Βόρεια Κορέα: Νέα διηπειρωτική βαλλιστική δοκιμή

Βόρεια Κορέα: Εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου
Φωτό αρχείου

Η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο στο πλαίσιο «κρίσιμης» δοκιμής, που κατέρριψε όλα τα ρεκόρ προηγούμενων και έχει σκοπό την ενίσχυση των μέσων πυρηνικής αποτροπής της χώρας, μετέδωσε το επίσημο βορειοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο ηγέτης της χώρας, Κιμ Γιονγκ Ουν, είπε ότι «η δοκιμαστική εκτόξευση είναι μια κατάλληλη στρατιωτική ενέργεια που ανταποκρίνεται πλήρως στην ανάγκη για προειδοποίηση των αντιπάλων, οι οποίοι σκόπιμα κλιμακώνουν την κατάσταση στην περιφέρεια και αποτελούν απειλή για την ασφάλεια της Δημοκρατίας μας, όπως φάνηκε και πρόσφατα (σσ νέα γυμνάσια με ΗΠΑ), αλλά και στη βούλησή μας για να αντιδράσουμε».

Πρόσθεσε εξάλλου ότι η χώρα του «δεν θα αλλάξει ποτέ» τη «γραμμή της», που προβλέπει την ενίσχυση του πυρηνικού οπλοστασίου της.

Ο εκπρόσωπος των νοτιοκορεατικών Ενόπλων Δυνάμεων, Λι Σουνγκ Ζουν, δήλωσε ότι ο πύραυλος εκτοξεύτηκε λίγα 24ωρα πριν τις εκλογές στις ΗΠΑ, για να διαμηνύσει η Πιονγιάνγκ ότι θα διαπραγματευτεί αποφασιστικά σε οποιοδήποτε παζάρι.

Την δοκιμή καταδίκασε και η Ιαπωνία, της οποίας ο υπουργός Αμυνας, Γκεν Νακατάνι, δήλωσε ότι η διάρκεια πτήσης του ήταν 86 λεπτά και το μέγιστο ύψος στο οποίο έφτασε ήταν πάνω από 4.350 μίλια, μεγαλύτερο από αυτό των προηγούμενων δοκιμών.

Η Διοίκηση Ινδο-Ειρηνικού των ΗΠΑ κάλεσε την Πιονγκγιάνγκ να «απόσχει από περαιτέρω παράνομες και αποσταθεροποιητικές ενέργειες», τονίζοντας ότι οι δεσμεύσεις της Ουάσινγκτον για υπεράσπιση Νότιας Κορέας και Ιαπωνίας «παραμένουν «ατσάλινες»». Ο εκπρόσωπος του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΠΑ, Σον Σάβετ, χαρακτήρισε την εκτόξευση «κατάφωρη παραβίαση» πολλών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, λέγοντας ότι «αυξάνει άσκοπα εντάσεις και κινδυνεύει να αποσταθεροποιήσει την κατάσταση ασφαλείας στην περιοχή».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AFP, KCNA

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...