Βουλή: Επίκαιρη Ερώτηση για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν εργαζόμενοι στην ΕΛΒΟ

EUROKINISSI

Επίκαιρη Ερώτηση σχετικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν εργαζόμενοι στην «Ελληνική Βιομηχανία Οχημάτων ΑΕ» (ΕΛΒΟ), που βρίσκεται σε ειδική εκκαθάριση, κατέθεσε στη Βουλή, προς τον υπουργό Οικονομικών, ο βουλευτής του ΚΚΕ Λεωνίδας Στολτίδης. Ζητά, μεταξύ άλλων, να καταβληθούν στο σύνολό τους οι αποζημιώσεις απόλυσης των τελευταίων εργαζομένων.

Αναλυτικά η Επίκαιρη Ερώτηση αναφέρει:

«Η πορεία εκποίησης και διάλυσης της Ελληνικής Βιομηχανίας Οχημάτων ΑΕ, που είχαν χαράξει όλες διαχρονικά οι προηγούμενες κυβερνήσεις (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ), μαζί με την τρόικα (EE – ΕΚΤ – ΔΝΤ), υλοποιείται με τη διαδικασία της ειδικής εκκαθάρισης της επιχείρησης, η οποία βρίσκεται στην τελική της φάση.

Στις 26 Απριλίου απολύθηκαν από τον Ειδικό Εκκαθαριστή και οι τελευταίοι εργαζόμενοι της ΕΛΒΟ και μάλιστα “αζημίως”, δηλαδή χωρίς αποζημίωση!

Την ώρα που, μετά από πολύχρονους αγώνες πρώην εργαζομένων στην ΕΛΒΟ, ψηφίστηκε, στα μέσα Μαρτίου, τροπολογία στη Βουλή, με την οποία το υπουργείο Οικονομικών έχει αναλάβει να αποπληρώσει τις αποζημιώσεις σε εργαζομένους της ΕΛΒΟ που έφυγαν τα τελευταία πέντε χρόνια λόγω συνταξιοδότησης χωρίς να αποζημιωθούν.

Να σημειωθεί επίσης πως, για πάνω από 100 πρώην εργαζόμενους της ΕΛΒΟ (συμπεριλαμβάνονται όσοι έχουν ήδη μεταταχθεί σε άλλους οργανισμούς, αλλά και οι τελευταίοι που απολύθηκαν χωρίς αποζημίωση) εκκρεμεί η κατοχύρωση των ενσήμων τους από τον 12/2019 μέχρι και τη λύση της σύμβασής τους.

Με βάση τα παραπάνω Ερωτάται ο κ. υπουργός, σε ποιες ενέργειες θα προβεί η κυβέρνηση, για:

  • Να καταβληθούν στο σύνολό τους οι αποζημιώσεις απόλυσης των τελευταίων εργαζομένων της ΕΛΒΟ ΑΕ.
  • Να περάσουν όσοι από αυτούς επιθυμούν στη “νέα ΕΛΒΟ” με πλήρη αναγνώριση των μισθολογικών και εργασιακών δικαιωμάτων και της προϋπηρεσίας τους, όπως αυτά αναγνωρίζονταν στην ΕΛΒΟ ΑΕ.
  • Να κατοχυρωθούν τα ένσημα των πρώην εργαζομένων της ΕΛΒΟ ΑΕ από τον 12/2019 μέχρι και τη λύση της σύμβασης εργασίας τους».
Ετικέτες: , ,

Δείτε ακόμα...