Βουλή: Υποκριτικές κορώνες για τα βάσανα των γυναικών – Λ. Κανέλλη: Αφήνετε στο απυρόβλητο τον βούρκο της εκμετάλλευσης

EUROKINISSI

Περίσσεψαν οι υποκριτικές κορώνες για την 8η Μάρτη από τους εκπροσώπους των κομμάτων που έχουν μεγάλο μερίδιο ευθύνης για τα δεινά των εργαζόμενων γυναικών και των υπόλοιπων γυναικών των λαϊκών στρωμάτων.

Παρεμβαίνοντας στη Διαρκή Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής και την Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης μίλησε για «την έλευση και στην πατρίδα μας του κινήματος #MeToo», μιας «σημαντικής κατάκτησης για την ελληνική κοινωνία». Κάνοντας την ανάγκη φιλοτιμία, ισχυρίστηκε πως «για πρώτη φορά οι Ελληνίδες μπόρεσαν και εξέφρασαν δημόσια κρυμμένα μυστικά τα οποία, μέχρι σήμερα, ήταν βαθιά καταχωνιασμένα συχνά στις ψυχές τους». 

Στο «ελληνικό κίνημα #MeToo» αναφέρθηκε και η πρόεδρος της Δημοκρατίας Κ. Σακελαροπούλου, υποστηρίζοντας πως «αποκάλυψε μια ανεπούλωτη και ανομολόγητη κοινωνική πληγή: τις ενδοοικογενειακές, ενδοεπαγγελματικές, ενδοσυντεχνιακές μορφές αυταρχισμού που καταλήγουν στη χρόνια υποτίμηση, εκμετάλλευση και βία εναντίον των γυναικών». Εντόπισε δε το όλο πρόβλημα στο γεγονός πως «όσο αυστηρό και αν γίνει το νομοθετικό πλαίσιο που θα αντιμετωπίζει τέτοια φαινόμενα, ελάχιστα πράγματα θα αλλάξουν αν δεν αναδιοργανωθούν οι σχέσεις της οικογενειακής, εκπαιδευτικής και επαγγελματικής μας οικειότητας» και «αν δεν ανατραπούν νοοτροπίες και αντιλήψεις βαθιά ριζωμένες στην κοινωνία μας».

ΚΚΕ: Η γυναικεία ανισοτιμία δεν αντιμετωπίζεται με λόγια υποκρισίας 

Τη «σούπα» της συναίνεσης χάλασε η βουλευτής του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη, η οποία σημείωσε πως η πραγματικότητα που βιώνουν οι γυναίκες «δεν αντιμετωπίζεται με υποκριτικά λόγια συμπάθειας και συμπαράστασης στις ηρωίδες γυναίκες και δη από τα κόμματα που κυβέρνησαν και ενίσχυσαν την καταπίεση των γυναικών».

«Χρειάστηκε η γενναία στάση γυναικών και ανδρών που τόλμησαν να μιλήσουν για ότι τους έκαιγε την ψυχή χρόνια τώρα, για να αναγκαστείτε τελικά να καταδικάσετε τις πιο ακραίες συνέπειες αυτών των κοινωνικών διακρίσεων», είπε.

Απαντώντας σε όσους μιλούν με ευκολία για ανθρώπινες αξίες, για κοινωνικό κράτος, για κώδικες δεοντολογίας και άλλα τέτοια που δήθεν θα ελέγχουν την κατάχρηση εξουσίας, υπογράμμισε: «Αφήνετε συνειδητά στο απυρόβλητο το βούρκο της εκμεταλλευτικής κοινωνίας, την ίδια τη γενεσιουργό μορφή βίας που τα συστατικά της στοιχεία είναι ο οικονομικός και κοινωνικός καταναγκασμός, ο ανορθολογισμός, η καταστολή και η χειραγώγηση».

Η βουλευτής το ΚΚΕ αναφέρθηκε σε πολλά παραδείγματα που επιβεβαιώνουν την υποκρισία των αστικών κομμάτων όπως η δουλειά και το ωράριο – «λάστιχο», η κατάργηση κάθε διάκρισης ανάμεσα στον εργάσιμο και στον ελεύθερο χρόνο, η δεκάωρη εργασία, η κατάργηση της κυριακάτικης αργίας, κ.α. Ιδιαίτερα μέσα στις συνθήκες της πανδημίας οι γυναίκες έχουν φορτωθεί την φροντίδα των παιδιών, των ηλικιωμένων, των αναπήρων «και μεταμορφώνονται μαζί με οτιδήποτε άλλο σε νοσηλεύτριες, υγειονομικούς και παιδαγωγούς», όπως σημείωσε, αναδεικνύοντας την διέξοδο που είναι ο οργανωμένος αγώνας.

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...