Βρετανικός Τύπος: Οι ηγέτες του νεοναζιστικού κόμματος Χρυσή Αυγή καταδικάστηκαν σε φυλάκιση

Βρετανικός Τύπος
Βρετανικός Τύπος

The Guardian

Τελευταία δεδομένα για τον Covid-19 στον κόσμο.

Σύνολο κρουσμάτων 38.060.307.  Σύνολο θανάτων 1.081.469

Νέα καθημερινά κρούσματα 328.28. Νέοι ημερήσιοι θάνατοι 5.461

Η Γαλλία έγινε μια ακόμη ευρωπαϊκή χώρα που ενίσχυσε τα μέτρα κατά του κορονοϊού, κηρύσσοντας κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία και επιβάλλει απαγόρευση κυκλοφορίας στο Παρίσι και σε οκτώ άλλες πόλεις. Ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουήλ Μακρόν ανακοίνωσε απαγόρευση κυκλοφορίας για περίπου 20 εκατομμύρια άτομα σε ολόκληρο το Παρίσι, τη Ρουέν, τη Λιλ, την Αγία Ετυνή, τη Λυών, τη Γκρενόμπλ, το Μονπελιέ, τη Μασσαλία και την Τουλούζη. Η απαγόρευση της κυκλοφορίας θα ισχύει μεταξύ 9 μ.μ. και 6 π.μ. από το Σάββατο και θα παραμείνει σε ισχύ για τουλάχιστον τέσσερις εβδομάδες. Όποιος παραβιάσει την απαγόρευση της κυκλοφορίας θα του επιβληθεί πρόστιμο 135 ευρώ.

Η Ισπανία θα κλείσει μπαρ και εστιατόρια σε όλη την Καταλονία για τις επόμενες 15 ημέρες μετά από αύξηση των κρουσμάτων, καθώς η χώρα αντιμετωπίζει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά μόλυνσης στην Ευρώπη, με σχεδόν 900.000 κρούσματα και περισσότερους από 33.000 θανάτους. Μπαρ και εστιατόρια στην περιοχή θα περιοριστούν σε υπηρεσία μεταφοράς και παράδοσης για δύο εβδομάδες από την Πέμπτη το βράδυ. Τα καταστήματα και οι αγορές θα λειτουργούν με 30% χωρητικότητα, γυμναστήρια, κινηματογράφοι και θέατρα στο 50%. Το αυστηρό μέτρο έρχεται μετά την αύξηση στην Καταλονία από 7.000 σε 11.000 σε διάστημα ελάχιστων ημερών.

Σκληρά μέτρα θα ληφθούν στην Πορτογαλία από την Πέμπτη, καθώς η χώρα ανέφερε νέο ρεκόρ στα κρούσματα. Οι συγκεντρώσεις θα περιορίζονται σε πέντε άτομα. Τα πρόστιμα για επιχειρήσεις που δεν συμμορφώνονται με τους κανόνες θα διπλασιαστούν από 5.000 σε 10.000 ευρώ. Ο πρωθυπουργός, Αντόνιο Κόστα, θα υποβάλει επίσης πρόταση στο κοινοβούλιο να καταστήσει υποχρεωτικές τις μάσκες σε πολυσύχναστους εξωτερικούς χώρους και τη χρήση της εφαρμογής ανίχνευσης της κυβέρνησης StayAway Covid υποχρεωτική για ορισμένους από τους εργαζόμενους.

Η Βόρεια Ιρλανδία ανακοίνωσε το κλείσιμο για τέσσερις εβδομάδες σε παμπ και εστιατόρια. Η κυβέρνηση ανακοίνωσε σχέδια για αυστηρότερους περιορισμούς στις κοινωνικές συγκεντρώσεις και επέκταση του σχολικού διαλείμματος για την αντιμετώπιση των αυξανόμενων κρουσμάτων εκεί. Τα ποσοστά μόλυνσης «πρέπει να μειωθούν τώρα ή αλλιώς θα είμαστε σε πολύ δύσκολη θέση», δήλωσε η πρώτη υπουργός Αρλίν Φόστερ.

Ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας Μιχαήλ Μάρτιν ανακοίνωσε μια σειρά νέων μέτρων κατά μήκος των συνόρων με τη Βόρεια Ιρλανδία, συμπεριλαμβανομένου του κλεισίματος μη απαραίτητων καταστημάτων λιανικής, γυμναστηρίων, πισινών και κέντρων αναψυχής.

