Βρετανία: Έρευνα για «πιθανά εγκλήματα πολέμου» των βρετανικών ειδικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν

Ο Βρετανός υπουργός ’Αμυνας Μπεν Ουάλας ανακοίνωσε σήμερα ότι οι ειδικές δυνάμεις υπόκεινται σε «ανεξάρτητη έρευνα» που είναι σε εξέλιξη για τις βρετανικές δυνάμεις στο Αφγανιστάν, ως ύποπτες για παράνομες δραστηριότητες και συγκεκριμένα για φονικές επιδρομές πριν από δέκα χρόνια.

Η έρευνα, η οποία προαναγγέλθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο και άρχισε τον Μάρτιο, «βρίσκεται επί του παρόντος στο στάδιο των ακροάσεων επί της ουσίας και είμαι σε θέση να επιβεβαιώσω ότι οι κατηγορίες είναι σχετικές με τη συμπεριφορά των ειδικών δυνάμεων της Βρετανίας», διευκρίνισε ο Μπεν Ουάλας σε γραπτή δήλωσή του στο κοινοβούλιο.

Η έρευνα καλύπτει την περίοδο από τα μέσα του 2010 έως τα μέσα του 2013, περίοδο κατά την οποία δύο οικογένειες -οκτώ άνθρωποι εκ των οποίων τρία παιδιά- φέρεται να σκοτώθηκαν από πυροβολισμούς των βρετανικών ειδικών δυνάμεων κατά τη διάρκεια επιδρομών στο Αφγανιστάν το 2011 και 2012.

Έρευνα του BBC που μεταδόθηκε πριν από έναν χρόνο και είχε κάνει μεγάλο θόρυβο στη Βρετανία είχε εντοπίσει 54 περιπτώσεις ανθρώπων που σκοτώθηκαν από πυροβολισμούς στο Αφγανιστάν κάτω από ύποπτες συνθήκες από μια μονάδα των βρετανικών ειδικών δυνάμεων, γεγονότα που είχε αποκρύψει η ιεραρχία τους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Δείτε ακόμα...