Να τροφοδοτήσουν τη φωτιά που μαίνεται στη Βενεζουέλα μετά τις εκλογές, επιδιώκουν ανοιχτά οι ΗΠΑ.
Μετά το ψήφισμα καταδίκης της Βενεζουέλας, που κατέθεσαν στον Οργανισμό Αμερικανικών Κρατών την Τετάρτη το βράδυ, χωρίς ωστόσο να εγκριθεί, χθες, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν έκρινε πως υπάρχουν «αδιαμφισβήτητες αποδείξεις» ότι ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης, ο Εδμούνδο Γκονσάλες Ουρούτια, κέρδισε στις προεδρικές εκλογές της Κυριακής στη Βενεζουέλα τον πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο.
«Λαμβανομένων υπόψη των αδιαμφισβήτητων αποδείξεων, είναι σαφές για τις ΗΠΑ και, πάνω απ’ όλα, για τον λαό της Βενεζουέλας, ότι ο Εδμούνδο Γκονσάλες Ουρούτια κέρδισε τις περισσότερες ψήφους στις προεδρικές εκλογές της 28ης Ιουλίου», ανέφερε ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποιήθηκε από τις υπηρεσίες του στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Παραμένει τεταμένη η κατάσταση
Η κατάσταση παραμένει τεταμένη και στο εσωτερικό, με την φιλοδυτική αντιπολίτευση να κλιμακώνει την αντιδράσεις για το εκλογικό αποτέλεσμα, με βανδαλισμούς και πυρπόλυση κτιρίων.
Η επικεφαλής της αντιπολίτευσης στη Βενεζουέλα, η Μαρία Κορίνα Ματσάδο —που έκανε γνωστό μέσω Wall Street Journal πως πλέον «κρύβεται», επειδή «φοβάται για τη ζωή της» και πως θα στερηθεί «την ελευθερία της»—, κάλεσε χθες Πέμπτη σε διαδηλώσεις αύριο Σάββατο σε «όλες» τις πόλεις της χώρας, για να καταγγελθεί η νοθεία χάρη στην οποία, κατ’ αυτήν, επανεξελέγη ο πρόεδρος Νικολάς Μαδούρο στις εκλογές της Κυριακής.
Ο γενικός εισαγγελέας ανέφερε ότι μετά από 72 ώρες ταραχών, έχουν προσαχθεί συνολικά 1.062 άτομα για συμμετοχή σε πράξεις βανδαλισμού. Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση, οι νεκροί στις συγκρούσεις είναι δύο (ο ένας στρατιωτικός), ενώ σύμφωνα με μια ΜΚΟ, γίνεται λόγος για «14 νεκρούς διαδηλωτές», κάτι που δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί.
«Ανεξάρτητη επαλήθευση» ζητούν Βραζιλία, Κολομβία και Μεξικό
Εξάλλου, οι σοσιαλδημοκρατικές κυβερνήσεις της Βραζιλίας, της Κολομβίας και του Μεξικού κάλεσαν χθες Πέμπτη, με κοινή ανακοίνωσή τους, να διεξαχθεί «ανεξάρτητη επαλήθευση των αποτελεσμάτων» των προεδρικών εκλογών της 28ης Ιουλίου στη Βενεζουέλα.
«Η θεμελιώδης αρχή της λαϊκής κυριαρχίας πρέπει να γίνει σεβαστή μέσω αμερόληπτης επαλήθευσης των αποτελεσμάτων», κρίνουν οι κυβερνήσεις των τριών χωρών, που καλούν τις εκλογικές αρχές της Βενεζουέλας να δημοσιοποιήσουν «γρήγορα» αναλυτικά αποτελέσματα των εκλογών της Κυριακής ανά εκλογικό τμήμα.
Αντίθετα, η κυβέρνηση του προέδρου της Βολιβίας Λουίς Άρσε καταδίκασε χθες Πέμπτη την «απόπειρα πραξικοπήματος» με σκοπό να ανατραπεί ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, ο Νικολάς Μαδούρο.