Βενεζουέλα: Το Καράκας απελευθέρωσε δύο Αμερικανούς πολίτες μετά τις συνομιλίες της Κυριακής

Βενεζουέλα Καράκας
Καράκας, Βενεζουέλα

Οι αρχές της Βενεζουέλας άφησαν ελεύθερους δύο Αμερικανούς χθες Τρίτη, καθώς βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη τα παζάρια της Ουάσιγκτον και του Καράκας, αναζητώντας «ομαλοποίηση» σχέσεων, προκειμένου οι ΗΠΑ να αντικαταστήσουν μέρος του πετρελαίου που αγοράζουν από τη Ρωσία.

Σε ανακοίνωσή του ο Λευκός Οίκος αναφέρει ότι «δύο Αμερικανοί που είχαν φυλακιστεί άδικα στη Βενεζουέλα θα μπορέσουν και πάλι να αγκαλιάσουν τις οικογένειές τους», προσθέτοντας πως «τους φέρνουμε σπίτι». Δεν έδωσε καμία λεπτομέρεια για την αποφυλάκισή τους.

Ο ένας τους είναι ο Γουστάβο Κάρδενας, μέλος της ομάδας έξι στελεχών της CITGO, αμερικανικής θυγατρικής της δημόσιας επιχείρησης πετρελαίου της Βενεζουέλας, που συνελήφθη στο Καράκας το 2017 και είχε καταδικαστεί για διαφθορά. Ο δεύτερος, ο Χόρχε Αλμπέρτο Φερνάντες, είναι Κουβανοαμερικανός που είχε συλληφθεί για άλλη υπόθεση.

Το Σαββατοκύριακο, αμερικανοί αξιωματούχοι ταξίδεψαν στο Καράκας όπου είχαν συνομιλίες με τον πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο, μεταξύ άλλων για τη χαλάρωση των κυρώσεων των ΗΠΑ στο πετρέλαιο της Βενεζουέλας. Η Ουάσινγκτον διέκοψε τις σχέσεις της με την κυβέρνηση Μαδούρο το 2019 και είχε αναγνωρίσει τον αχυράνθρωπο Χουάν Γκουαϊδό ως τον «νόμιμο μεταβατικό πρόεδρο».

Ο Νικολάς Μαδούρο ζητεί να αρθούν όλες οι αμερικανικές κυρώσεις, να σταματήσουν οι έρευνες σε βάρος μελών της οικογένειάς του και να αναγνωριστεί ως νόμιμος πρόεδρος της χώρας ως το 2024, όταν λήγει η θητεία του, σύμφωνα με πληροφορίες.

Η εκπρόσωπος της αμερικανικής προεδρίας Τζεν Ψάκι είπε τη Δευτέρα ότι οι συνομιλίες για την απελευθέρωση των Αμερικανών και για τις κυρώσεις γίνονται «χωριστά». Πρόκειται για «διαφορετικά» ζητήματα, σημείωσε, υποστηρίζοντας πως εντάσσονται «σε μια ευρύτερη συζήτησης με τη Βενεζουέλα».

Αξιωματούχος της κυβέρνησης των ΗΠΑ είπε πως η Ουάσινγκτον πιέζει να απελευθερωθούν όλοι οι Αμερικανοί που κρατούνται στη Βενεζουέλα, ανάμεσά τους τα 6 μέλη της διοίκησης της CITGO, ο Μάθιου Χιθ, πρώην πεζοναύτης, καθώς και δυο πρώην μέλη των ειδικών δυνάμεων του πεζικού που συνελήφθησαν κατά την διάρκεια απόπειρα εισβολής μισθοφόρων και αντικυβερνητικών τον Μάη του 2020.

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ-ΜΠΕ, dpa, «Reuters», AFP

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...