Βόρεια θάλασσα: Αλωνίζουν πολεμικά αεροσκάφη ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, Ρωσίας

Το μαχητικό αεροπλάνο Eurofighter Typhoon κατασκευής του κονσόρτσιουμ της Airbus, BAE και Leonardo
Φώτο Αρχείου / Το μαχητικό αεροπλάνο Eurofighter Typhoon κατασκευής του κονσόρτσιουμ της Airbus, BAE και Leonardo / Πηγή: Leonardo Company

Με δυο διαδοχικές ανακοινώσεις της, η Διοίκηση αεροπορικών δυνάμεων του ΝΑΤΟ (Allied Air Command – AIRCOM), ανακοίνωσε την δραστηριότητα αμερικανονατοϊκών και ρωσικών αεροπορικών δυνάμεων στη ευρύτερη περιοχή της Βόρειας θάλασσας.

Συγκεκριμένα :

  • Στις 10 Νοεμβρίου βομβαρδιστικά Β-52s των ΗΠΑ πέταξαν από τη χώρα τους προκειμένου να συνενωθούν με Β-1Β που έχουν τη βάση τους στο Fairford της Αγγλίας. Στη συνέχεια μια δύναμη πάνω από 26 βρετανικά μαχητικά Typhoons και F-35 ασκήθηκαν με αμερικανικά F-15E Strike Eagles, F-15D Eagles, και B-1B και B-52 στρατηγικά βομβαρδιστικά στην Βόρεια θάλασσα. Σημειώνεται ότι τα βομβαρδιστικά αποτελούν μέρος της “τακτικής δύναμης βομβαρδισμού” Ευρώπης και Αφρικής των ΗΠΑ, που αρχικά συγκροτήθηκε το 2018.
  • Στις 12 Νοεμβρίου μαχητικά αεροσκάφη από το Βέλγιο, Νορβηγία και το Ηνωμένο βασίλειο απογειώθηκαν για την παρακολούθηση ενός σμήνους Ρωσικών πολεμικών αεροσκαφών, που εντοπίστηκαν από νορβηγικά  P-3C, να ίπτανται κοντά στο νατοϊκό εναέριο χώρο. Από τα ρωσικά αεροσκάφη τα περισσότερα επέστρεψαν στη χώρα τους, ενώ δυο  Tu-160  Blackjack συνέχισαν νότια προς τη Βόρεια θάλασσα.  Σε όλη την πτήση τους τα τελευταία παρακολουθήθηκαν από βρετανικά και βελγικά μαχητικά, με το συντονισμό από το   νατοϊκό CAOC (Combined Air Operations Centre) στο Uedem της Γερμανίας. Σημειώνεται ότι τα δυο βομβαρδιστικά έχουν δυνατότητα μεταφοράς πυρηνικών βομβών. Ακόμη κατά την πτήση τους δεν ήρθαν σε επικοινωνίας με τις αρχές ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας, ούτε έστειλαν σχέδιο πτήσεως. 

Δεν μας διαφεύγει ότι λίγες μέρες πριν αμερικανικά στρατηγικά βομβαρδιστικά  B-1s είχαν πετάξει πάνω από την Ευρώπη, για να αλωνίσουν στην Μαύρη θάλασσα.

Εκατέρωθεν ισχυρές αεροπορικές, ναυτικές και χερσαίες στρατιωτικές δυνάμεις ασκούνται σε πολεμικά σενάρια, αλλά και αντιδρούν σε πραγματικά γεγονότα σε Βόρεια και Μαύρη θάλασσα καθώς και τα ανατολικά σύνορα της Ευρώπης. 

Η εργατική τάξη, οι λαϊκές δυνάµεις, οι νέοι και οι νέες, να δυναµώσουν την πάλη τους πολύµορφα, ενάντια στον ιµπεριαλιστικό πόλεµο και τις αιτίες του. Να σηµαδέψουν την καρδιά του προβλήµατος, την καπιταλιστική εκµετάλλευση και τους ενδοκαπιταλιστικούς ανταγωνισµούς.

Να αγωνιστούν για να µη χύσουν ο λαός και τα παιδιά του το αίµα τους για τα συµφέροντα της αστικής τάξης, του ΝΑΤΟ, της ΕΕ, των ΗΠΑ. Να µη δείξουν καµιά εµπιστοσύνη στις διάφορες αστικές κυβερνήσεις που εναλλάσσονται στην εξουσία, να καταδικάσουν µαζικά την επικίνδυνη πολιτική τους που εµπλέκει τον λαό σε ιµπεριαλιστικούς σχεδιασµούς, επεµβάσεις και πολέµους.

Ο ελληνικός λαός δεν έχει να χωρίσει τίποτε µε τον λαό της Τουρκίας ή της Ρωσίας, µε τους άλλους λαούς. Οι λαοί µπορούν να ζήσουν ειρηνικά αν βγάλουν από τη µέση τα συµφέροντα που τους οδηγούν σε ιµπεριαλιστικούς πολέµους ή σε απαράδεκτους συµβιβασµούς σε βάρος των δικαιωµάτων τους, που οδηγούν «από άλλο δρόµο» στο ίδιο οδυνηρό αποτέλεσµα.

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...