακτοφυλακής των ΗΠΑ λειτουργούν επί του παρόντος στην Καραϊβική, «στο πλαίσιο της ενισχυμένης επιχείρησης του προέδρου [Τραμπ] για την καταπολέμηση των ναρκωτικών».

Την προηγούμενη εβδομάδα, με την ίδια πρόφαση, για την καταπολέμηση των ναρκωτικών, η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ πραγματοποίησε επιχείρηση κατά την οποία δύο αεροσκάφη παρακολούθησης εκτέλεσαν πτήση μερικές δεκάδες μίλια έξω από τις ακτές της Βενεζουέλας.

«Ναρκω-τρομοκράτες» χαρακτηρίζει η Ουάσινγκτον πολλούς αξιωματούχους της Βενεζουέλας, συμπεριλαμβανόμενου και του προέδρου, Νικολάς Μαδούρο, κατά των οποίων καταθέτει ομοσπονδιακές κατηγορίες και εκδίδει ανταμοιβές πολλών εκατομμυρίων δολαρίων για τη σύλληψη τους. Ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας από την πλευρά του αρνήθηκε τις κατηγορίες, δηλώνοντας πως «οι ΗΠΑ δημιουργούν νέες ψευδείς κατηγορίες» και πως «η Βενεζουέλα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του αγώνα κατά της παράνομης διακίνησης ναρκωτικών εδώ και 15 χρόνια».

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...