Βόρεια Εύβοια: Για τα επιχειρηματικά συμφέροντα και όχι για τις ανάγκες των πυρόπληκτων τα κυβερνητικά σχέδια

Σε πλήρη αντίθεση με τις ανάγκες και τα αιτήματα των πυρόπληκτων και του λαού της Βόρειας Εύβοιας και εναρμονισμένο με τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης για να μετατρέψει την καταστροφή σε ευκαιρία για επιχειρηματικά συμφέροντα, είναι το σχέδιο της «Επιτροπής Ανασυγκρότησης» της κυβέρνησης, το γενικό πλαίσιο του οποίου παρουσιάστηκε σε εκδήλωση που έγινε το βράδυ της Τρίτης 7/9 στη Λίμνη.

Αποζημιώσεις στο 100% της ζημιάς, αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος, αντιδιαβρωτικά και αντιπλημμυρικά έργα ζήτησε σε παρέμβαση του ο Γιώργος Μαρίνος μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής Εύβοιας εκφράζοντας τη στήριξη του Κόμματος στο ψήφισμα που είχε εγκριθεί στο μεγάλο συλλαλητήριο των πυρόπληκτων στον κόμβο της Στροφυλιάς. (Δείτε video) 

Παρέμβαση στην εκδήλωση έκανε ο Κώστας Μπασδέκης επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Στερεάς Ελλάδας. Τόνισε ότι «αυτό που βλέπουμε είναι ένα πεδίο δράση λαμπρό για τα επιχειρηματικά συμφέροντα». Πρόσθεσε πως τα αιτήματα των ανθρώπων του μόχθου της περιοχής έρχονται σε ευθεία σύγκρουση με την πολιτική που θα υλοποιήσει η επιτροπή ανασυγκρότησης. Σημείωσε ότι ο λαός της Βόρειας Εύβοιας θα παλέψει με νύχια και με δόντια για αν μείνει στον τόπο του. (Δείτε video).

Μπορεί στην εκδήλωση, που διοργάνωσαν η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, οι Δήμοι Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας Άννας και Ιστιαίας – Αιδηψού και ο επικεφαλής της Επιτροπής Σταύρος Μπένος, να παρουσιάστηκε το «πνεύμα» και οι γενικοί άξονες που θα διακατέχουν το περιβόητο «σχέδιο ανασυγκρότησης» της καμένης Βόρειας Εύβοιας, ωστόσο αρκούσε για να αποκαλύψει τις πραγματικές του στοχεύσεις. Να δείξει ξεκάθαρα ότι η «Επιτροπή Ανασυγκρότησης» και τα σχέδια της δένονται «νύχι κρέας» με την ΠΝΠ της κυβέρνησης για τις αποζημιώσεις και τα μέτρα στήριξης των πυρόπληκτων και συνολικότερα του λαού της περιοχής. Η ΠΝΟ «κόβει» από τις ανάγκες και τα αιτήματα του λαού και η «Επιτροπή Ανασυγκρότησης» με τα σχέδια της «ράβει» για τις ανάγκες των επιχειρηματικών συμφερόντων της «πράσινης ανάπτυξης», του τουρισμού, της ψηφιακής οικονομίας, του κατασκευαστικού κλάδου.

Όσο κι αν προσπάθησε ο Στ. Μπένος, με τα χτυπήματα στην πλάτη, τις γαλιφιές και τα καλοπιάσματα, να παραπλανήσει τους πυρόπληκτους και το λαό της Βόρειας Εύβοιας, ότι δήθεν νοιάζεται για το καλό τους και ότι τα σχέδια του έχουν «ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα» και απευθύνονται σε όλο το λαό, δεν μπόρεσε να κρύψει ότι πίσω από τα μεγάλα λόγια, κρύβονται ακόμη μεγαλύτερα επιχειρηματικά συμφέροντα. Η προσπάθεια ενσωμάτωσης του λαού της περιοχής στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης δεν έπιασε τόπο. Χαρακτηριστικό και εξίσου αποκαλυπτικό, είναι μάλιστα, ότι όπως ειπώθηκε στη χθεσινή παρουσίαση του πνεύματος του «σχεδίου ανασυγκρότησης», τις μελέτες έχουν αναλάβει να εκπονήσουν, «εθελοντικά» και «αφιλοκερδώς», διάφορα μελετητικά γραφεία, ΜΚΟ, ιδρύματα και οργανισμοί.

