Βερολίνο: Όχι στον χαρακτηρισμό της πυρηνικής ενέργειας ως “βιώσιμης”

Γερμανία
Φώτο Αρχείου / Γερμανία

Η γερμανική κυβέρνηση θα αντιταχθεί στον κανονισμό που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και προβλέπει τον χαρακτηρισμό της πυρηνικής ενέργειας ως «βιώσιμης», δήλωσαν εκπρόσωποι των υπουργείων Περιβάλλοντος και Οικονομίας και Προστασίας του Κλίματος. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση έχει μάλιστα ήδη ενημερώσει σχετικά τη γαλλική προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ.

Με αυτή τη νομική πράξη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιδιώκει την έγκριση των κρατών – μελών της ΕΕ και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου  για το σχέδιό της να χαρακτηρίσει το φυσικό αέριο και την πυρηνική ενέργεια «κλιματικά φιλικές επενδύσεις». «Η πυρηνική ενέργεια δεν είναι βιώσιμη. Δεν μπορούν να αποκλειστούν σοβαρά ατυχήματα με μεγάλης κλίμακας διασυνοριακούς και μακροπρόθεσμους κινδύνους για τους ανθρώπους και το περιβάλλον. Η πυρηνική ενέργεια είναι ακριβή και το τελικό ζήτημα της διάθεσης (των αποβλήτων) δεν έχει επιλυθεί. Επιπλέον, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας απαιτούν ευέλικτα συστήματα που μπορούν είτε να ενισχυθούν είτε να κλείσουν γρήγορα, κάτι που δεν μπορεί να κάνει η πυρηνική ενέργεια», ανέφεραν οι εκπρόσωποι των υπουργείων.

Για να απορριφθεί η πρόταση της Επιτροπής πρέπει 20 από τα 27 κράτη – μέλη να την καταψηφίσουν. Ανάλογη στάση με αυτή της Γερμανίας έχουν έως τώρα εκφράσει η Αυστρία, το Λουξεμβούργο, η Δανία  και η Ισπανία. 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δείτε ακόμα...