Βρετανία: Δικαστήριο αποφάσισε ότι δεν μπορεί να εκδοθεί στις ΗΠΑ ο Τζούλιαν Ασάνζ

Βρετανίδα δικαστής αποφάσισε σήμερα πως ο ιδρυτής του WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ δεν πρέπει να εκδοθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες για να αντιμετωπίσει εκεί ποινικές κατηγορίες, που περιλαμβάνουν παραβίαση νόμου περί κατασκοπείας και κυβερνοεπίθεση σε κυβερνητικούς υπολογιστές επειδή, σύμφωνα με την απόφασή της, υπάρχει κίνδυνος να αυτοκτονήσει εξαιτίας των προβλημάτων ψυχικής υγείας του.

Θυμίζουμε ότι οι ΗΠΑ ζήτησαν την έκδοση του 49χρονου Ασάνζ για τη δημοσίευση εκατοντάδων χιλιάδων εγγράφων που διέρρευσαν μέσω του Wikileaks για τους πολέμους σε Αφγανιστάν και Ιράκ, καθώς και μεταξύ διπλωματικών διαύλων την περίοδο 2010-2011.

Οι δικηγόροι του τονίζουν ότι η δίωξη έχει πολιτικά κίνητρα, επειδή τα Wikileaks δημοσίευσαν έγγραφα των ΗΠΑ που έχουν στοιχεία για εγκλήματα πολέμου και παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Μάλιστα, υποστήριξαν ότι τυχόν απόφαση έκδοσης θα ήταν πολιτικά και νομικά καταστροφική για τη Βρετανία

«Η σημερινή νίκη είναι το πρώτο βήμα προς τη δικαιοσύνη στην υπόθεση αυτή» δήλωσε η σύντροφος του Ασάνζ, Στέλα Μόρις. «Είμαστε ευχαριστημένοι που το δικαστήριο αναγνώρισε τη σοβαρότητα και την απανθρωπιά αυτού που έχει υποστεί και αυτού που αντιμετωπίζει. Είμαστε εξαιρετικά ανήσυχοι για το γεγονός ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει αποφασίσει να εφεσιβάλει αυτή την απόφαση. Συνεχίζει να θέλει να τιμωρήσει τον Τζούλιαν και να τον εξαφανίσει στην πιο βαθιά και σκοτεινή τρύπα του συστήματος των αμερικανικών φυλακών για το υπόλοιπο της ζωής του» πρόσθεσε.

«Το σκεπτικό της δικαστή ήταν κάθε άλλο παρά μια ηχηρή υποστήριξη του WikiLeaks ή του λειτουργήματος της δημοσιογραφίας. Όμως η έκβαση της έκδοσης είναι η σωστή και ελπίζω πως οι ΗΠΑ θα παραιτηθούν από την καταδίωξη του Ασανζ (και του @Snowden) και θα τους αφήσουν να συνεχίσουν τη ζωή τους» δήλωσε ο Άλαν Ράσμπριτζερ, πρώην διευθυντής της εφημερίδας The Guardian που είχε δημοσιεύσει υλικό από τον WikiLeaks

Άσυλο προσφέρει το Μεξικό

Το Μεξικό είναι έτοιμο να προσφέρει πολιτικό άσυλο στον Τζούλιαν Ασάνζ και στηρίζει την απόφαση της βρετανικής δικαιοσύνης να αρνηθεί την έκδοση του ιδρυτή του WikiLeaks στις ΗΠΑ, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της χώρας Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ.

«Ο Ασάνζ είναι δημοσιογράφος και του αξίζει μια ευκαιρία. Τάσσομαι υπέρ να του αποδοθεί χάρη», επισήμανε ο Μεξικανός πρόεδρος, κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσής του προς τους δημοσιογράφους, προσθέτοντας: «Θα του προσφέρουμε προστασία».

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...