Την ίδια στιγμή εκτός συζήτησης στην εκδήλωση, έμειναν τα δίκαια αιτήματα των πυρόπληκτων και του λαού της Βόρειας Εύβοιας, που διαμορφώθηκαν μέσα από συλλογικές διαδικασίες και αποφάσεις και διασφαλίζουν την επιβίωση τους και το να μπορέσουν να συνεχίσουν να ζουν στον τόπο τους. Αιτήματα που είναι σε πλήρη αντίθεση με την ΠΝΠ της κυβέρνησης, η οποία θέτει εκτός αποζημιώσεων ένα μεγάλο μέρος των πληγέντων, υποτιμά τις ζημιές και στερείται καθολικόν μέτρων στήριξης.

«Το μέλλον μας περνάει από το ψήφισμα της Στροφυλιάς»

Το γεγονός ότι το «σχέδιο ανασυγκρότησης» της Επιτροπής Μπένου και συνολικότερα οι σχεδιασμοί της κυβέρνησης για τη Βόρεια Εύβοια, είναι σε πλήρη αντίθεση με τα αιτήματα και τις ανάγκες των πυρόπληκτων και του λαού της περιοχής και συνυφασμένα με τις επιδιώξεις επιχειρηματικών συμφερόντων, ανέδειξαν με τις παρεμβάσεις τους οι εκπρόσωποι των φορέων και της συντονιστικής των Επιτροπών Αγώνα, οι οποίοι επανακατέθεσαν το ψήφισμα και τα αιτήματα του μεγαλειώδους συλλαλητηρίου της Στροφυλιάς.

«Το μόνο σχέδιο για να μείνουμε στον τόπο μας και που υπηρετεί τις ανάγκες μας είναι το ψήφισμα με τα αιτήματα που ενέκρινε ο λαός της περιοχής στο μεγαλειώδες συλλαλητήριο της Στροφυλιάς», τόνισε μεταξύ άλλων στην παρέμβαση του ο Βαγγέλης Γεωργαντζής, πρόεδρος του Σωματείου Ρητινοκαλλιεργητών – Δασεργατών Εύβοιας. Τόνισε, μάλιστα, ότι η κυβέρνηση με την ΠΝΠ δεν αποζημιώνει στο 100% της ζημιάς, εξαιρεί πληγέντες από τις αποζημιώσεις, δεν εξασφαλίζει το χαμένο εισόδημα. «Ή καταργείται το νομοθετικό πλαίσιο και ξεκινάμε από το μηδέν ή αυτό είναι μία φιέστα ότι εσείς κάτι κάνατε και εμείς κάτι πήραμε», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Βαγγέλης Γεωργαντζής, τονίζοντας παράλληλα την επιτακτική ανάγκη για άμεση υλοποίηση αντιπλημμυρικών έργων. «Πληρώσαμε τις φωτιές, θα πληρώσουμε και τις πλημμύρες», επισήμανε και ανέφερε αντίστοιχα παραδείγματα στην Εύβοια, όπως με τη φωτιά στο Κοντοδεσπότι και τις πλημμύρες στα Ψαχνά. Προσδιόρισε επίσης ότι με βάση το νομοθετικό πλαίσιο της κυβέρνησης και τα σχέδια της «Επιτροπής Ανασυγκρότησης» όσοι μείνουν στην περιοχή «θα γίνουμε σκλάβοι των επιχειρηματικών ομίλων και των ανάδοχων».

«Όση ώρα παρακολουθώ δεν κατάλαβα γιατί μαζευτήκαμε εδώ. Περίμενα απαντήσεις στο πλαίσιο των αιτημάτων που περιέχονται στο ψήφισμα, το οποίο ενέκριναν χιλιάδες κάτοικοι της περιοχής και απαντά στο κύριο ερώτημα, αν θα μπορέσουμε να μείνουμε στον τόπο μας. Περίμενα συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα», τόνισε από την πλευρά του ο Στάθης Λιαγκάκης πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας Άννας. Αναφέρθηκε επίσης στην καταγραφή των ζημιών και σημείωσε ότι «σπίτια που αρχικά έχουν χαρακτηριστεί “κόκκινα” μετατρέπονται σε “κίτρινα”, το Δασαρχείο δεν επιτρέπει στους κτηνοτρόφους που έχασαν τα μαντριά τους να τα ξαναχτίσουν μέσα στα καμένα, η ΠΝΟ ακυρώνει το αίτημα για αποζημιώσεις στο 100% της ζημιάς χωρίς όρους και προϋποθέσεις», ενώ τόνισε χαρακτηριστικά ότι «το μέλλον μας περνάει μέσα από το ψήφισμα της Στροφυλιάς». Στάθηκε επίσης στην ανάγκη άμεσης έναρξης αντιπλημμυρικών έργων σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «σωθήκαμε από την πυρκαγιά, θα πνιγούμε από τις πλημμύρες», ενώ τόνισε ότι μπροστά στην επιδείνωση του καιρού τις τελευταίες ημέρες «οι κάτοικοι μετέτρεψαν τα σπίτια τους σε οχυρά», προκειμένου να προστατευτούν.