Daily Mail

Οι ηγέτες του ελληνικού νεοναζιστικού κόμματος Χρυσή Αυγή καταδικάστηκαν σε φυλάκιση. Ο Νίκος Μιχαλολιάκος, αρχηγός του ελληνικού νεοναζιστικού κόμματος της Χρυσής Αυγής, καταδικάστηκε μαζί με έξι πρώην βουλευτές του κόμματος. Όλοι καταδικάστηκαν σε 13 χρόνια φυλάκισης επειδή ηγήθηκαν μιας  εγκληματικής οργάνωσης που μεταμφιέστηκε σε πολιτικό κόμμα.  Ένας εξ αυτών, ο Ιωάννης Λαγός, εξακολουθεί να είναι μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Οι δικαστές πρέπει να ζητήσουν από την ΕΕ να άρει τη διπλωματική του ασυλία ώστε να μπορεί να φυλακιστεί. Ο Γεώργιος Ρουπακιάς, μέλος του κόμματος, φυλακίστηκε επίσης ισόβια για τη δολοφονία του αντιφασίστα ράπερ Παύλου Φύσσα, ο οποίος μαχαιρώθηκε στην Αθήνα το 2013. Ήταν η έρευνα για τη δολοφονία του Φύσσα που οδήγησε τη Χρυσή Αυγή σε δίκη το 2015, μια διαδικασία που έχει πλέον ολοκληρωθεί. Συνολικά, 57 κατηγορούμενοι καταδικάστηκαν για εγκλήματα που κυμαίνονται από τη διοίκηση εγκληματικής οργάνωσης, μέχρι τη δολοφονία και την επίθεση έως την παράνομη κατοχή όπλων. Τα περισσότερα μέλη καταδικάστηκαν σε φυλάκιση μεταξύ πέντε και επτά ετών. Οι δικαστές θα αποφασίσουν αργότερα εάν κάποιος από τους όρους θα ανασταλεί, ενώ ανάμεσά τους ήταν κι ο εκπρόσωπος του κόμματος Ηλίας Κασιδιάρης. Η Χρυσή Αυγή κατηγορήθηκε για ενορχήστρωση πολλαπλών επιθέσεων, κυρίως στην Αθήνα, εναντίον μεταναστών και αριστερών ακτιβιστών, πολλές από τις οποίες είχαν ως αποτέλεσμα σοβαρούς τραυματισμούς. Κατά τη διάρκεια των ακροάσεων, οι δικηγόροι υπεράσπισης ισχυρίστηκαν ότι το δικαστήριο δεν απέδειξε σαφή σχέση μεταξύ των επιθέσεων και των δραστηριοτήτων της ηγεσίας του κόμματος. Οι εισαγγελείς είπαν στο δικαστήριο ότι ο Μιχαλολιάκος διοικούσε το κόμμα του κάτω από μια ιεραρχία στρατιωτικού τύπου που βασίστηκε στο ναζιστικό κόμμα του Χίτλερ. Το κόμμα βρισκόταν στο κοινοβούλιο από το 2012 και μετά, με τους βουλευτές του να προκαλούν επανειλημμένα την έδρα με προκλητική και επιθετική συμπεριφορά. Στις τελευταίες εκλογές το κόμμα απέτυχε να κερδίσει μία θέση στο κοινοβούλιο.

Καμία ελπίδα κανονικότητας έως τον Ιούλιο: Ο επικεφαλής της ομάδας εμβολίων της Οξφόρδης, Andrew Pollard, προειδοποιεί ότι θα απαιτηθούν μάσκες και κοινωνικές αποστάσεις μέχρι το επόμενο καλοκαίρι και προειδοποίησε ότι τα μέτρα θα συνεχιστούν ακόμη και αν οι παγκόσμιες δοκιμές αποδειχθούν επιτυχημένες. «Εάν καταλήξουμε σε ένα εμβόλιο που είναι αποτελεσματικό στην πρόληψη της νόσου, αυτός είναι μακράν ο καλύτερος τρόπος για τον έλεγχο του ιού. Αλλά μεσοπρόθεσμα, θα χρειαζόμαστε ακόμα καλύτερες θεραπείες. Μέχρι να έχουμε ένα υψηλό επίπεδο ανοσίας στον πληθυσμό, για να μπορέσουμε να σταματήσουμε τον ιό, έτσι ώστε τα περισσότερα ευάλωτα άτομα να είναι ανοσοποιημένα, θα υπάρχει κίνδυνος». Τα πρώτα εμβόλια δεν μπορούν να είναι διαθέσιμα μέχρι το επόμενο έτος. Το εμβόλιο του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, που παράγεται από τον γίγαντα Astrazeneca, είναι ένα από τα εννέα που έχουν φτάσει στις δοκιμές της τρίτης φάσης, το τελικό στάδιο πριν από την εφαρμογή.

