Βιέννη: Ξανάρχισαν οι συνομιλίες για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν

Φωτό αρχείου από τις συνομιλίες στη Βιέννη το 2015 για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν

Ξανάρχισαν σήμερα στη Βιέννη, έπειτα από πέντε μήνες διακοπής οι διαπραγματεύσεις και τα παζάρια για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. Ο σημερινός γύρος των συνομιλιών κράτησε λίγο παραπάνω από δύο ώρες στο Μέγαρο Κόμπουργκ, στην Αυστρία, στον ίδιο χώρο όπου είχε επιτευχθεί το 2015 η διεθνής συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, από την οποία αποχώρησαν μονομερώς οι ΗΠΑ επί κυβέρνησης Τραμπ το 2018, επιβάλλοντας ασφυκτικές κυρώσεις εναντίον της χώρας αυτής. Στις συνομιλίες που γίνονται υπό την προεδρία της ΕΕ, συμμετέχουν το Ιράν, οι ΓερμανίαΓαλλίαΒρετανία (γνωστές ως Ε3), η Κίνα, η Ρωσία και φυσικά οι ΗΠΑ, η αντιπροσωπεία των οποίων θα πραγματοποιεί και πάλι έμμεσες συνομιλίες με την αντιπροσωπεία της Τεχεράνης.

Παρά τις «δύσκολες συνθήκες», όπως τις χαρακτήρισε, «αυτό που είδα σήμερα με κάνει να αισιοδοξώ» δήλωσε κατά την αποχώρησή του ο Ευρωπαίος διπλωμάτης Ενρίκε Μόρα, ο επικεφαλής των διαπραγματευτών.

Εμπειρογνώμονες και των δύο πλευρών θα συνεχίσουν το έργο τους τις επόμενες ημέρες, καθώς «επείγει να αναβιώσουμε» τη συμφωνία του 2015, συνέχισε, αποφεύγοντας να διευκρινίσει πότε θα λήξει αυτός ο γύρος, με το σκεπτικό ότι τα θέματα που συζητιούνται είναι «περίπλοκα». Τα βασικά προβλήματα είναι δύο: η άρση των αμερικανικών κυρώσεων και η τήρηση εκ μέρους της Τεχεράνης των δεσμεύσεων που είχε αναλάβει.

Καθώς το κέντρο βάρους για τις ΗΠΑ – και όχι μόνο – έχει μετατοπιστεί στην περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού, στο πλαίσιο της αντιπαράθεσης με την Κίνα για τη διεθνή πρωτοκαθεδρία, η κυβέρνηση Μπάιντεν επανέρχεται στο σκληρό παζάρι με την Τεχεράνη – διατηρώντας ταυτόχρονα όλες τις κυρώσεις της κυβέρνησης Τραμπ – επιδιώκοντας να «κλείσει εκκρεμότητες» και μέτωπα στην πάντα σημαντική για τους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς περιοχή του Περσικού. Σε μια φάση ευρύτερων ανακατατάξεων στο διεθνές ιμπεριαλιστικό σύστημα, οι ΗΠΑ επιχειρούν να διευκολύνουν την ενίσχυση των δικών τους συμμαχιών στην ευρύτερη περιοχή (χαρακτηριστικές είναι π.χ. οι περιβόητες «συμφωνίες του Αβραάμ» για την ομαλοποίηση σχέσεων αραβικών και μουσουλμανικών χωρών με το Ισραήλ που ξεκίνησαν επί Τραμπ και υποστηρίζονται και επί Μπάιντεν), όπως και να βάλουν εμπόδια στα αντίστοιχα σχέδια ανταγωνιστικών ιμπεριαλιστικών δυνάμεων.

Η Τεχεράνη, από την πλευρά της, επιχειρώντας να ενισχύσει τη θέση της ιρανικής αστικής τάξης στους διεθνείς ανταγωνισμούς, συμμετείχε ενεργά σε όλα τα βασικά «θέατρα» των ιμπεριαλιστικών συγκρούσεων στον Περσικό και την Αραβική Χερσόνησο (Υεμένη, Συρία κ.ά.), προχωρά σε κινήσεις «ομαλοποίησης» σχέσεων με γειτονικές χώρες (όπως με την έναρξη διαπραγματεύσεων με τη Σαουδική Αραβία στη Βαγδάτη από τον περασμένο Απρίλη) και κυρίως «τρέχει» σημαντικά σχέδια με «στρατηγικούς ανταγωνιστές» των ΗΠΑ, όπως είναι η Κίνα και η Ρωσία. Όπως η 25ετής οικονομική συμφωνία Ιράν – Κίνας που υπογράφηκε τον Μάρτη του 2021, προβλέποντας επενδύσεις εκατοντάδων δισ. δολαρίων στην ιρανική οικονομία, αλλά και το «Σφαιρικό Σύμφωνο Συνεργασίας Ρωσίας – Ιράν» που συμφωνήθηκε τον περασμένο Οκτώβριο. 

Στις κινήσεις αυτές του Ιράν φαίνεται να συμβάλλει και το γεγονός ότι παρά τις «χρυσές συμφωνίες» (για εκσυγχρονισμό υποδομών κ.ά.) που είχαν υπογράψει με την Τεχεράνη η Γερμανία, η Γαλλία και η Βρετανία μετά τη διεθνή συμφωνία του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, στην πράξη, μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη συμφωνία το 2018, οι ισχυρότερες ευρωπαϊκές ιμπεριαλιστικές δυνάμεις δεν μπόρεσαν να παρακάμψουν τις ασφυκτικές αμερικανικές κυρώσεις και να συνεχίσουν απρόσκοπτα τις μπίζνες με την Τεχεράνη.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...