Βηρυτός: Χιλιάδες Λιβανέζοι συμμετείχαν σε συγκεντρώσεις μνήμης και διαμαρτυρίας δύο χρόνια μετά την έκρηξη στο λιμάνι

Βηρυτός, Λίβανος - Έκρηξη στο λιμάνι
Βηρυτός, Λίβανος – Έκρηξη στο λιμάνι / Πηγή: Associated Press

Με ένα τεράστιο «γιατί» σε πλακάτ και πανό, χιλιάδες Λιβανέζοι κάτοικοι συμμετείχαν χτες σε συγκεντρώσεις μνήμης και διαμαρτυρίας για τους πάνω από 200 αδικοχαμένους συμπολίτες κάθε ηλικίας που χάθηκαν πριν από δύο χρόνια στην πιο καταστροφική έκρηξη που σημειώθηκε ποτέ στο λιμάνι της Βηρυτού προκαλώντας ανοικτές πληγές στο μεγαλύτερο μέρος της πόλης.

Τα ερωτήματα για το ποιοι ευθύνονταν για την επισφαλή αποθήκευση 2.750 τόνων νιτρικής αμμωνίας προκαλώντας έκρηξη σαν μία «μικρή Χιροσίμα», παραμένουν. Ο τότε πρωθυπουργός Χασάν Ντιάμπ είχε διαβεβαιώσει πως η καταστροφή δεν θα περάσει δίχως να αποδοθούν ευθύνες και πως όσοι ευθύνονται «θα πληρώσουν το τίμημα». Εκτοτε δεν έγινε τίποτε απολύτως σε ό,τι αφορά την απόδοση ευθυνών.

Την Τετάρτη έξι ειδικοί, που έχουν εξουσιοδοτηθεί από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αλλά δεν μιλούν εξ ονόματος του ΟΗΕ, ζήτησαν να ξεκινήσει χωρίς καθυστέρηση μία διεθνής έρευνα. «Αυτή η τραγωδία είναι μια από τις μεγαλύτερες μη πυρηνικές εκρήξεις στην πρόσφατη ιστορία, ωστόσο ο κόσμος δεν έχει κάνει τίποτα για να καταλάβουμε τι την προκάλεσε» ανέφεραν.

Γεγονός παραμένει πως σήμερα, δύο χρόνια μετά, οι συγγενείς των θυμάτων δεν έχουν καμία απάντηση από τις αρχές.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...