Βλ. Πούτιν: Η επιχείρηση στην Ουκρανία «προχωρά με επιτυχία» και με βάση «τα προκαθορισμένα σχέδια»

Αποφασισμένος να επιτευχθούν οι στόχοι που έχουν τεθεί με την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η οποία «προχωρά με επιτυχία», δήλωσε ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν.

«Όλος ο πλανήτης πληρώνει τις φιλοδοξίες της Δύσης», ανέφερε ο Πούτιν, κατηγορώντας το ευρωατλαντικό μπλοκ ότι ωθεί την Ουκρανία να συνεχιστεί η αιματοχυσία, παρέχοντας στο Κίεβο όπλα. «Η Ουκρανία με τη στήριξη των Δυτικών δυνάμεων οργάνωσε επιθετικές ενέργειες κατά της Ρωσίας», τόνισε, προσθέτοντας πως η Ρωσία δεν πρόκειται να κάνει πίσω. «Η Δύση δεν θα πετύχει στην προσπάθειά της να επιτύχει παγκόσμια κυριαρχία και να διαμελίσει τη Ρωσία», είπε.

Ο ίδιος υποστήριξε πως στην αρχή της στρατιωτικής επιχείρησης στο Ντονμπάς, η Ουκρανική κυβέρνηση κλήθηκε «μέσω διαφόρων διαύλων» να μην εμπλακεί στις εχθροπραξίες, αλλά να αποσύρει τα Ουκρανικά στρατεύματα από την συγκεκριμένη περιοχή.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ρωσίας, η στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία «προχωρά με επιτυχία, σε αυστηρή συμφωνία με τα προκαθορισμένα σχέδια», καθώς η ρωσική κυβέρνηση δεν θα άφηνε αυτή τη χώρα να γίνει «προγεφύρωμα» για επιθετικές ενέργειες κατά της Ρωσίας.

 Υποστήριξε δε ότι η εμφάνιση ρωσικών στρατευμάτων στο Κίεβο και σε άλλες πόλεις της Ουκρανίας δεν σημαίνει ότι η Ρωσία έχει πρόθεση να καταλάβει τη χώρα, «δεν είναι αυτός ο στόχος μας», είπε.

Συμπλήρωσε πως η Μόσχα είναι έτοιμη να συζητήσει για ουδέτερο καθεστώς της Ουκρανίας στις συνομιλίες, αλλά η ρωσική κυβέρνηση θα επιτύχει τους στόχους της στρατιωτικής της επιχείρησης, η οποία προχωρά βάσει σχεδίου.

Επίσης, είπε ότι Δύση έχει ουσιαστικά κηρύξει τη Ρωσία σε χρεοκοπία στο πλαίσιο των κυρώσεων που έχει επιβάλει εις βάρος της Μόσχας για την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και ότι ο πόλεμος ήταν απλώς ένα πρόσχημα για τη Δύση να επιβάλει κυρώσεις. «Η Δύση δεν μπαίνει καν στον κόπο να κρύψει το γεγονός ότι στόχος της είναι να βλάψει ολόκληρη τη ρωσική οικονομία, κάθε Ρώσο», δήλωσε.

Ανοιχτό το ενδεχόμενο επικοινωνίας Πούτιν – Μπάιντεν

Μόσχα - Ουάσιγκτον - ΗΠΑ - Ρωσία - Συνάντηση Μπάιντεν Πούτιν

Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, δεν έχει μιλήσει με τον Αμερικανό ομόλογό του, Τζο Μπάιντεν, από την αρχή του πολέμου στην Ουκρανία, αλλά η επαφή μεταξύ των δύο ηγετών μπορεί να επαναληφθεί εάν χρειαστεί, ανακοίνωσε το Κρεμλίνο την Τετάρτη.

«Εάν χρειαστεί, οι επαφές (μεταξύ Μπάιντεν και Πούτιν) μπορούν να ξαναρχίσουν», είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, στους δημοσιογράφους κατά την τακτική τηλεδιάσκεψή του.

«Η επιβολή κυρώσεων (σε ανώτατους αξιωματούχους των ΗΠΑ) δεν σημαίνει διακοπή των επαφών», πρόσθεσε ο Πεσκόφ.

Την Τρίτη, η Ρωσία επέβαλε κυρώσεις σε ανώτατους αξιωματούχους των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένου του Μπάιντεν και του υπουργού Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, ως απάντηση στις κυρώσεις από τις ΗΠΑ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AFP, Interfax, CNN

Ετικέτες: , ,

Δείτε ακόμα...