Βουλή: Σήμερα η συζήτηση και ψήφιση για τα 12 ν.μ

vouli
Βουλή – Συζήτηση για την κύρωση της συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας για οριοθέτηση των αντίστοιχων θαλάσσιων ζωνών τους 26/08/2020 / Πηγή: Eurokinissi

Στην Ολομέλεια εισάγεται σήμερα, για συζήτηση και ψήφιση το σχέδιο νόμου του υπουργείου Εξωτερικών «Καθορισμός του εύρους της αιγιαλίτιδας ζώνης στη θαλάσσια περιοχή του Ιονίου και των Ιονίων Νήσων μέχρι το Ακρωτήριο Ταίναρο της Πελοποννήσου».

Με το νομοσχέδιο η Ελλάδα επεκτείνει την αιγιαλίτιδα ζώνη στα 12 ναυτικά μίλια, στη θαλάσσια περιοχή του Ιονίου Πελάγους και των Ιονίων Νήσων ως το Ακρωτήριο Ταίναρο στην Πελοπόννησο.

Η επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης γίνεται κατ’ εφαρμογή του άρθρου 27 του Συντάγματος, καθόσον αφορά μεταβολή στα όρια της Επικρατείας, για την οποία απαιτείται νόμος που ψηφίζεται με την απόλυτη πλειοψηφία του συνόλου των Βουλευτών.

Ο καθορισμός του εύρους της αιγιαλίτιδας ζώνης στο Ιόνιο θεμελιώνεται στη σύμβαση του δικαίου της θάλασσας και στο άρθρο 3 αυτής που ορίζει ότι κάθε παράκτιο κράτος έχει το αναφαίρετο δικαίωμα να επεκτείνει τα χωρικά του ύδατα μέχρι και τα 12 ναυτικά μίλια. Του νομοσχεδίου προηγήθηκε η έκδοση και θέση σε ισχύ Προεδρικού Διατάγματος, με το οποίο κλείνουν οι θαλάσσιοι κόλποι και χαράσσονται ευθείες γραμμές βάσης. 

Η επέκταση της Αιγιαλίτιδας Ζώνης καθώς και η οριοθέτηση των άλλων θαλάσσιων ζωνών, της υφαλοκρηπίδας και Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης είναι μέρος της πολιτικής που υπηρετεί τα συμφέροντα της αστικής τάξης και τη γεωστρατηγική της αναβάθμιση αλλά και τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, τους σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ της ΕΕ, τις ενεργειακές και άλλες στοχεύσεις τους, στον ανταγωνισμό, με τη Ρωσία και την Κίνα.

Οι κυβερνήσεις της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ έδωσαν “γη και ύδωρ” στον ΑμερικανοΝΑΤΟικό ιμπεριαλισμό, ευθύνονται για τις αμερικάνικες βάσεις στην Ελλάδα που χρησιμοποιούνται σε δολοφονικές επιχειρήσεις και τώρα η κυβέρνηση της ΝΔ ετοιμάζει ένα ακόμα πιο επικίνδυνο πακέτο επέκτασης του “αποτυπώματος” όπως λέει των ΗΠΑ στην Ελλάδα, που είναι μεγάλη απειλή για το λαό μας και τους άλλους λαούς.

Η κυβέρνηση της ΝΔ, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, και άλλα κόμματα χρησιμοποιούν την επέκταση της Αιγιαλίτιδας Ζώνης ως απάντηση στην επιθετικότητα της τουρκικής αστικής τάξης και της κυβέρνησης Ερντογάν, ως αντίδοτο όπως λέγεται στις τουρκικές γεωστρατηγικές επιδιώξεις.

Όμως αυτό είναι εκτός πραγματικότητας, γιατί τέτοιου είδους προσεγγίσεις περιπλέκουν παρά πέρα την κατάσταση, γίνονται μέρος και τροφοδοτούν τους ανταγωνισμούς ανάμεσα στην ελληνική και την τουρκική αστική τάξη στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο, αλλά και την ευρύτερη περιοχή, με απρόβλεπτες συνέπειες, που θα πληρώσουν ακριβά οι λαοί.

Η κυβέρνηση κινείται μέσα σε ένα “φαύλο κύκλο”. Γνωρίζετε πως η επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης σε ένα τμήμα της επικράτειας και όχι στο σύνολο, μπορεί να ερμηνευτεί από την πλευρά της Τουρκίας και όχι μόνο, ως αποδοχή από την ελληνική πλευρά της ύπαρξης ειδικής περίπτωσης και “γκρίζων ζωνών” στο Αιγαίο.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...