Βιβλίο Μπόλτον: Ο Τραμπ ήταν έτοιμος να ανακοινώσει πως αποσύρει τη χώρα του από το NATO το 2018

Τζον Μπόλτον Πρέσβης των ΗΠΑ στον ΟΗΕ το 2006
Φώτο Αρχείου / Τζον Μπόλτον Πρέσβης των ΗΠΑ στον ΟΗΕ το 2006 / Πηγή: Eurokinissi

Ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ήταν έτοιμος να ανακοινώσει πως η χώρα του θα αποχωρούσε από το ΝΑΤΟ το 2018, γράφει σε ένα από τα κεφάλαια του βιβλίου του που κυκλοφόρησε χθες ο πρώην σύμβουλος εθνικής ασφαλείας της αμερικανικής προεδρίας Τζον Μπόλτον, περιγράφοντας τη δική του εκδοχή για τη σύνοδο κορυφής του Οργανισμού του Συμφώνου του Βόρειου Ατλαντικού, που είχε σημαδευτεί από εντάσεις εξαιτίας των αμυντικών δαπανών των ευρωπαίων εταίρων της Ουάσινγκτον.

Ο Τραμπ σύμφωνα με τον Μπόλντον, είχε οργιστεί ειδικά με το γεγονός ότι η Γερμανία δεν πλησίαζε το συμφωνημένο επίπεδο – στόχο για τις στρατιωτικές της δαπάνες, το 2% του ΑΕΠ. Ως την 1η Ιανουαρίου όλα τα κράτη (μέλη) θα πρέπει να δεσμευθούν στο 2% και θα σβήσουμε τις αναδρομικές οφειλές ή θα αποχωρήσουμε και δεν θα υπερασπιστούμε όποιον δεν το έχει εκπληρώσει», φέρεται να είχε πει ο Τραμπ, σύμφωνα με τον Μπόλτον.

Όμως από ο,τι φαίνεται ήταν βαθύτερος ο λόγος. Η κατασκευή του Nord Stream 2, του αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου από τη Ρωσία, όξυνε την κατάσταση, με τον ένοικο του Λευκού Οίκου να διερωτάται για ποιο λόγο ενώ η Ουάσινγκτον έχει αναπτύξει στρατεύματα στο ευρωπαϊκό έδαφος για την αποτροπή της Ρωσίας, η Ευρώπη αυξάνει τις αγορές υδρογονανθράκων από τη Μόσχα, γράφει ο Μπόλτον στο βιβλίο του “The Room Where it Happened”.

Ο Τραμπ φέρεται να είχε επιχειρηματολογήσει, πως δεν θα αφήσει τη χώρα του «σε ένα NATO τα κράτη μέλη του οποίου πληρώνουν δισεκατομμύρια στη Ρωσία. Θα φύγουμε αν κλείσουν τη συμφωνία για τον αγωγό. Δεν θα συγκρουόμαστε με κάποιον που πληρώνουν».

Η αντιπαράθεση του Ντόναλντ Τραμπ για τις αμυντικές δαπάνες των ευρωπαϊκών χωρών-μελών του NATO, έχει διαμορφώσει αρκετά την πολιτική του στην Ευρώπη, χωρίς να υλοποιήσει την απειλή του να αποχωρήσει από τη διατλαντική συμμαχία. Η σύνοδος εκείνη τερματίστηκε με τον Τραμπ να εκφράζει τον σεβασμό και την προσήλωση του στο NATO, αλλά ταυτόχρονα να ασκεί πίεση στα κράτη μέλη να αυξήσουν τις αμυντικές δαπάνες τους.

Η αντιπαράθεση των ΗΠΑ με την Ρωσία για τις πηγές ενέργειας και τους δρόμους μεταφοράς τους, είναι και η αιτία που ο Τραμπ ανακοίνωσε πως θα μειώσει τους Αμερικανούς στρατιώτες που είναι ανεπτυγμένοι στη Γερμανία κατά 10.000, με την Γερμανία να αντιδρά έντονα. Αναμένεται εξάλλου να τεθούν σε εφαρμογή νέες κυρώσεις σε βάρος εταιρειών που συμμετέχουν στο έργο του Nord Stream 2. Ο Αντρέι Ντούντα, ο πρόεδρος της Πολωνίας, αναμένεται εντός της εβδομάδας στον Λευκό Οίκο, όπου μεταξύ άλλων θα συζητήσει με τον Τραμπ την ανάπτυξη περισσότερων στρατευμάτων των ΗΠΑ στη χώρα του.

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...