Τα κρούσματα Covid αυξήθηκαν κατά 40% σε μια εβδομάδα με 19.724 περισσότερες λοιμώξεις και 137 νέους θανάτους, αφού ο Μπόρις Τζόνσον αρνήθηκε να υποχωρήσει από το περιφερειακό σχέδιο κλειδώματος στην αναμέτρηση με τον «οπορτουνιστή» Keir Starmer. Στην έντονη αντιπαράθεση, ο Keir Starmer επεσήμανε ότι ο κ. Johnson είχε υποσχεθεί τον Μάιο ότι οτιδήποτε αποφασίζει θα «διέπεται εξ ολοκλήρου από την επιστήμη», αλλά τα έγγραφα της SAGE αποκάλυψαν ότι ζητούσαν ένα εθνικό «κλείδωμα» για εβδομάδες.  Αλλά ο κ. Τζόνσον είπε: «Δεδομένου ότι παραθέτει τη συμβουλή SAGE, θα ήθελα απλώς να του υπενθυμίσω ότι στην πρώτη σελίδα λέει ότι όλες οι παρεμβάσεις που εξετάστηκαν έχουν σχετικό κόστος από άποψη υγείας και ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα πρέπει να εξετάσουν τις οικονομικές επιπτώσεις και τις ζημίες παράλληλα με αυτήν την επιδημιολογική εκτίμηση». Ο κ. Τζόνσον κατηγόρησε τον Sir Keir Starmer για «οπορτουνισμό» και τον παρότρυνε να ενθαρρύνει τους τοπικούς ηγέτες του Εργατικού Κόμματος στο Βορρά να εφαρμόσουν αυστηρότερα μέτρα. Είπε πως η στρατηγική του είναι ο τρόπος «αποφυγής της δυστυχίας ενός άλλου εθνικού κλειδώματος».

The Independent

Χωρίς συμφωνία, το Brexit ακροβατεί στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ καθώς ο Μπόρις Τζόνσον απειλεί να αποχωρήσει. Οι ηγέτες της ΕΕ θα πραγματοποιήσουν την πρώτη σύνοδο κορυφής του Brexit από την έναρξη της πανδημίας. ΟΤζόνσον δηλώνει ότι από το αποτέλεσμα της συνόδου κορυφής της Πέμπτης στην ΕΕ θα εξαρτηθεί εάν η Βρετανία θα αποχωρήσει από τις συνομιλίες.Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχει συμφωνία, ο πρωθυπουργός εξετάζει εάν θα παρατείνει τη συζήτηση, ενδεχομένως έως την πρώτη εβδομάδα του Νοεμβρίου, για να δώσει στις ομάδες περισσότερο χρόνο. Ο πρωθυπουργός μίλησε με τους προέδρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του προέδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου την Τετάρτη το βράδυ, όπου “εξέφρασε την απογοήτευσή του” ότι οι εντατικές συζητήσεις οδήγησαν σε μικρή πρόοδο. Αυτή η φάση των συνομιλιών για το Brexit, για την επίτευξη εμπορικής συμφωνίας μετά τη συμφωνία για το διαζύγιο που επιτεύχθηκε πέρυσι, επισκιάστηκε και από τις δύο πλευρές από την πανδημία Covid-19 – με αποτέλεσμα την έλλειψη πολιτικής επείγουσας ανάγκης και προσοχής μέχρι στιγμής.  «Ο πρωθυπουργός είπε ότι ανυπομονούσε να ακούσει το αποτέλεσμα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και θα αποφασίσει για τα επόμενα βήματα του Ηνωμένου Βασιλείου μετά τη δήλωση της 7ης Σεπτεμβρίου».

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...