Βουλγαρία: Η Lukoil κατέληξε σε συμφωνία για συνέχιση λειτουργίας

Διυλιστήριο της Lukoil Neftohim Bulgaria στο Μπουργάς στη Μαύρη Θάλασσα
Φώτο Αρχείου / Διυλιστήριο της Lukoil Neftohim Bulgaria στο Μπουργάς στη Μαύρη Θάλασσα

Αξιοποιώντας τις έντονες ενδοαστικές αντιθέσεις στη Βουλγαρία, σχετικά με τις σχέσεις με τη Ρωσία, η Lukoil κατέληξε σε συμφωνία με την υπηρεσιακή κυβέρνηση της χώρας για τη συνέχιση της λειτουργίας της ρωσικής πετρελαϊκής εταιρείας σε βουλγαρικό έδαφος, παρότι το προηγούμενο διάστημα Ευρωπαίοι αξιωματούχοι εξέφραζαν την ανησυχία τους ότι κάτι τέτοιο θα άνοιγε «παράθυρα» για την παραβίαση του εμπάργκο της ΕΕ στο ρωσικό πετρέλαιο.

Σύμφωνα με τον ιστοτόπο Euractiv, η συμφωνία της υπηρεσιακής κυβέρνηση της Βουλγαρίας με την Lukoil Neftochim Bulgaria, προβλέπει ότι η ρωσική εταιρεία θα αρχίσει να πληρώνει το πραγματικό ποσό των φόρων που της αναλογεί στη Βουλγαρία, εάν της επιτραπεί να συνεχίσει να λειτουργεί σε πλήρη δυναμικότητα και να συνεχίσει να εξάγει πετρελαιοειδή στην ΕΕ μέχρι το τέλος του 2024.

Μέχρι σήμερα, η Lukoil Neftohim Bulgaria, η οποία κατέχει το μεγαλύτερο διυλιστήριο πετρελαίου στα Βαλκάνια, στο λιμάνι Μπουργκάς της Μαύρης Θάλασσας, αξιοποιούσε διάφορα φορολογικά «κόλπα» για να αποφεύγει την καταβολή φόρων στη Βουλγαρία.

Με τη συμφωνία, η ρωσική εταιρεία δεσμεύεται να καταβάλλει φόρους, που, σύμφωνα με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό Οικονομικής Πολιτικής, Χρίστο Αλεξίεφ, θα ανέρχονται σε περίπου 350 εκατομμύρια ευρώ ετησίως.

«Σήμερα πετύχαμε ένα πολύ σημαντικό βήμα – από την 1η Ιανουαρίου 2023, η Lukoil θα μεταφέρει όλη την παραγωγή, τα έσοδα και τους φόρους που θα καταβάλλονται στη Βουλγαρία και όχι, όπως συνέβαινε πριν, στην Ολλανδία ή την Ελβετία», δήλωσε ο Αλέξιεφ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με τη διοίκηση της ρωσικής πετρελαϊκής εταιρείας τη Δευτέρα.

«Παράθυρο» για αποφυγή του εμπάργκο της ΕΕ

Σε αντάλλαγμα, η εταιρεία θα εξασφαλίσει ουσιαστικά μερική αποφυγή του ευρωπαϊκού εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, καθώς θα εκμεταλλευτεί ορισμένα «παράθυρα» που υπάρχουν στην εξαίρεση από την εφαρμογή των κυρώσεων της ΕΕ, που έχει εξασφαλίσει η Βουλγαρία μέχρι το τέλος του 2024.

Οι εκπρόσωποι της ρωσικής εταιρείας δήλωσαν στη χθεσινή συνέντευξη ότι η Lukoil αναλαμβάνει την υποχρέωση να αυξήσει τα έσοδα του βουλγαρικού προϋπολογισμού υπό τέσσερις προϋποθέσεις: Διατήρηση του μακροοικονομικού περιβάλλοντος, λειτουργία του εργοστασίου στο μέγιστο φορτίο, χρήση του ρωσικού πετρελαίου «Urals» και άρση της απαγόρευσης εξαγωγής πετρελαιοειδών από τη Βουλγαρία.

«Εντός μιας εβδομάδας, αφού η Βουλγαρία υιοθετήσει τις σχετικές νομικές πράξεις, η εποπτεία της Lukoil θα λάβει απόφαση για τη μετάβαση σε ένα καθεστώς στο οποίο θα μεταφέρει τα πραγματικά κέρδη της από την επεξεργασία πετρελαίου στη Βουλγαρία», δήλωσε η διοίκηση της ρωσικής εταιρείας.

Η συμφωνία αυτή αναμένεται εξάλλου να αποτελέσει σημείο αντιπαράθεσης της υπηρεσιακής κυβέρνησης της Βουλγαρίας με την ΕΕ, η οποία είχε προειδοποιήσει ενάντια σε μία τέτοια εξέλιξη.

Στις αρχές του Νοέμβρη, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Ντάνιελ Φέρι, είχε δηλώσει ότι η Βουλγαρία έλαβε κατ’ εξαίρεση το δικαίωμα να χρησιμοποιεί ρωσικό πετρέλαιο μέχρι το 2024, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι μπορεί να το εξάγει και να επωφελείται από την εξαίρεση.

«Ο σκοπός της εξαίρεσης είναι να μπορεί η Βουλγαρία να προμηθεύεται και να μην πουλάει εισαγόμενο ρωσικό πετρέλαιο σε άλλες χώρες – είτε της ΕΕ ή ξένες χώρες», δήλωσε ο εκπρόσωπος.

(Με πληροφορίες από Euractiν, Bulgarian News Agency)

Δείτε ακόμα...