Βοσνία-Ερζεγοβίνη: Πλήθος πολιτών εμβολιάστηκε στη Σερβία

βρυξέλλες κορονοϊός

H συνοριακή αστυνομία της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης ανακοίνωσε ότι το Σαββατοκύριακο υπήρξε αύξηση της κυκλοφορίας οχημάτων στις συνοριακές διαβάσεις με τη Σερβία κατά 73% σε σύγκριση με το προηγούμενο Σαββατοκύριακο.

Εκπρόσωπος της Συνοριακής Αστυνομίας αναφέρει ότι καταγράφηκε η είσοδος και έξοδος 17.135 πολιτών της Β-Ε από τη χώρα προς τη Σερβία από τις 19 έως τις 21 Μαρτίου.

Αυτή η αύξηση αντικατοπτρίζει την απόφαση των σερβικών αρχών να εμβολιάσουν όλους τους ενδιαφερόμενους, ανεξάρτητα από το αν είναι Σέρβοι ή πολίτες χωρών από την περιοχή.

Καθώς η Β-Ε εξακολουθεί να βρίσκεται ουραγός στη διαδικασία εμβολιασμού, πολλοί πολίτες και από τις δύο οντότητες (Δημοκρατία Σέρπσκα και Ομοσπονδία Β-Ε) δέχτηκαν την «πρόσκληση» και ταξίδεψαν στις πόλεις της Σερβίας για να λάβουν το εμβόλιο AstraZeneca.

Ο πρώην ηγέτης της ισλαμικής κοινότητας της Β-Ε, Mustafa Cerić, εξαπέλυσε πυρά στον αρχηγό του – κυρίως Βοσνιακού- Κόμματος Δημοκρατικής Δράσης, Bakir Izetbegović, λέγοντας ότι δεν έκανε αρκετά για να εξασφαλίσει εμβόλια για πολίτες της Β-Ε και αυτός ήταν ο λόγος για τον οποίο αναγκάστηκαν να πάνε στη Σερβία.

«Δεν μπορώ να καταλάβω πώς είναι δυνατόν, Bakir, να μην μπορέσατε να πάρετε δύο ή τρία εκατομμύρια εμβόλια για τους Βόσνιους πολίτες. Σας διαβεβαιώνω ότι αρκούσε να χτυπήσετε την πόρτα των Βοσνίων φίλων μας από όλο τον κόσμο, ειδικά από το Κουβέιτ, τα Εμιράτα, το Κατάρ και τη Σαουδική Αραβία, που έχουν πλεόνασμα εμβολίων, και που μετά χαράς θα μας διέθεταν εμβόλια, έτσι ώστε οι άνθρωποι να μην χρειαζόταν να πάνε στη Σερβία για να αγοράσουν υγεία, με κόστος την τιμή και υπερηφάνεια τους,» λέει ο Cerić σε μήνυμα προς τον Bakir Izetbegović.

Παρά την κριτική, οι πολίτες της Β-Ε εξακολουθούν να υποβάλλουν αίτηση για εμβολιασμό στη Σερβία. Σε αρκετές εβδομάδες από τώρα αναμένεται και πάλι συνωστισμός στα σύνορα, όταν πολίτες που εμβολιάστηκαν τις τελευταίες ημέρες αναμένεται να ταξιδέψουν στη Σερβία για να λάβουν τη δεύτερη δόση.

Πηγή: ibna

Δείτε ακόμα...