Βρετανία: Αιχμές Τζόνσον κατά της συμφωνίας με την ΕΕ για τη Β. Ιρλανδία και το Brexit

Ο Βρετανός πρώην πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον άφησε σήμερα αιχμές κατά της συμφωνίας «πλαίσιο του Γουίντσορ» που έκλεισε την Δευτέρα ο πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ με την πρόεδρο της Κομισιόν της ΕΕ, Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, για το εμπόριο μεταξύ Ιρλανδίας (μέλος ΕΕ) και της Βόρειας Ιρλανδίας (τμήμα του Ηνωμένου Βασιλείου). Κατηγόρησε τον Σούνακ πως ενέδωσε σε αρκετές από τις απαιτήσεις της ΕΕ, προσθέτοντας πως θα του είναι πολύ δύσκολο να την υπερψηφίσει.

Μιλώντας στη σύνοδο Global Soft Power Summit 2023 που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Λονδίνο, ο Τζόνσον δήλωσε πως μπορεί να καταλάβει αυτούς που θέλουν να προχωρήσουν προσθέτοντας ότι το Brexit άξιζε να γίνει μόνο εάν η Βρετανία άλλαζε ριζικά την οικονομία της.

Ανέφερε επίσης πως μια συμφωνία συμβιβασμού για το εμπόριο στη Βόρεια Ιρλανδία θα αφήσει την ΕΕ να έχει υπερβολικά μεγάλο έλεγχο, τονίζοντας: «Θα δυσκολευτώ πολύ να ψηφίσω κάτι τέτοιο διότι πιστεύω ότι θα έπρεπε να κάνουμε κάτι διαφορετικό… Η ΕΕ ευγενικά προχωρά σε χαλάρωση για να μας επιτρέψει να κάνουμε αυτό που θέλουμε στη χώρα μας. Οχι με βάση τους δικούς μας νόμους, αλλά τους δικούς τους».

Ο Τζόνσον δεν απέκλεισε το μεγαλύτερο «ενωτικό» κόμμα της Βόρειας Ιρλανδίας (το DUP) μπορεί να συμφιλιωθεί με την πρόταση ώστε να επιστρέψει στο Στόρμοντ, το κοινοβούλιο της Βόρειας Ιρλανδίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...