Βρετανία – ΕΕ: Σε συμβιβασμό για την Βόρεια Ιρλανδία κατέληξαν Λονδίνο και Βρυξέλλες

Ο νέος πρωθυπουργός της Βρετανίας, Ρίσι Σούνακ
Ο νέος πρωθυπουργός της Βρετανίας, Ρίσι Σούνακ

Σε νέο συμβιβασμό για τις μετά το Brexit εμπορικές ρυθμίσεις για την Βόρεια Ιρλανδία κατέληξαν ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σουνάκ και η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, καθώς οι μέχρι τώρα ρυθμίσεις για την τελωνειακή σύνδεση της Βόρειας Ιρλανδίας (μέρος του Ηνωμένου Βασιλείου) και της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας (μέλος της ΕΕ), δημιουργούσαν προβλήματα στην μετακίνηση εμπορευμάτων και στην κερδοφορία των επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με τα όσα έγιναν γνωστά, ο συμβιβασμός, προβλέπει την άμβλυνση των φυσικών ελέγχων επί των αγαθών που εισάγονται από την Βρετανία στην Βόρεια Ιρλανδία, τροποιώντας το «Πρωτόκολλο της «Βόρειας Ιρλανδίας» που συμπεριλαμβάνεται στη συμφωνία εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ (Brexit).

Το συγκεκριμένο Πρωτόκολλο, προβλέπει ότι όλα τα προϊόντα που διακινούνται μεταξύ Βόρειας Ιρλανδίας και Βρετανίας θα υπόκεινται σε τελωνειακούς και κανονιστικούς ελέγχους. Οι δύο πλευρές μετά από πολλές διαπραγματεύσεις κατέληξαν σε αυτή τη λύση για να μην επιβληθούν «σκληρά» σύνορα μεταξύ Βόρειας Ιρλανδίας και Ιρλανδίας. Όπως τονίζεται στο κείμενο, αναγνωρίζονται οι «ιδιαίτερες συνθήκες που επικρατούν στη νήσο της Ιρλανδίας» και η ανάγκη να «διαφυλαχθεί η Συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής», η οποία έβαλε τέλος στις μακροχρόνιες διενέξεις μεταξύ Προτεσταντών και Καθολικών που είχαν ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους χιλιάδες άνθρωποι.

Σε μια προσπάθεια να αμβλύνει και τις αντιδράσεις των βορειοιρλανδών βουλευτών, η βρετανική κυβέρνηση προβλέπει στον συμβιβασμό που έκανε με την ΕΕ, να τους δώσει λόγο επί των κανόνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα πρέπει να εφαρμοσθούν βάσει των πολύπλοκων όρων που διέπουν το Brexit.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, «Reuters»

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...