Βόρεια Εύβοια: Εικόνες καταστροφής λόγω της εγκληματικής πολιτικής κυβέρνησης και Τοπικής Διοίκησης

Τις εγκληματικές ευθύνες κυβέρνησης και τοπικής διοίκησης για την έλλειψη αντιπλημμυρικής προστασίας στην πυρόπληκτη βόρεια Εύβοια, αναδεικνύει με το χειρότερο τρόπο η εικόνα καταστροφής που επικρατεί στην περιοχή, χωρίς καν η βροχόπτωση που βρίσκεται σε εξέλιξη να θεωρείται ιδιαίτερα έντονη.

Στα χωριά του παραλιακού μετώπου στο Αιγαίο, όπως η Αγία Άννα, το Πήλι και η Βλαχιά, αλλά και σε καμποχώρια όπως το Μετόχι Μαντουδίου πλημμύρισαν σπίτια, έχουν σημειωθεί ζημιές στο οδικό δίκτυο και σε υποδομές, πνίγηκαν μελίσσια και καλλιέργειες έχουν σκεπαστεί από νερό και φερτές ύλες, βάρκες βούλιαξαν στο λιμάνι του Κυμασίου, σημειώνονται διακοπές ηλεκτροδότησης και η αγωνία του λαού παραμένει στο «κόκκινο», καθώς η βροχόπτωση συνεχίζεται.

Η κατάσταση αυτή αναδεικνύει με το χειρότερο τρόπο την έλλειψη ουσιαστικών έργων για την προστασία της περιοχής από πλημμυρικά φαινόμενα. Οι όποιες παρεμβάσεις έχουν γίνει μετά την καταστροφική πυρκαγιά, τον Αύγουστο του 2021, έγιναν κάτω από την πίεση των αγώνων του λαού της περιοχής, χωρίς ωστόσο να αποτελούν ολοκληρωμένη αντιπλημμυρική προστασία και να ανταποκρίνονται στις ανάγκες που έχουν διαμορφωθεί.

Είναι χαρακτηριστικό μάλιστα, ότι οι εκλεγμένοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» του δήμου ΜαντουδίουΛίμνηςΑγίας Άννας και στην κοινότητα Μετοχίου, σε κοινή δήλωση τους, καταγγέλλουν ότι απαραίτητο αντιπλημμυρικό έργο για το Μετόχι ξεκίνησε χωρίς μελέτη και ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί. Μάλιστα χρειάστηκε η παρέμβαση κατοίκων του χωριού, το απόγευμα της Τρίτης, ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος να πλημμυρίσει ολόκληρο το χωριό.

Επίσης, κάτοικοι της περιοχής καταγγέλλουν ότι αντίστοιχο πρόβλημα δημιουργήθηκε και στο Πήλι εξαιτίας μικρής γέφυρας που κατασκευάστηκε πριν από ενάμιση χρόνο και η οποία επίσης αποτελούσε αναγκαίο έργο.

Την ίδια στιγμή Περιφέρεια και Δήμος προσπαθούν με «μπαλώματα» και σπασμωδικές ενέργειες να μετριάσουν τα προβλήματα και τις επιπτώσεις, με την κατάσταση ωστόσο να παραμένει επικίνδυνη. Κάτοικοι προσπαθούν να προστατέψουν τα σπίτια και το βιος τους με κάθε μέσο που έχουν στη διάθεσή τους.

Συνεχείς παρεμβάσεις προς την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και το δήμο Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας Άννας για την ενίσχυση των μέτρων προστασίας κάνουν από χθες το απόγευμα οι εκλεγμένοι με την «Λαϊκή Συσπείρωση», ενώ άμεσα μέτρα προστασίας αλλά και άμεση έναρξη των καταγραφών της των ζημιών για καταβολή αποζημιώσεων ζήτα με παρέμβαση του και αγροτικός Σύλλογος Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας Άννας.

Δείτε ακόμα...