Βουλγαρία: Πρόωρες εκλογές στις 11 Ιουλίου

Ο πρόεδρος της Βουλγαρίας Ρούμεν Ράντεφ ανακοίνωσε σήμερα τη διεξαγωγή πρόωρων βουλευτικών εκλογών στις 11 Ιουλίου και διόρισε τον Στέφαν Γιάνεφ, στενό σύμβουλό του για θέματα ασφάλειας και άμυνας, υπηρεσιακό πρωθυπουργό έως τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης.

Η Βουλγαρία οδεύει και πάλι προς εκλογές τρεις μήνες μετά τις εκλογές της 4ης Απριλίου, κατά τις οποίες το κεντροδεξιό κόμμα GERB του απερχόμενου πρωθυπουργού Μπόικο Μπορίσοφ αναδείχθηκε και πάλι πρώτο κόμμα, αλλά με απώλειες εδρών. Ο Μπορίσοφ επέστρεψε την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, αφού δεν υπήρξε συμφωνία καν για μια συνάντηση με μικρότερα κόμματα με τα οποία επιδίωκε να συνεργαστεί. Στη συνέχεια εντολή έλαβε το νεοσύστατο κόμμα «Υπάρχει τέτοιος λαός» (ITN) του τηλεοπτικού παρουσιαστή και τραγουδιστή Σλάβι Τριφόνοφ, που ωστόσο είχε δηλώσει απρόθυμο να συμμετάσχει σε οποιεσδήποτε συμφωνίες με κόμματα όπως το GERB και οι Σοσιαλιστές. Ο κύκλος ολοκληρώθηκε με την εντολή στο Σοσιαλιστικό Κόμμα που κατέλαβε την τρίτη θέση στις εκλογές.

Ο Στέφαν Γιάνεφ, 61 ετών, αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός ’Αμυνας στην πρώτη υπηρεσιακή κυβέρνηση που είχε διορίσει ο Ράντεφ το 2017, θα έχει ως αποστολή να διαχειριστεί την κρίση της πανδημίας του κορονοϊού και να διασφαλίσει τη διεξαγωγή δίκαιων εκλογών, αναφέρει δήλωση της προεδρίας.

Η κυβέρνηση του Γιάνεφ θα πρέπει επίσης να αποφασίσει εάν θα υποβάλει ή όχι ένα εθνικό σχέδιο στις Βρυξέλλες για το πώς η Σόφια σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει τουλάχιστον 6 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...