Βενεζουέλα: Με συνοδεία στρατού θα μεταφερθούν Ιρανικά δεξαμενόπλοια καυσίμων στο Καράκας

Σημαία Βενεζουέλας
Σημαία Βενεζουέλας

To Καράκας θα στείλει πλοία και αεροσκάφη για να εξασφαλίσει πέντε ιρανικά δεξαμενόπλοια, που λέγεται ότι έχουν φορτωθεί με περίπου 1,5 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου, ώστε να φτάσουν με ασφάλεια στις ακτές της Βενεζουέλας εν μέσω αναφορών ότι οι ΗΠΑ επιδιώκουν να εμποδίσουν την παράδοση.

Όταν εισέλθουν στην αποκλειστική οικονομική μας ζώνη, θα συνοδεύονται από πλοία και αεροπλάνα των Εθνικών Ενόπλων Δυνάμεων της Βολιβίας για να τα καλωσορίσουν και να ευχαριστήσουν τον ιρανικό λαό για την αλληλεγγύη και τη συνεργασία τους.

Βλαντιμίρ Παντρίνο Λοπέζ,  υπουργός Άμυνας της Βενεζουέλας

Η απόφαση αυτή ήταν αποτέλεσμα της ανακοίνωσης της Ουάσινγκτον πως ενδέχεται να επηρεάσει το πέρασμα των πλοίων, με έναν αξιωματούχο να λέει στο Reuters την περασμένη εβδομάδα ότι οι ΗΠΑ «εξετάζουν μέτρα που μπορούν να ληφθούν», αποκαλώντας την επικείμενη παράδοση «ανεπιθύμητη» από τις ΗΠΑ και από η περιοχή στο σύνολό της.

Τέτοιες συνομιλίες έχουν προκαλέσει οργή στην Τεχεράνη, με τον εκπρόσωπο του Ιρανικού Υπουργείου Εξωτερικών Αμπάς Μουσάβι να κατηγορεί τις ΗΠΑ ότι απειλούν «πειρατεία» και ορκίζονται «αποφασιστική απάντηση» εάν η Ουάσινγκτον εμποδίσει την «ελεύθερη και νόμιμη κυκλοφορία» των δεξαμενόπλοιων.

Ο πρεσβευτής του Ιράν στις Βρυξέλλες εξέφρασε την ελπίδα την Τετάρτη ότι δεν θα συμβεί κανένα περιστατικό κατά τη διέλευση των πλοίων, σημειώνοντας ωστόσο ότι η Τεχεράνη θα «ανταποκριθεί αναλογικά» σε οποιαδήποτε πρόκληση των ΗΠΑ.

Τόσο το Καράκας όσο και η Τεχεράνη έχουν γίνει στόχος με ανατροπές στις αμερικανικές κυρώσεις, οι οποίες έπληξαν ιδιαίτερα τις πωλήσεις πετρελαίου. Τα έσοδα από το πετρέλαιο αντιπροσωπεύουν περίπου το 98% των συνολικών εσόδων από τις εξαγωγές της Βενεζουέλας.

Αυτή η στάση της Αμερικής δείχνει όλο και πιο πολύ την επιθυμία της να κατευθύνει το μονοπώλιο και ιδιαίτερα αυτό το διάστημα που οι τιμές του πετρελαίου είναι ασταθής και η Αμερική αντιμετώπισε πρωτόγνωρη κρίση.

Με πληροφορίες από: RT

Δείτε ακόμα...