Βουλή: Ερώτηση για αποζημίωση του προσωπικού στα πολεμικά πλοία λόγω αναγκαστικού εγκλεισμού για τον κορονοϊό

Φρεγάτα «ΥΔΡΑ»-πλοίο
Φρεγάτα Ύδρα

Ερώτηση με θέμα την «αποζημίωση του προσωπικού στα πολεμικά πλοία, λόγω αναγκαστικού εγκλεισμού για τον κορονοϊό», κατέθεσαν στη Βουλή προς τον υπουργό Εθνικής Άμυνας οι βουλευτές του ΚΚΕ Νίκος Παπαναστάσης και Θανάσης Παφίλης.

Αναφέρουν συγκεκριμένα:

«Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας ήδη έχει καταθέσει σχετική ερώτηση (2545) στις 10 Δεκέμβρη 2020. Με βάση τα έγγραφα της Ένωσης Στρατιωτικών Περιφερειακής Ενότητας Δυτικού Τομέα Αθηνών Περιφέρειας Αττικής καθώς και της Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Ενώσεων Στρατιωτικών (ΠΟΕΣ), ζητήθηκε μέσω αυτής της ερώτησης από την κυβέρνηση, να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να υπάρξει αποζημίωση των πληρωμάτων των πλοίων, με ποσό ίσο με αυτό της ημερήσιας αποζημίωσης, για όσες ημέρες βρίσκονται σε αναγκαστικό εγκλεισμό εντός των μονάδων τους.

Η κυβέρνηση κατά την προσφιλή τακτική της, αντί να δώσει λύση στα προβλήματα που αντιμετωπίζει το προσωπικό των πλοίων, που για μεγάλο διάστημα δεν έχουν ελεύθερο χρόνο λόγω εγκλεισμού και βρίσκονται μακριά από τις οικογένειές τους, απάντησε ότι δεν προβλέπεται, ούτε δικαιολογείται από την κείμενη νομοθεσία, η καταβολή αποζημίωσης ημερών εκτός έδρας για το προσωπικό των πλοίων.

Όπως έκαναν γνωστό η Ένωση Στρατιωτικών Περιφερειακής Ενότητας Νήσων Περιφέρειας Αττικής (Ε.Σ.ΠΕ.Ε.Ν.Π.Α.) και η Π.Ο.Ε.Σ., μετά από καταγγελίες στελεχών, η κατάσταση στα πλοία (αναγκαστικός εγκλεισμός του προσωπικού) εξακολουθεί να παραμένει ίδια και επισημαίνουν ότι η κυβέρνηση εξακολουθεί να αρνείται να δώσει λύση στο πρόβλημα των πληρωμάτων, παρά τη χαλάρωση που προσπαθεί να εφαρμόσει σε όλο τον πληθυσμό και σε όλο τον Ελλαδικό χώρο, μέσα στο γενικό πλαίσιο της πολιτικής της και του χειρισμού της για την αντιμετώπιση της πανδημίας, βλέποντας τις λάθος κινήσεις της κατά τον παρελθόντα χρόνο. Επίσης, οι συνδικαλιστικές ενώσεις των εν ενεργεία στρατιωτικών, ζητούν να επισπευσθεί ο εμβολιασμός των στελεχών του Πολεμικού Ναυτικού και να επανεξεταστούν οι όροι και οι προϋποθέσεις εφαρμογής της καραντίνας για τα πληρώματα των πλοίων.

Τέλος, επανέρχονται στο αρχικό τους αίτημα για προώθηση νομοθετικής ρύθμισης για την αποζημίωση του προσωπικού των πολεμικών πλοίων λόγω του υποχρεωτικού εγκλεισμού τους.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός, τι μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση για την κατάθεση νομοθετικής ρύθμισης που να προβλέπει την αποζημίωση των πληρωμάτων των πολεμικών πλοίων λόγω υποχρεωτικού εγκλεισμού τους και την άρση αυτού του υποχρεωτικού/ αναγκαστικού εγκλεισμού;»

Δείτε ακόμα...