Βενεζουέλα: Συνεχίζονται οι μάχες του στρατού με ομάδες εμπόρων ναρκωτικών στα σύνορα με την Κολομβία

Φώτο αρχείου, Πηγή: pixabay

Τεταμένη παραμένει η κατάσταση στα σύνορα Βενεζουέλας – Κολομβίας όπου εδώ και δύο εβδομάδες γίνονται μάχες ανάμεσα στον στρατό της Βενεζουέλας και ένοπλες ομάδες ναρκεμπόρων και λαθρεμπόρων που έχουν την ανοχή, αν όχι την στήριξη, της αντιδραστικής κυβέρνησης της Κολομβίας.

Κατά τον επίσημο απολογισμό των αρχών της Βενεζουέλας, 15 άνθρωποι (6 στρατιωτικοί και 9 μέλη ένοπλων από την Κολομβία) έχουν σκοτωθεί ως τώρα στις συγκρούσεις και 32 μέλη των οργανώσεων ναρκεμπόρων έχουν αιχμαλωτιστεί, ενώ ήδη έχουν κατασχεθεί όπλα, εκρηκτικά και ναρκωτικά.

Η κυβέρνηση της Βενεζουέλας έχει δηλώσει ότι θα ζητήσει την βοήθεια του ΟΗΕ «για να αρθούν τα ναρκοπέδια που έχουν στήσει ομάδες ατάκτων δολοφόνων και διακινητών ναρκωτικών που ήρθαν από την Κολομβία».

Από την πλευρά της η κυβέρνηση της Κολομβίας επιχειρεί να αρνηθεί τις αποδεδειγμένες σχέσεις της με τη μαφία των ναρκωτικών και προσπαθεί να συνδέσει τις ένοπλες ομάδες που δρουν στην πάνω από 2.000 χιλιομέτρων συνοριογραμμή με την Βενεζουέλα σε δυνάμεις που αντιδρούν στην κατάφωρη παραβίαση από την ίδια της λεγόμενης ειρηνευτικής συμφωνίας του 2016 με τις Ένοπλες Επαναστατικές Δυνάμεις Κολομβίας – Στρατός του Λαού (FARC – EP). Ιδιαίτερα επιχειρεί να συκοφαντήσει την οργάνωση FARC – EP «Segunda Marquetalia». H αντάρτικη αυτή οργάνωση διαχώρισε την στάση της μετά το μπαράζ δολοφονιών πρώην ανταρτών και την συμβιβαστική στάση της σοσιαλδημοκρατικής οργάνωσης που προέκυψε με τα ίδια αρχικά FARC (Eναλλακτική Επαναστατική Δύναμη της πλειοψηφίας, που σήμερα ονομάζεται Comunes).

Δείτε ακόμα...