Βηρυτός: Συνεχίζονται οι έρευνες για τους αγνοούμενους

Βηρυτός, Λίβανος - Έκρηξη στο λιμάνι
Βηρυτός, Λίβανος – Έκρηξη στο λιμάνι / Πηγή: Associated Press

Σωστικά συνεργεία από το Λίβανο αλλά και από άλλες χώρες συνεχίζουν τις έρευνες για τον εντοπισμό αγνοουμένων στα χαλάσματα των κτιρίων που ισοπεδώθηκαν από τις ισχυρότατες εκρήξεις στο λιμάνι της Βηρυτού, με τις πιθανότητες να βρεθούν ζωντανοί να μειώνονται αισθητά.

Ο μέχρι στιγμής απολογισμός κάνει λόγο για περισσότερους από 5.000 τραυματίες και για 135 νεκρούς, ο αριθμός των οποίων, ωστόσο, εκτιμάται ότι θα αυξηθεί. Πάνω από 300.000 άνθρωποι έχουν μείνει άστεγοι, ενώ η Βηρυτός, που βίωσε τη χειρότερη έκρηξη στην ιστορία μετά τη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι, έχει τεθεί ήδη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τις δύο επόμενες εβδομάδες. Ο αριθμός των αγνοούμενων δεν έχει διευκρινιστεί, αξιωματούχοι από το Λίβανο, ωστόσο, κάνουν λόγο για «πολλούς ανθρώπους».

Παράλληλα με τις προσπάθειες των αρχών για τη διάσωση των εγκλωβισμένων και τη στέγαση των αστέγων, εξελίσσονται και οι έρευνες για τα αίτια της τραγωδίας.

Τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι αιτία της έκρηξης είναι η αδράνεια και αμέλεια ετών σχετικά με την αποθήκευση εξαιρετικά εκρηκτικού υλικού στο λιμάνι της Βηρυτού. Ήδη από τις πρώτες ώρες μετά την έκρηξη, ο πρωθυπουργός και η προεδρία δήλωσαν χθες πως 2.750 τόνοι νιτρικού αμμωνίου ήταν αποθηκευμένοι επί έξι χρόνια στο λιμάνι χωρίς οποιαδήποτε μέτρα ασφαλείας.

Ήδη στα ΜΜΕ κάνουν την εμφάνισή τους έγγραφα που αποδεικνύουν πως το θέμα της ασφαλούς αποθήκευσης είχε αναδειχθεί αρκετές φορές στο παρελθόν, αλλά ουδέποτε έγινε κάτι από τις αρμόδιες αρχές. Σύμφωνα με πληροφορίες, μια πυρκαγιά ξεκίνησε από την αποθήκη 9 του λιμανιού και επεκτάθηκε στην αποθήκη 12, όπου ήταν αποθηκευμένο το νιτρικό αμμώνιο.

Βοήθεια από δεκάδες χώρες

Κύπρος, Ιορδανία, Αίγυπτος, Τουρκία, Ιράν και Κατάρ, αλλά και ΗΠΑ, Ρωσία, χώρες της ΕΕ ήταν από αυτές που έσπευσαν να προσφέρουν βοήθεια στέλνοντας κινητές νοσοκομειακές μονάδες, συνεργεία διάσωσης, μεταγωγικά ή αστυνομικά ελικόπτερα. Ο πρώτος ηγέτης ωστόσο που επέλεξε να αξιοποιήσει την παρούσα κρίση, εμπράκτως και με φυσική παρουσία στον Λίβανο, ήταν ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος αναμένεται σήμερα στη Βηρυτό, όπου θα έχει εκτενείς συζητήσεις με την πολιτική ηγεσία του Λιβάνου για οικονομική βοήθεια, πέρα από την ανθρωπιστική.

Και Έλληνες διασώστες στην Βηρυτό.

Την ίδια ώρα, στις παράπλευρες απώλειες της πολύνεκρης έκρηξης είναι και η οικονομία της χώρας, που ήταν ήδη σε άσχημη κατάσταση.

Ο κυβερνήτης της Βηρυτού δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο «Al Hadath TV» ότι οι συνολικές ζημιές από την έκρηξη ενδέχεται να ανέλθουν σε 10-15 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ εξήγησε πως ο αριθμός αυτός περιλαμβάνει τόσο τις άμεσες όσο και τις έμμεσες απώλειες που σχετίζονται με την επιχειρηματική δραστηριότητα.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...