«Το πλαίσιο των αιτημάτων του μεγαλειώδους συλλαλητηρίου της Στροφυλιάς, φτιάχτηκε μέσα στις φλόγες και δίνει απάντηση στην απαίτηση του λαού της Βόρειας Εύβοιας να συνεχίσει να ζει στον τόπο του», τόνισε από την πλευρά του ο Νίκος Γεραλής, μέλος της Συντονιστικής των Επιτροπών Αγώνα Πυρόπληκτων. «Το να μείνουμε στον τόπο μας δεν είναι όνειρο για μας, είναι απαίτηση. Το οφείλουμε στους προγόνους μας και στους ηλικιωμένους που έκλαιγαν βλέποντας την περιοχή να καίγεται, το οφείλουμε στα παιδιά μας», σημείωσε.

Επίσης στο γεγονός ότι οι μελισσοκόμοι της περιοχής δεν έχουν πάρει ούτε ένα ευρώ ως αποζημίωση ή στήριξη για την τεράστια καταστροφή που έχουν πάθει, αναφέρθηκε ο Στάθης Αλμπάνης πρόεδρος του Συνεταιρισμού Μελισσοκόμων Ιστιαίας. Τόνισε την ανάγκη για άμεση χορήγηση τροφής για τα μελίσσια τους, αλλά και μέτρα στήριξης για να μπορέσουν να παραμείνουν στο επάγγελμα. Σημείωσε επίσης ότι μέχρι την άνοιξη πάνω από τα μισά μελισσοσμήνη της Βόρειας Εύβοιας θα έχουν χαθεί, εάν δεν υπάρχει άμεση στήριξη ενώ παράλληλα επισήμανε την τεράστια συμβολή και σημασία της μέλισσας στη διατήρηση της βιοποικιλότητας και την αναγέννηση του δάσους.

Το λόγο επίσης πήραν κάτοικοι της περιοχής οι οποίοι παρουσίασαν με γλαφυρότητα την τραγική κατάσταση που βιώνουν, χαρακτηρίζοντας ντροπή την υποτίμηση των ζημιών, ιδιαίτερα στα καμένα σπίτια, καθώς και την έλλειψη μέτρων στήριξης στους κατεστραμμένους αγρότες, κτηνοτρόφους και βιοπαλαιστές επαγγελματίες. Χαρακτηριστική μάλιστα ήταν η αναφορά κατοίκου της περιοχής ο οποίος σχολιάζοντας τα «σχέδια Ανασυγκρότησης» της κυβέρνησης και την έλλειψη μέτρων πραγματικής στήριξης του λαού της περιοχής σημείωσε ότι «θυμίζει πλοίο έτοιμο να φουντάρει και εμείς αντί να το επισκευάσουμε μιλάμε πώς θα πάει για το επόμενο μπάρκο».

Επίσης, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που συμμετείχαν και τοποθετήθηκαν στην εκδήλωση, απέδειξαν την πλήρη συναίνεση στο σχεδιασμό και μάλιστα ευχήθηκαν στον Στ. Μπένο να πετύχει στην προσπάθεια του! Μάλιστα ο Μ. Χατζηγιαννάκης, βουλευτής του Εύβοιας του ΣΥΡΙΖΑ, ξεκαθάρισε ότι είναι φανατικός υποστηρικτής των αναπτυξιακών προγραμμάτων. Η κριτική του στην κυβέρνηση αφορούσε στο ότι δεν εξασφάλισε τη συμφωνία του ΣΥΡΙΖΑ πριν τη συγκρότηση της Επιτροπής και του σχεδίου.

Δείτε ακόμα...