Βόρεια Εύβοια: Προβλήματα και ανησυχία από τη βροχόπτωση στις πυρόπληκτες περιοχές

Έντονη ανησυχία επικρατεί στους πυρόπληκτους κατοίκους της Βόρειας Εύβοιας από το κύμα κακοκαιρίας που έφτασε στην περιοχή και προκάλεσε τα πρώτα προβλήματα.

Η ανησυχία τους εντείνεται από το γεγονός πως δεν έχουν γίνει αντιπλημμυρικά και αντιδιαβρωτικά έργα, καθώς οι υποσχέσεις έχουν μείνει στα χαρτιά.

Στην Δημοτική Ενότητα Νηλέως και στην κοινότητα Στροφυλιάς πλημμύρισαν ποτάμια και δρόμοι, ενώ σημειώθηκε έντονη χαλαζόπτωση.

Λόγω της βροχής έγιναν κατολισθήσεις σε δρόμους στα χωριά Αχλάδι και Κοτσικιά. Σύμφωνα με τον Δήμαρχο Μαντουδίου – Λίμνης – Αγ. Άννας, Γ. Τσαπουρνιώτη, ο οποίος δημοσίευσε και σχετικές φωτογραφίες, έχει διακοπεί η κυκλοφορία από την Κοτσικιά προς την παραλία Λουτρό. Επίσης, υπάρχει κίνδυνος πλημμυρικών φαινομένων στην παραλία της Αγίας Άννας.

Παλεύουν μόνοι τους οι κάτοικοι, όπως με τις φωτιές…

Μέχρι σήμερα δεν έχουν γίνει οι απαραίτητες παρεμβάσεις και αντιπλημμυρικά έργα, ώστε να θωρακιστεί η περιοχή από μία ενδεχόμενη πλημμύρα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι για τα αναγκαία αντιπλημμυρικά έργα δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί ούτε οι μελέτες. Μέχρι στιγμής οι μόνες παρεμβάσεις που έχουν γίνει από την περιφέρεια και τους δήμους είναι η διάνοιξη και ο καθαρισμός ορισμένων ποταμών και ρεμάτων, που σε καμία περίπτωση δεν επαρκούν για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην περιοχή μετά από την καταστροφική πυρκαγιά του Αυγούστου.

Την ίδια στιγμή, τα απαραίτητα αντιδιαβρωτικά έργα, που θα μπορούσαν, σε ένα βαθμό, να βοηθήσουν στη συγκράτηση της διάβρωσης του εδάφους και να αποτρέψουν την μεταφορά φερτών υλών, υλοποιούνται μόνο σε τρεις περιοχές της Βόρειας Εύβοιας, εκεί δηλαδή που έχουν οριστεί «ανάδοχοι». Μάλιστα και εκεί που υλοποιούνται αντιδιαβρωτικά έργα, όπως κορμοπλέγματα, δεν γίνονται στο πλαίσιο ενός ολοκληρωμένου αντιπλημμυρικού σχεδιασμού και σε συνδυασμό με τα απαραίτητα αντιπλημμυρικά έργα.

Μπροστά στην κατάσταση αυτή και την έλλειψη ουσιαστικών μέτρων πρόληψης και προστασίας από την πλευρά της κυβέρνησης, της περιφέρειας και των δήμων της περιοχής, οι κάτοικοι της Βόρειας Εύβοιας, προσπαθούν μόνοι τους να προφυλαχθούν από ένα ενδεχόμενο πλημμυρικών φαινομένων, όπως έκαναν και τις μέρες της πυρκαγιάς που μόνοι τους αντιμετώπιζαν τις φλόγες. Συγκεκριμένα τοποθετούν σάκους με άμμο στις πόρτες των σπιτιών και άλλων εγκαταστάσεων, προχωρούν σε πρόχειρες κατασκευές αποτροπής της εισόδου των νερών σε αυλές και υπόγεια και σε κάθε μικροπαρέμβαση που μπορεί να προσφέρει κάποια προστασία.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...