Βουλευτικές Εκλογές: Ανοίγουν οι κάλπες – Πως ψηφίζουμε

Εκλογικές Οδηγίες

Στις 7:00 το πρωί ανοίγουν οι κάλπες σε 21.467 τμήματα σε όλη την Επικράτεια και ολοκληρώνεται στις 7:00 το απόγευμα.

Στις 20.30 ακριβώς εκτιμάται οτι το Υπουργείο Εσωτερικών θα δώσει ασφαλή εκτίμηση εκλογικού αποτελέσματος καθώς θα έχει ενσωματωθεί το 10% των τμημάτων. Στις 21.30 με 22.00 το βράδυ η ενσωμάτωση θα αγγίξει το 80%.

Οι εκλογείς είναι 9.813.595, εκ των οποίων οι 4.763.264 άνδρες και οι 5.050.331 γυναίκες. Από αυτούς για πρώτη φορά ψηφίζουν 438.595 νέοι (17 -21 ετών). Τα οριστικά αποτελέσματα των εκλογών ανακοινώνονται από τον Άρειο Πάγο.

Ελεύθερη, χωρίς καταβολή διοδίων είναι η διέλευση των πολιτών σε όλους τους αυτοκινητόδρομους της χώρας προκειμένου να διευκολυνθεί η μετακίνησή τους για τις βουλευτικές εκλογές. 

Η ελεύθερη διέλευση έχει ξεκινήσει από τις 00:00 του Σαββάτου 20 Μαΐου 2023 και θα διαρκέσει έως τις 08:00 το πρωί της Δευτέρας 22 Μαΐου 2023.

Χθες ολοκληρώθηκε η εκλογική διαδικασία για τους ομογενείς που ψήφισαν σε Ευρώπη, Αμερική και Αυστραλία. Οι κάλπες για τις εθνικές βουλευτικές εκλογές στήθηκαν σε 35 χώρες ανά την υφήλιο και 99 εκλογικά τμήματα. Συνολικά εγγράφηκαν στους εκλογικούς καταλόγους 22.825 απόδημοι Έλληνες.

Πως Ψηφίζουμε

Οι εκλογείς πρέπει να έχουν μαζί τους την ελληνική αστυνομική τους ταυτότητα ή ελληνικό διαβατήριο, έστω κι αν έχει λήξει ή προσωρινή βεβαίωση της αρμόδιας αρχής ή άδεια οδήγησης ή ατομικό βιβλιάριο υγείας όλων των ασφαλιστικών ταμείων. Και «κομμένα» δελτία αστυνομικής ταυτότητας είναι αποδεκτά.

Σε αυτές τις εκλογές, σύμφωνα με εγκύκλιο του Υπ. Εσωτερικών, οι εκλογείς θα μπορούν να ψηφίσουν και με χρήση της ψηφιακής ταυτότητας του ν.4954/2022.

Η διαδικασία έχει ως εξής:

1. Οι εκλογείς θα πρέπει να έχουν κατεβάσει/αποθηκεύσει στο κινητό τους την ψηφιακή ταυτότητα μέσω της εφαρμογής «Gov.gr Wallet».

2. Όλοι οι δικαστικοί αντιπρόσωποι θα πρέπει και αυτοί να έχουν στο κινητό τους την εφαρμογή της ψηφιακής ταυτότητας, ώστε να μπορεί να ταυτοποιήσουν τους εκλογείς. Για να γίνει η ταυτοποίηση:

– Ο εκλογέας εμφανίζει την ψηφιακή ταυτότητα του και ο δικαστικός αντιπρόσωπος επαληθεύει τη γνησιότητα του εγγράφου σαρώνοντας τον κωδικό QR που φέρει η ψηφιακή ταυτότητα του εκλογέα.

– Μετά τη σάρωση, αποστέλλεται στη συσκευή του εκλογέα ένας κωδικός αριθμός, τον οποίο ο εκλογέας θα πρέπει να γνωστοποιήσει στον δικαστικό αντιπρόσωπο ώστε να ολοκληρωθεί η διαδικασία της ταυτοποίησης.

Σε κάθε περίπτωση, οι εκλογείς να έχουν μαζί ΚΑΙ την έντυπη αστυνομική ταυτότητα ή άλλο ταυτοποιητικό έγγραφο, καθώς προβλέπεται ότι, αν προκύπτουν καθυστερήσεις ή δυσκολίες από την χρήση της ψηφιακής ταυτότητας, ο δικαστικός αντιπρόσωπος ενός εκλογικού τμήματος θα μπορεί να αποφασίσει να γίνεται ταυτοποίηση μόνο με έντυπα ταυτοποιητικά στοιχεία (ΑΔΤ, δίπλωμα οδήγησης κλπ).

Περισσότερες πληροφορίες ΕΔΩ.

Φαντάροι και Ένστολοι

Επίσης με βάση την εκλογική νομοθεσία (άρθρο 27 ΠΔ 26/2012) φαντάροι και ένστολοι ψηφίζουν είτε στη εκλογική περιφέρεια που υπηρετούν σε ειδικούς καταλόγους είτε λαμβάνουν άδεια να μεταβούν στην εκλογική περιφέρεια που είναι εγγεγραμμένοι. Περισσότερες πληροφορίες εδώ.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...