«Βρείτε τα με τις διαφορές σας» καλεί για άλλη μια φορά Αθήνα και Άγκυρα το Στέιτ Ντιπάρτμεντ

ΗΠΑ - Στέιτ Ντιπάρτμεντ - State Department - Υπουργείο Εξωτερικών ΗΠΑ

Tη μόνιμη σύσταση των ΗΠΑ προς Ελλάδα και Τουρκία, «βρείτε τα με τις διαφορές σας» επενέλαβε για άλλη μια φορά το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, διευκολύνοντας έτσι επί της ουσίας την Άγκυρα να αμφισβητεί ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα στο Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο. Στοχεύει επίσης σε ένα «διάλογο επί διαφορών» που οδηγεί σε επώδυνους συμβιβασμούς στο όνομα της νατοϊκής συνοχής στην ανατολική πτέρυγα  που είναι ζωτικής σημασίας λόγω των σφοδρών αντιθέσεων με Ρωσία και Κίνα. 

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ επανήλθε με αφορμή και το πρόσφατο περιστατικό που σημειώθηκε στο Φαρμακονήσι όπου σκάφος του Λιμενικού παρενοχλήθηκε από τουρκική ακταιωρό.

Ισχυρίστηκε πως «δεν υπάρχει αλλαγή στη μακροχρόνια θέση των ΗΠΑ. Πιστεύουμε ότι η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα όλων των χωρών πρέπει να είναι σεβαστές και να προστατεύονται. Ως θέση αρχής, ενθαρρύνουμε όλα τα κράτη να επιλύουν τα ζητήματα θαλάσσιας οριοθέτησης ειρηνικά σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο. Ενώ γενικά οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν παίρνουν θέση για τις διαφορές στα θαλάσσια σύνορα άλλων κρατών, καλούμε όλα τα μέρη να απέχουν από όλες τις ενέργειες που ενέχουν τον κίνδυνο να αυξήσουν τις εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Συνεχίζουμε να ενθαρρύνουμε τους συμμάχους και τους εταίρους μας να συνεργαστούν για τη διατήρηση της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή και για την επίλυση των διαφορών με διπλωματικό τρόπο. Προτρέπουμε όλους τους συμμάχους μας να αποφύγουν τις απειλές και την προκλητική ρητορική που μόνο θα αυξήσουν την ένταση και δεν θα βοηθήσουν κανέναν».

Στο ίδιο μήκος κύματος φυσικά και το αμερικανικό κογκρέσο που θεωρεί «διαφωνίες» τις απαράδεκτες αξιώσεις της Τουρκίας.

Άλλη μια απόδειξη ότι το αφήγημα όλων των ελληνικών κυβερνήσεων ότι ΗΠΑ και ΝΑΤΟ είναι ο ισχυρός σύμμαχος που αποτελεί «ασπίδα» στην προκλητικότητα της αστικής τάξης της Τουρκίας, έχει χρεοκοπήσει προ πολλού… 

Δείτε ακόμα...