Βρετανία: Αύξηση φορολογίας για το σύστημα Υγείας ανακοίνωσε ο Μπ. Τζόνσον

Μπόρις Τζόνσον

Aύξηση της φορολογίας κατά 1,25% σε εργαζόμενους, εργοδότες και κάποιους επενδυτές ανακοίνωσε σήμερα  ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, με την προσμονή πως έτσι θα καταφέρει να αυξήσει τους πόρους για το Εθνικό Σύστημα Υγεία και τις υπηρεσίες πρόνοιας που πετσόκοψαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις με αφορμή την προηγούμενη καπιταλιστική κρίση.

Με την απόφασή του αυτή παραβίασε μία βασική προεκλογική υπόσχεση προς τους ψηφοφόρους του και  παραδέχτηκε την αθέτηση της υπόσχεσης υπό τις αποδοκιμασίες και τα γέλια των αντιπολιτευόμενων Εργατικών στη Βουλή των Κοινοτήτων, λέγοντας πως δεν μπορεί να γίνουν «μεταρρυθμίσεις» στον τομέα της υγείας και της πρόνοιας δίχως μακροπρόθεσμο πλάνο. Ιδιαίτερα δε όταν προβλέπεται διπλασιασμός του κόστους των υπηρεσιών πρόνοιας ως το 2040 λόγω γήρανσης του πληθυσμού. Με τη νέα φορολογία ο Τζόνσον ευελπιστεί πως θα μαζέψει σε τρία χρόνια 36 δισ. στερλίνες.

Το 2019, ο Τζόνσον είχε δηλώσει πως είχε ένα σχέδιο για τις κοινωνικές δαπάνες. Υπό το σύστημα κοινωνικής πρόνοιας που εφαρμόζεται σήμερα, οποιοσδήποτε με περιουσιακά στοιχεία άνω των 23.350 λιρών Αγγλίας (32.305 δολαρίων) πληρώνει για το σύνολο των παροχών που λαμβάνει. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε χρεοκοπία αρκετά νοικοκυριά συνταξιούχων αφού τα κόστη περίθαλψης και πρόνοιας φθάνουν,ενίοτε, σε δυσβάσταχτο ύψος.

Πέντε και πλέον εκατομμύρια άνθρωποι, αριθμός ρεκόρ, βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε λίστα αναμονής για μη επείγουσα ιατρική φροντίδα στην Αγγλία και αν δεν γίνει τίποτα, ο αριθμός αυτός μπορεί να φθάσει τα 13 εκατ. μέχρι τα τέλη του έτους, σύμφωνα με την κυβέρνηση.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...