Βόρειο Ιράκ: Τρεις νεκροί από τουρκική επιδρομή

Τουρκικό drone βομβάρδισε περιοχή του βορείου Ιράκ σκοτώνοντας τρεις ενόπλους Γιαζίντι από την ένοπλη οργάνωση «Μονάδες Αντίστασης του Σιντζάρ» (YBS) που κατά την Αγκυρα συνεργάζεται με την «τρομοκρατική» οργάνωση ΡΚΚ. Η επίθεση σημειώθηκε στις 5.00 π.μ.

Η επι΄θεση εντάσσεται στις πολυετείς στρατιωτικές επιχειρήσεις της Τουρκίας στο έδαφος και τον εναέριο χώρο του βορείου Ιράκ με πρόσχημα την πάταξη της «τρομοκρατίας».

Στα τέλη Φεβρουαρίου και στη συνέχεια στις αρχές Μαρτίου, βομβαρδισμοί που αποδίδονται στην Τουρκία είχαν προκαλέσει επίσης τον θάνατο τριών μαχητών των YBS, που είχαν πάρει τα όπλα εναντίον των τζιχαντιστών της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος κατά την περίοδο της ανόδου τους το 2014.

Σε μια ένδειξη της πολυπλοκότητας των μαχών στις οποίες εμπλέκονται διάφοροι παράγοντες στο βόρειο Ιράκ, οι YBS συνδέονται επίσης με τους πρώην παραστρατιωτικούς της οργάνωσης Χασντ αλ-Σάαμπι, φιλοϊρανικού συνασπισμού που έχει ενσωματωθεί στις ιρακινές τακτικές δυνάμεις.

Το περασμένο Σάββατο, εντάσεις ξέσπασαν γύρω από τον καταυλισμό Μαχμούρ που στεγάζει Τούρκους Κούρδους πρόσφυγες στο βόρειο Ιράκ. Ο ιρακινός στρατός θέλει να ενισχύσει την ασφάλεια εκεί κατασκευάζοντας φράκτη προκειμένου να ελέγξει την είσοδο και την έξοδο από τον καταυλισμό που θεωρείται από την ‘Αγκυρα πρόσφορο έδαφος για το PKK.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AFP

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...