Βενεζουέλα: Κατηγορίες προς τις ΗΠΑ για παραβίαση του εναέριου χώρου

Σημαία Βενεζουέλας
Σημαία Βενεζουέλας

Το υπουργείο Άμυνας της Βενεζουέλας κατηγόρησε την Ουάσινγκτον για «κατάφωρη πρόκληση» αφού ένα αμερικανικό στρατιωτικό αεροπλάνο φέρεται ότι πέταξε στην επικράτειά της από την Κολομβία. Σύμφωνα με το Καράκας, οι ΗΠΑ παραβίασαν τον εναέριο χώρο τους πάνω από 20 φορές φέτος.

Ένα αεροσκάφος στρατιωτικών μεταφορών C-17 που ανήκει στην Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ πέταξε στο κράτος της Ζουλιά της Βενεζουέλας, που συνορεύει με την Κολομβία, την Πέμπτη το απόγευμα, ανέφερε σε δήλωσή του ο υπουργός Άμυνας του Βλαντιμίρ Πάντρινο Λόπεζ. Το αεροπλάνο φέρεται ότι πέταξε σε αυτήν την πορεία για περίπου 14 ναυτικά μίλια (26 χιλιόμετρα), ανέφερε το υπουργείο. Πρόσθεσε ότι τα αεροπλάνα των ΗΠΑ φέρεται να διέρχονται στη χώρα σε 21 περιπτώσεις φέτος, χαρακτηρίζοντάς την «σοβαρή παραβίαση των διεθνών αεροναυτικών προτύπων».

Η Ουάσιγκτον δεν σχολίασε τις κατηγορίες αμέσως, σύμφωνα με το Reuters.

Η «κατάφωρη πρόκληση» συνέβη ως μέρος κοινών στρατιωτικών ασκήσεων στην Κολομβία στις οποίες συμμετέχουν αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη, δήλωσε η Βενεζουέλα. «Τα καθήκοντα αναγνώρισης εκτελούνται προς τη γεωγραφική περιοχή της Βενεζουέλας», ισχυρίστηκε, καταδικάζοντας την αμερικανική στρατιωτική παρουσία στην Κολομβία, η οποία, είπε, «επηρεάζει σημαντικά τη σταθερότητα» σε ολόκληρη την περιοχή της Νότιας Αμερικής και της Καραϊβικής.

Ο πρόεδρος Nicolas Maduro «έχει εκδώσει συγκεκριμένες εντολές για να παραμείνει σε εγρήγορση και να ανταποκριθεί δυναμικά σε οποιαδήποτε πράξη επιθετικότητας», ανέφερε η δήλωση.

Πηγή: RT

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...