Βρετανία: Δύο 12χρονοι κρίθηκαν ένοχοι για τη δολοφονία με ματσέτα ενός 19χρονου

Δύο αγόρια ηλικίας 12 ετών κρίθηκαν ένοχα σήμερα από βρετανικό δικαστήριο για τον φόνο ενός 19χρονου, τον οποίο σκότωσαν χτυπώντας τον με μια ματσέτα. Είναι οι μικρότερης ηλικίας κατηγορούμενοι που καταδικάζονται για φόνο εδώ και 30 χρόνια.

Η δίκη στο δικαστήριο του Νότιγχαμ κράτησε έναν μήνα και οι ένορκοι έκριναν ομόφωνα ένοχους τους δύο ανήλικους. Τα δύο αγόρια αρνούνταν τις κατηγορίες και προσπάθησαν να ρίξουν την ευθύνη το ένα στο άλλο.

Στις 13 Νοεμβρίου 2023, τα δύο παιδιά, η ταυτότητα των οποίων απαγορεύεται εκ του νόμου να αποκαλυφθεί, σκότωσαν με την ματσέτα τον Σον Σισαχάι, 19 ετών, ο οποίος βρισκόταν με φίλους του σε ένα πάρκο στο Γουλβερχάμπτον, μια πόλη της κεντρικής Αγγλίας. Ο Σισαχάι καταγόταν από την Ανγκουίλα (βρετανική υπερπόντια αποικία στην Καραϊβική) και είχε πάει στη Βρετανία για να υποβληθεί σε θεραπεία για καταρράκτη. Ένα από τα αγόρια, που συχνά κυκλοφορούσε με μια ματσέτα, με λάμα 42 εκατοστών, τον χτύπησε αρχικά στον ώμο. Το θύμα μαχαιρώθηκε, ποδοπατήθηκε και τελικά τον σκότωσαν.

Η ματσέτα βρέθηκε από αστυνομικούς κάτω από το κρεβάτι του ενός αγοριού, που προσπάθησε να την καθαρίσει με χλωρίνη.

Τα δύο παιδιά είναι οι νεότεροι κατηγορούμενοι που καταδικάζονται για φόνο στη Βρετανία από το 1993. Ενδέχεται να είναι και οι νεότεροι που έχουν διαπράξει έγκλημα με μαχαίρι στη χώρα, σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης. Στην Αγγλία και την Ουαλία η ηλικία από την οποία κάποιος φέρει ποινική ευθύνη για τις πράξεις του έχει οριστεί στα 10 έτη. Αυτό σημαίνει ότι ένας ανήλικος άνω των 10 ετών μπορεί να συλληφθεί και να δικαστεί εάν διαπράξει κάποιο αδίκημα.

Η ποινή των δύο αγοριών θα ανακοινωθεί αργότερα. Οι ανήλικοι έχουν διαφορετική αντιμετώπιση από τους ενήλικους αφού δεν οδηγούνται στις φυλακές αλλά σε συγκεκριμένα κέντρα κράτησης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...